Klimakteriet

Klimakteriet? PMS?

2017-05-19 18:27 #0 av: Lona

Har haft en tråd tidigare om PMS men nu har det ändrats lite så jag gör en ny.
Jag är snart 44 år och de senaste åren har jag fått en allt jävligare PMS (framför allt mår jag riktigt, riktigt dåligt psykiskt).
Det sista året(?) har det dessutom dykt upp fler och fler symtom från när jag var i puberteten; mensen är oregelbunden/mellanblödningar, "annorlunda utseende" på mensen, svettningar, finnar, mensvärk osv.
Kan det här vara någon slags förstadie till klimakteriet?
Går det att behandla? Hur?
Om det inte är klimakteriet utan bara någon form av överjävlig PMDS, finns det någon behandlingsform som INTE är SSRI eller annan psykofarmaka?
Har dessvärre uttömt de flesta möjligheterna där, äter redan över maxdos när det gäller serotoninpreparat pga min kroniska psykiska ohälsa.
Tyvärr är jag rätt överviktig + medelålders = gyn kommer förmodligen att vara restriktiva med hormonpreparat.
Känner ändå att jag vill läsa på och vara lite förberedd, det är lååång kö till gynmottagningen här men de hoppades att jag skulle få en tid i början på sommaren (väntat ett halvår redan).
Tips, erfarenheter och idéer, någon...?

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2017-05-19 18:40 #1 av: Aleya

Går att få Tibolol(tror det stavas så) eller östrogenplåster för att minska besvär om du nu håller på att hamna i klimakteriet.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-05-19 19:40 #2 av: parsley

Lite tips på sådant du kan kolla upp i väntan på tid till gyn. Tipsen är inte "svensk skolmedicin", så du får själv avgöra, om du vill gå vidare med dem. 

Kolla Mia Lundins hemsida/webshop för tips om kosttillskott (om du kan tänka dig sådana). Mia Lundin har även skrivit en bok som heter Kaos i kvinnohjärnan.  

Läs på om progesteronkräm och se om det verkar vara något för dig. Utomlands säljs den receptfritt på apotek. 

Martina Johansson skriver om östrogen och progesteron på sin blogg. Den är inriktad mot kost, kosttillskott och träning.  http://martinajohansson.se/?s=%C3%B6strogen

Testa salviate. Ta ca 1 tsk  torkade salviablad och lägg i en kopp. Koka upp vatten och låt det stilla sig. Häll vattnet över salviabladen. Täck koppen med ett fat och låt stå ca 10 min. Sila bort bladen och drick. Man ska dricka under en begränsad period, jag tror det är 3 veckor, och sedan göra ett uppehåll, innan man börjar igen. Salvia sägs hjälpa mot kvinnobesvär, främst svettningar, men det kanske inte skadar att testa mot annat också.

Anmäl
2017-05-20 08:35 #3 av: Åsa S

Du vet väl om att du kan söka dig till vilken gynekolg som helst ingen remiss behövs och många privata är anslutna till försäkringskassan så då betalar man samma taxa som i vanliga vården, 6mån är för lång tid att vänta. Jag går privat och ofta får man en tid inom de närmsta dagarna sedan ger de en remiss till sjukhus ifall det är något allvarligt och då får man ofta hjälp inom ett par månader iallafall. Hade jag fått vänta 6mån när jag blev dålig förra året kunde jag ju dött medans jag väntade det finns ju många åkommor som kan behöva fixas rätt snart när man får symptom.

Anmäl
2017-05-20 09:42 #4 av: Aleya

Man kan även skriva en remiss själv i många landsting via mina vårdkontakter

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-05-20 11:57 #5 av: Annielle

2# Håller med dig  Parsley, hade tipsat om samma saker om det inte redan var skrivet! Skämtar

Har lite funderingar om detta själv, men inte vågat pröva progesteronkräm än....

Salviate har jag druckit veckan innan mens under många år mot svettningar där emot, badar i svett på natten utan vanligtvis och Salvia fungerar för mig i alla fall! Glad Tyvärr har jag inte märkt någon mer verkan än det på pms och så Ledsen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-05-20 11:57 #6 av: parsley

I mitt landsting så har vårdcentralen/primärvården hand om klimakteriebesvär, medan gyn har hand om de mer specialiserade ärendena. Olika landsting kan ha olika regler. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.