OT - Off Topic

Vägglöss

2017-01-02 04:23 #0 av: Miowi

Har postat detta inlägg i hemmet- och husmorstipssajterna men i och med att ni är så många kloka här och jag just nu är så desperat (och äcklad) frågar jag även här!!

Befinner mig i utlandet nu och hade oturen att hinna sova i en säng i några dagar innan vi insåg att det inte var mygg som var galna i mig utan att jag fått en säng med vägglöss. Har fått byta rum men kommer förstås behöva tvätta/frysa allt jag har när jag kommer hem för att inte få med mig någon rackare (usch ryser!). Läst på nätet att lössen tydligen kan komma med i elektronik och blir genast nervös, vi har både mobiler och ipads på rummet, någonsin har en aning om hur man ska hantera dessa??

Anmäl
2017-01-02 06:17 #1 av: tk1971

Ja, då får du verkligen hoppas att du har turen med dig när du kommit hem... Det blir till att antingen lägga allt bagage i ett torkskåp eller frysa allt i frysen (eller ute, om det är tillräckligt kallt).

Jag är inte avundsjuk, kan jag säga.

Anmäl
2017-01-02 06:33 #2 av: 19sextio7

Oj vad svårt. Laddare (om det inte finns hål) går ju att torka av med en våt trasa, batterier likaså. Sen kommer kruxet. Håller grejerna för frysning i 6 dagar? (i så fall är det bara att lägga i zippåsar och lägga dem i frysen). 

Om ni inte haft mobiler och paddor i sängen så är det förmodligen ganska liten chans att de kommit in i grejerna eftersom vägglössen föredrar sängen. 

Anmäl
2017-01-02 07:04 #3 av: Devya

Åh, vad jobbigt. Jag hoppas dock att ni i fortsättningen ALLTID kollar madrasserna innan ni lägger er ner för att sova i sängen.

Jag har det som rutin att alltid kolla sängen väldigt noga innan jag tar in mina grejer dit.

Anmäl
2017-01-02 13:01 #5 av: Miowi

Ja usch riktigt vidrigt.. ska såklart frysa/värma allt vi kan men mobil och iPad vet jag inte hur vi ska lösa det med.. båda har legat i sängen såklart, usch..

Anmäl
2017-01-02 14:05 #6 av: Hera

Ni borde fixa det innan ni ska hem. Vägglöss sprider sig till andra på flygplan och tåg och det har blivit vanligt i Sverige nu just pga att folk reser. Inte vidare snällt att veta att man förmodligen kommer sprida det och inte vidta åtgärder innan. 

Anmäl
2017-01-02 15:35 #7 av: 19sextio7

Fick fram detta på Anticimex (om det kan vara till någon hjälp):

  • Vid hemkomsten:
  • Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60°C om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och in i frysen sju dagar.
  • Föremål kan frysas eller värmebehandlas, väl förslutna i plastpåsar, i max 60°C i värmeskåp under minst en timme.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter ska den slängas i soptunnan.
Anmäl
2017-01-02 16:12 #8 av: Miowi

#6 Teo mig, har verkligen gjort allt jag kunnat för att få någon "hjälp". Var knappt att jag ens kunde få byta rum utan de ville bara ge mig nya lakan, de hittade krypen i sängen men förnekade vad det var och sa sedan till managern de hade kontakt med över telefon att de inte hittade något överhuvudtaget i sängen. Tro mig, skulle mer än gärna ordna med allting redan innan vi åker hem men de har noll känsla för service här (trots att det är femstjärnigt, vi är lagom upprörda) så är just nu bara glad att jag får sova i en ny säng i ny byggnad.. packningen lägger vi i plastpåsar då vi läst att lössen inte kan ta sig ur påsar. Väskorna låg inte nära sängarna och högt upp så får hoppas de inte tagit sig dit mer än så vet jag inte vad jag kan göra..

#7 Tack, också kikat där och ska följa allt det det är just elektroniken vi är oroliga över. Slängde iväg ett mail till Anticimex får hoppas på svar annars får jag ringa när vi är i Sverige och hoppas de kan ge råd!

Anmäl
2017-01-02 17:10 #9 av: Devya

#6 Det är nog allt bra lättare sagt än gjort. Då man är ute och reser är  det nog svårt att se till att få allt tvättat osv. =p

Anmäl
2017-01-02 18:16 #10 av: Hera

Tvätteri finns överallt i alla fall i alla länder jag har besökt. Och 5 stjärniga hotell har alltid tvättjänster.

Anmäl
2017-01-02 19:16 #11 av: Miowi

#10 Har frågat hur jag kan få hjälp med väskan men noll respons. Är stor förnekelse att det överhuvudtaget finns vägglöss och med tanke på hur de inte förstår en känner jag ingen större tillit för att låta dem tvätta mina saker, kan väl lika gärna slänga allt i soporna direkt då. Så har inget annat alternativ än att lägga allt i påsar då det står att lössen inte kan randig ur plastpåsar. Resväskan är ju oskyddad men den skulle ändå inte på något sätt räddas om jag tvättade alla mina kläder..

Anmäl
2017-01-02 19:30 #12 av: Hera

Vilket land är ni i?

Anmäl
2017-01-03 13:57 #13 av: 19sextio7

#8: Hoppas du får svar snabbt. (Skriv gärna o berätta vad Anticimex rekommenderar.) 
Bemötandet ni fått är (i mitt tycke) i princip lika vidrigt som ohyran...

Håller tummarna för att allt ska lösa sig för er! Blomma

Anmäl
2017-01-04 03:46 #14 av: Miowi

#13 Ja usch riktigt äckligt. Blev uppgraderad till en svit men hjälper ju inte mot obehaget eller allt slit som krävs när man kommer hem. Dessutom riskerar vi ju bara att dra med oss lösan hit, men det ville de inte förstå.. suck!

Fick faktiskt svar från Anticimex idag, kopierar de tips de gav:

"Man kan tvätta i 60 grader, lägga in i frysen i -18 i en vecka, lägga i torkskåp i 3 timmar eller tumla i en timme.
Att lägga in textilier i bastun fungerar också.

Det är framförallt textilier som skall behandlas, särskilt kläder som man haft med sig/på sig och/eller sängkläder.
Allt annat får man bara gå igenom och försöka se till att ingenting finns med.

Det finns såklart alltid en risk för att de kan befinna sig i elektronik, men det är genom köld- eller värmebehandling som man blir av med dessa.
Vill du så kan du lägga så mycket du kan i frysen, ex. skal osv. Men annars så får man vara extra försiktig och hålla koll på de elektroniska."

Det sista gällande elektroniska var väl inte jätteklart, ha koll på elektroniska - hade inte ens koll på att jag la mig i en säng med krypen (usch usch usch).

Anmäl
2017-01-05 11:57 #15 av: Pytteliten

Kräv hjälp av hotellet och säg att ni annars går runt och berättar för varenda gäst, både om lössen och hur ni behandlas. Plus resebyrån! Och gör det också Skrattar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.