Preventivmedel

kolla upp anlag för blodpropp

2019-05-10 21:05 #0 av: roseraie

hej! jag är ganska säker på att jag har rastlösa ben, jag har under en längre tid haft svag smärta som kommer och går i båda benen. smärtan kommer mest när jag stiter/ligger stilla och det försvinner helt när jag är uppe och går osv och kommer tillbaka en stund efter jag satt mig igen,  får även krypningar när jag ligger i sängen ibland. jag är även arbetslös för stunden så jag sitter ju hemma mycket - men nu på senaste har jag börjat vara ordentlig med att gå ut och gå, cykla ist för buss, ställa mig upp och röra på mig då och då.

dock så blir jag lite orolig då jag går på p-piller - prionelle 28 - och nu tror jag ju inte att det är en blodpropp eftersom jag har haft liknande smärtor och krypningar innan och jag har inga andra symptom på blodpropp - men skulle gärna vilja utesluta det och även ta blodprov för och se om jag har anlag. (ingen i min familj har haft blodpropp - men som jag förstår det så kan man ha anlag ändå)

det jag dock tänker på är ifall jag inte har något anlag och blodpropp blir helt uteslutet, skulle de ändå råda mig att använda mig utav annat p-medel, eller är det okej då?

Anmäl
2019-05-11 16:13 #1 av: Hera

Vem som helst kan få blodpropp. Den risken finns alltid. Det är aldrig uteslutet.

Men har du inte det i närmaste släkten råder dom inte till annat.

Har aldrig hört talas om att någon testat sig för det. ALLA kan få det.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-05-11 16:50 #2 av: [IdaSoren]

Som #1 säger, blodproppar kan alla få, det kan aldrig uteslutas. Har inte heller hört om att någon har testat sig för anlag; man brukar anse att risken är ytterligare förhöjd (eftersom den redan är förhöjd om man använder sig av kombinerade p-piller) om en eller flera nära släktingar har haft det, och då rekommenderas andra p-medel. Har du inga släktingar som haft blodproppar ska det vara okej att fortsätta med p-piller, men risken för blodpropp är ändå högre jämfört med att inte äta p-piller.

Anmäl
2019-05-13 20:50 #3 av: Rwawr

Jag fick ta ett X antal blodprover för att kolla hur jag låg till, jag är gravid och min mamma gick bort för inte så länge sedan, just pga av blodproppar. Mina värden såg bra ut men om jag måste förlösas med kejsarsnitt så kommer jag få ta blodförtunnande sprutor i förebyggande syfte, just för att hon gick bort i så låg ålder.

Sen hur det är med p-piller vet jag inte då jag tog minipiller tidigare. Men rådfråga med läkare eller barnmorska? 😊

Anmäl
2019-05-14 06:03 #4 av: Hera

#3 Menar du att blodproverna avgjorde huruvida du låg i riskzonen eller ej?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-05-14 09:07 #5 av: Rwawr

#4 Jag antar det.. har ingen koll egentligen. Läkaren var väldigt noga med att jag skulle få remiss och få det undersökt, väldigt allvarligt enligt henne. Gjorde blodproven, fick ett samtal om att allt såg bra ut men just för att min mamma dog så tidigt så sätter dom sprutorna som säkerhetsåtgärd vid kejsarsnitt. Inget mer än så. Sen dess har ingen sagt nåt om det 😊

Anmäl
2019-05-14 10:56 #6 av: Lona

Förmodar att man kollar koagulationsförmågan? Om den är hög är det givetvis större risk för proppar. Går att förebygga med tex Waran eller Heparin, vilket man gör vid en del operationer. Det viktiga då är att hitta rätt balans (kollas med blodprov) så att man inte blir för lättblödd istället.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-05-25 08:45 #7 av: Pyttelite

En faktor som kan mätas via blodprov är APC resistens - en markör som talar om blodets koaguleringsförmåga.

Det är en ärftlig faktor och det är ett vanligt test man kan göra för att se om man ligger i riskzonen.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-05-25 12:27 #8 av: OlgaMaria

Precis som #7 skriver så är detta ett anlag som är ganska vanligt som man kan kolla med blodprov. Min pappa och bror har apc-resistens och har fått flera proppar så de kollade det på mig då jag blev gravid men hade inte det.

Rastlösa ben har inget med detta att göra hursomhelst. Viktigt att få i sig alla näringsämnen man behöver. Brist på järn, magnesium, b12 mm kan ge krypningar.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.