Samlevnad

Problem med svägerska

2017-08-07 13:38 #0 av: Anonym

Jag har ett dilemma och behöver lite råd av er :)

Min svägerska är väldigt dömande, ser ner på alla som inte tycker och tänker som henne, är som henne osv. Hon kan inte respektera att alla är olika helt enkelt. Hon har ända sen jag och hennes bror blev tsm pikat mig, och talat ner om mig till honom. Jag blir självklart arg men valde att svälja detta för att hålla god stämning, framförallt för min killes skull då han är väldigt konflikträdd och vill vara alla tillags..
För att det inte skulle bli osämja så var det upp till min kille att börja stå upp för mig och försvara mig och inte tillåta henne att göra såhär utan respektera oss precis som vi respekterar henne och hennes man.
Men jag har märkt på honom att detta är svårt och att han inte märker av hennes pikar till mig, utan jag efteråt har fått förklara för honom men då är det försent.
Hon fortsätter, och detta har skett en del mitt framför oss fast på ett "finare sett" där jag märker det fast inte min kille.
Jag är förstås rasande på allt detta och känner att jag fått nog, jag har inte gjort henne något och borde respekteras som människa lika mycket som alla andra och jag tycker hon kan ta reda på fakta först innan hon bara stämplar en människa som dålig för att man inte är som henne, eller gått igenom svåra saker och då är man en svag människa bara för hon inte kan relatera till det.
Min fråga är att ska jag säga till henne och sätta ner foten och säga att jag inte anser att detta är ok? (På ett vuxet sätt såklart) eller ska jag bara skita i det?
Om jag skiter i det känns det som att jag accepterar det och det gör jag verkligen inte, samtidigt kan jag skada relationen.. hon blir tydligen väldigt putt om man säger emot henne.
Vad tycker ni?

Anmäl
2017-08-07 13:42 #1 av: OlgaMaria

Tycker absolut du ska markera att det inte är okej eller liknande ifall hon pikar dig. 

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-08-07 13:46 #2 av: setfree

#0 Ursäkta att jag skriver som man på "eran" sajt. Men jag kan inte låta bli.

Det är din killes ansvar att stå upp för dig. Det ska inte du behöva göra själv. Du behöver nog vara tydlig mot honom först att han måste bli en vuxen person som kan tänka själv och fatta egna beslut. Han har ju valt dig och det beslutet måste han stå upp för även mot sin mor. Klarar han inte det är det väl dags att fundera på om du vill fortsätta med förhållandet.

Anmäl
2017-08-07 13:50 #3 av: Zadeira

Jag tycker det är självklart att du ska säga ifrån.

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

Anmäl
2017-08-07 13:53 #4 av: Sjuttan

Instämmer m3d #1.
Med risk för att det blir surt och grinigt. Det är inte bra att hela tiden ta emot nedvärderande kommentarer.
Jag hade det så med min svärmor. Men på den tiden var det otänkbart att säga ifrån, särskilt till en äldre människa.
Med tiden blev det så att jag drog mig undan mer och mer. Besök hos henne blev glesare, och min man gick på besök hos henne, medan jag fick lov stanna hemma.
Hoppas det inte blir så för dig, men det kan ju vara en sista utväg för att inte hela tiden bli nervärderad.
Lycka till!

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2017-08-07 14:26 #5 av: Anonym

#2 Vi har pratat om att det är han som måste stå upp för mig och även sig själv. Men han ser inte det hon gör utan han får reda på det efteråt, och då förstår han men då är det ju försent på ett sätt. Därav jag har tänkt att jag själv måste göra det samtidigt som jag tycker det skulle vara tråkigt om relationen gick åt skogen, just för min killes skull som så gärna vill att alla ska funka ihop. Men jag känner att min gräns är nådd men hade önskat att min kille tog tag i det för min skull. Fast jag samtidigt har förståelse för att det är jobbigt för han. I grund och botten känns det som hon vill förstöra mellan oss, det är ingen annan i hans familj som beter sig såhär. Tvärtom är jag väldigt omtyckt.

Anmäl
2017-08-07 14:30 #6 av: Zadeira

#5 Jag tänker att man kan aldrig räkna med att en annan person ska stå upp för en och ta ansvar, det får man själv göra (även om man givetvis ska känna att ens partner backar upp en). Du har  pratat med din kille och även om han försökt så  verkar han inte märka när det blir "för mycket" för dig. Då tycker jag du ska berätta för honom att du kommer att säga ifrån själv nästa gång.

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

Anmäl
2017-08-07 14:37 #7 av: Loris M

Relationen är redan skadad så du kan knappast göra den värre genom att ifrågasätta hennes beteende. 

Jag tycker också att du ska prata med henne. På ett vuxet sätt som du också skriver och utan att sänka dig till hennes nivå. Berätta helt enkelt lugnt och så sakligt som möjligt hur hon får dig att må och hur du upplever hennes sätt mot dig. Ta upp en konkret situation för att det ska bli lättare att förstå vad du menar. 

Min erfarenhet är att det inte kommer att bli bättre eller lösa sig av sig självt. Utan snarare tvärtom. Du kommer till slut att reta upp dig på precis allt hon säger och gör och uppfatta pikar även där de inte finns. Jag har varit i liknande situationer (med andra släktingar, kollegor) och jag har aldrig ångrat att jag tagit upp det med dem. En del blir generade och visar att de var omedvetna om sitt sätt. Andra blir defensiva och förnekar. Men även de taggar ner när de inser att jag inte tolererar sådant.  

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2017-08-07 15:13 #8 av: setfree

#5 Hade min fru blivit illa behandlad av min mor hade jag stått upp för henne. Hade inte det fungerat hade jag brutit kontakten med mon mor.

Nu tycker mina föräldrar väldigt mycket om min fru så jag har lyckligtvis inte detta problem. Det är mitt ansvar att se till att min fru mår bra och då ingår även hur min familj hanterar henne. Visst kan du visa henne vad du tycker och ryta ifrån om du känner att det är bästa metoden, men du ska inte behöva känna dig ensam i detta.

Du är inte ensam om att uppleva detta. Vad du än gör så ska du inte acceptera att bli illa behandlad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.