Annons:
Läst 316 ggr
M
2020-10-06 10:50

Varför gå till kurator?

Jag fick ett brev med en kallelse. En redan inbokad tid hos en KURATOR!
Jag vet inte vad man ska gå till en kurator för?
Är det inte en själv som ska säga till om man vill gå till en sådan?
Jag har aldrig önskat att gå till en kurator och det har aldrig kommit på tal förut?
Är en kurator samma ungefär som psykolog? Alltså för de med psykiska problem?
Min sjukdom är i allra högsta grad FYSISK.
En timme efter kurator-tiden har jag tid hos en specialistläkare inom min sjukdom. Det finns ju bara anledning att gå till honom anser jag.
Kan jag bara strunta i att gå till kuratorn?

  • Redigerat 2020-10-06 10:59 av majina
Annons:
Maria
2020-10-06 11:16
#1

Du har ju uppenbarligen en sjukdom och en kurator kan delge dig en massa information om bland annat det praktiska kring detta.

En kurator kan ge stöd och jag tycker absolut du ska ge det en chans och tycker du inte det ger något så är det ju bara att avböja i framtiden.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

oh-la
2020-10-06 11:29
#2

mankan få en kombinerad tid till kurator även om ens sjukdom inte är psykisk. det kan exempelvis handla om tillstånd som innebär att det finns en ökad risk för oro, elle rdär man anser att patienten kanske skulle ha nytta av ett samtal innan. kuratorn har möjlighet att se annat än specialisten och är mer fokuserad på dig som helhet. läkaren ser inte det på riktigt samma vis. man ska inte vara rädd för kurator. de är inte enbart för de med psykiska problem utan någon som kan finnas och ge lite svar och se till att hela du mår bra inför det som specialistläkaren ska prata med dig om. många med cancer får exempelvis också tid hos kurator eftersom det är viktigt att inte bara se till cancern utan även oron och frågorna som personen med sjukdomen har.

Sindri
2020-10-06 11:30
#3

En kurator är inte en psykolog. En kurator kan ge dig praktiska tips angående vardagen med din sjukdom. De vet vad du har för rättigheter ,ex vis färdtjänst, parkeringstillstånd, olika bidrag för att t ex handikappanpassad en bostad, eller att få hjälpmedel och stöd.
Det är väl bra att utnyttja en sådan service

Herveaux
2020-10-06 11:37
#4

#0: Vilken lycka att bli erbjuden en tid hos kurator. Vi är många som slagits med både näbbar och klor för att få en sån tid.

Tacka, ta emot och ge det en chans säger jag. 😀

Om du bestämmer dig för att inte gå dit, kom ihåg att avboka din tid (i så god tid du kan) så att någon annan kan få chans att nyttja den tiden istället.


// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster

M
2020-10-06 11:45
#5

Ja jag ska väl gå dit men jag är inte bra på att prata med okända om hur jag mår. Känns som de frågor jag har är det läkaren som kan svara på. Är ju han som är utbildad angående sjukdomar.

Jag tänkte att kuratorn ställer en massa luddiga frågor och vill rota i ens barndom/uppväxt osv vilket jag tyckte inte var relevant riktigt.

Sindri
2020-10-06 11:51
#6

Nej, det tror jag absolut inte. Kuratorn är för att hjälpa dig att se till att din vardag fungerar så bra som möjligt.
Du kanske associerar till skolkuratorn, men det är en helt annan sak.
Det finns kuratorer på muséer också, och de sysslar med helt andra saker…..😝

Annons:
Maria
2020-10-06 12:08
#7

#5 Ja jag tror att du har missuppfattat lite vad kuratorns roll är😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

  • Redigerat 2020-10-06 12:23 av Maria
oh-la
2020-10-06 15:51
#8

#5 jag antar att din barndom inte har något med din sjukdom att göra :) tror som #7, att du har missuppfattat lite vad en kurator gör. vissa frågor kan självklart bara din läkare svara på. dom frågorna kommer inte din kurator bry sig om. kuratorn är inte kliniskt kunnig på det viste. läkaren bedömmer din sjukdom och hur den ska behandlas. kuratorn hjälper dig med tankar kring sjukdomen. vi kan kanske ta cancer som exempel. enläkare ser tumören och hur man ska behandla den. läkaren kan svara på frågor om behandlingen, om eventuella operationer, om biverkningar på läkemedel och liknande. jätteviktigt för patienten! men cancer är inte bara en tumör, utan ofta kommer frågor som inte har med det direkta kliniska förloppet att göra. kanske tänker man "kommer jag dö nu?", eller "hur ska jag berätta för mina anhöriga?". man kanske känner sig rädd och orolig, man kanske har mycket tankar om annat som berör cancern men inte är kliniskt. man kanske är ledsen eller arg på att det är som det är. det har ingenting med din barndom att göra, och heller ingenting som läkaren är "intresserad av" (missförstå mig rätt. läkarens jobb är att behandla din sjukdom, inte nödvändigtvis tankar som dyker upp). Kuratorn finns för att hjälpa med det. det kanske visar sig att du inte behöver kurator, eller så behöver du det. en läkare har bedömt att det du drabbats av kan ge risk för andra tankar än de hen kan hjälpa dig med. kuratorn ska inte göra en psykoanalys av dig utan se om det kanske är så att det finns delar i din sjukdom eller åkomma som du skulle behöva bolla med någon annan. kuratorn ser andra delar av dig än själva sjukdomen, och båda delarna är viktiga i ett vårdförlopp.

Upp till toppen
Annons: