Etikettkillsnack
Läst 1830 ggr
Anonymos
2020-03-05, 15:50

Ingen bra fördelning i hushållet.

Jag har nyligen blivit sambo med en man som jag älskar av hela mitt hjärta. Vi har hunnit vara tillsammans ganska länge innan vi beslutade oss för att flytta ihop. Jag har hunnit komma in i ett stadium när jag inte längre tycker det är kul att umgås med honom för att jag är helt slutkörd om kvällarna. Jag lagar oftast maten, handlar, städar. Jag kan köpa att jag får åka och handla och laga mat när jag ändå som allra oftast tar initiativ till att göra det men suck…. städa… han har aldrig gjort det sen vi flyttat in och det kan gå veckor utan att han gör en tillstymmelse till att ens vilja städa. Jag tycker såklart det här är jätte tråkigt och har tidigare pratat med honom om det, varpå han säger att han inte är van att städa så ofta. Jag har slutat våga städa för att jag alltid får kommentarer om att jag gör det för ofta men det har slutat med att jag inte längre trivs och knappt känner att jag längre får göra som jag vill i mitt eget hem… 

Till skillnad från han unnar han sig väldigt mycket nöje varpå jag oftast ser till att saker här hemma blir gjorda och lätt glömmer bort mig själv. Jag kan t o m få dåligt samvete om jag en dag tänker mer på mig själv och inte låter mig själv ta hand om allt… 

Hur är fördelningen mellan er och de ni lever med? Har ni tips på hur man kan göra?

/Anonymos

Anne.K
2020-03-05, 16:03
#1

Hos oss så är det jag som sköter majoriteten av städning och matlagning. Min sambo driver 2 företag så han jobbar mycket och är ofta hemma sent, så det blir mer naturligt att jag tar lasten med hemmet och barn då det är jag som spenderar mest tid hemma. men han får sköta inhandling iaf. :P 

Jag kan tycka det är jobbigt emellanåt och har också svårt att unna mig något. men det är mitt egna problem. Vill jag göra nått så får jag göra det. Problemet är att jag får aldrig tummen ur, haha. 

Hur arbetar ni båda på dagarna? är det han som jobbar mest av er två, eller jobbar ni lika mycket? Om ni båda jobbar lika mycket så får ni dela upp saker hemma  50/50. :)

 Föredetta: Registrerad uppfödare av Gerbiler: Myomorpha - Gerbiluppfödning

Gronstedt
2020-03-05, 16:03
#2

Prata om det! 

Antingen hittar ni en arbetsinsats och en städnivå båda kan leva med, eller så slutar ni bo tillsammans. 

Samma med om man ska lägga pengar och ansträngning på nöjen eller på hemmet: Prata er fram till en kompromiss som båda kan leva med eller sluta bo ihop.

Maria
2020-03-05, 16:04
#3

Kommunikation är A och O i ett förhållande tycker jag.

Att dela allting kan låta hur bra som helst men livet ser olika ut i olika perioder och då kanske även hemarbetet ser olika ut. Det viktigaste är bara att man inte väger vem som gör mest.

Är man van vid att dammsuga varje dag och partnern mer sällan så kanske man kan enas mittemellan. Det gäller att ge och ta.

/Maria

Åsa S
2020-03-05, 16:08
#4

Jag gifte mig när jag var runt 40 med en man som inte varit skild så länge och hans tidigare fru hade åsikten att män inte hade nått att göra i köket (hon var inte svensk) + det verkar som hon gjorde det mesta hushållsarbetet sedan träffade han mig. Vi är båda dåliga på att städa och jag jobbar inte heltid så de dagar jag är hemma lagar jag mat och handlar. Jag gjorde dock klart för honom redan första året vi var gifta att han får laga mat när jag jobbar helg samt vill han ha mat när jag jobbar kväll får han laga mat då med och att jjag gärna smakar en bit sedan då jag kommer hem sent på kvällen. Han suckade och stönade i början speciellt angående lördagarna då jag kommer hem framåt kvällen och gärna vill ha mat men han dammade av sin hemkunskapsbok och började testa maträtter och nu kan han t.o.m tycka det är kul ibland. När det gäller annat så frågar jag inte utan bara säger ex. nu är det alltför skitigt här vi måste sanera idag jag börjar med köket, du tar badrummet. Om ni jobbar ungefär likadant kräv att han tar hand om hushållet varannan dag medans du roar dig, varför ska han bara roa sig och du vandrar runt som nått hembiträde? 

Hur gammal är den här killen det känns lite som han är omogen och inte förstår vad det innebär att bli sambo ifall han tror det är ok bara fortsätta leva som förut och inte vilja anpassa sig efter nån annan. Att börja leva ihop innebär ju att båda kan få ändra på hur man levt tidigare för att båda ska trivas och känna det som ett hem.

Grace2009
2020-03-05, 20:33
#5

Jag lagar mat och planerar inhandling. Oftast handlar vi sedan tillsammans. Han diskar typ så fort han hittar disk (ibland snor han slevar medans jag lagar mat för att han tror att jag är klar med dem 😂). Städandet blir ganska lika, men är jag iväg så gör han oftast dagens städ medans jag är borta så jag slipper på kvällen. Han har fått hjälpa till med hushållet sedan barnsben så han är van vid att diska och damma.

Tycker du få prata med din pojkvän om vad för önskemål du har om hur hushållet ska föras, och höra hur han vill ha det. Och föra en diskussion om hur ni ska ha det i ert gemensamma hushåll.

Devya
2020-03-06, 12:49
#6

Här hemma är det jag som sköter allt. Jag städar, fixar kattsandslådan och lagar mat. Det fungerar för oss och han har inget emot att jag dammsuger varje dag, moppar golven varannan dag och byter sänglakan två ggr i veckan. Jag älskar att ha det fräscht och rent hemma och även min man har börjat uppskatta det. Jag skulle hållt på så här även om jag inte bodde med honom så för mig är det ingen skillnad faktiskt.

citytjejen
2020-03-07, 11:57
#7

Hos oss är det jag som städar och min man som lagar mat och det är en uppdelning som vi trivs bra med. Tvätt hjälps vi åt med och handlar mat gör vi nästan alltid gemensamt. Vi har inga barn så pusslandet med sånt slipper vi!

/Christina

koppargaller
2020-03-08, 12:30
#8

Män skall inte hjälpa till hemma eller vara barnvakt åt sina barn, de skall dela lika på ansvar o fördelning av de insatser som behövs.

sp0ngeb0b
2020-03-12, 14:27
#9

Jag tycker ni ska sätta er ner och prata om det, så att ni kan komma överens om hur ni ska ha det och vem som ska göra vad. Ni kanske får kompromissa om hur ofta det ska städas. Eller så städar du (och gör det så ofta du vill) och så får han ta någon annan syssla så att det blir rättvist. 

Jag har också nyligen blivit sambo och vi har kommit överens i förväg om vem som ska göra vad. Sen får man ju se hur det flyter på så kanske man får ändra runt lite. Jag tog disken och en del av städningen mot att han lagar mat och sköter resten av städningen och även lite annat runt om i hemmet. Tvätt och inhandling sköter vi tillsammans eller typ varannan gång - vad som än funkar.

Lia
Lia 
2020-03-29, 20:33
#10

Min sambo har lite svårt att komma igång själv, men säger jag att vi behöver fixa nåt så blir det gjort tillsammans. Jag sköter badrummet, dammtorkar i lägenheten, städar generellt och lagar mat. Han diskar, dammsuger och svabbar golv samt går ut med soporna. Tillsammans handlar och tvättar vi. Båda tycker att det fungerar bra, och vi har alltid gjort såhär.

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap

OlgaMaria
2020-04-11, 15:25
#11

#0 Du måste stå på dig om hur du vill ha det i ditt hem. Inte bra att du anpassat dig så mycket och slutat säga hur du vill ha det. Du mår ju inte bra av fördelningen nu så var tydlig med att ni behöver styra upp det.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

LuLeLo
2020-04-12, 16:43
#12

Alltså, du kan ju inte gå runt och ha en mansbebis där hemma. Ni är två stycken i ett förhållande och han bär minst lika mycket ansvar som du för att se till att det går runt. Det är inget jäkla hotell han bor på. Kvinnor är redan idag ett utsatt kön, offer för sexuella trakasserier och patriarkala strukturer i såväl det offentliga rummet som på arbetsplatser, inte fan behöver det flytta in i hemmet också. För att inte tala om allt emotionellt arbete vi gör. Nej, stå upp för dig! Du har rätt till fritid lika mycket som han och du ska aldrig behöva leva i en arbetsfördelning där du är helt slutkörd varje kväll. Det bäddar för utmattning. Och självklart ska du få tänka på dig själv och unna dig, fina du, det är du värd! Det är ditt liv du ska leva! Du lever inte för någon annans skull, hur fin er kärlek än är.

Prata med honom om det, ordentligt. Förklara hur du vill ha ett hem och vad du trivs med. Du har rätt att stå upp för dig och älskar han dig och respekterar dig kommer han lyssna på dina ord.  Du har all rätt att säga din sak. Det är ingen småsak.

Tass Josephine

Upp till toppen