Fysisk hälsa

Dold skelning

2016-11-24 23:06 #0 av: Luisa

Hejsan vet inte om jag skriver i rätt forum nu, men jag behöver höra era åsikter och möjligtvis erfarenheter av att gå till en ortoptist/ ögon specialist med problemet dold skelning. Förklarar mer medan:

Jag var hos en ögonläkare tidigare idag då min optiker kände att mitt problem behövde mer kontroller än vad som kunde göras på plats. Att jag har dold skelning har jag vetat om sedan 2 år tillbaka, och förstod inte då att min ständiga huvudvärk och utmattning i huvudet troligtvis beror på detta utan jag trodde att det var en biverkning av depression. Väl hos optikern får jag höra att skelningen är liten (trots att jag berättade att jag ofta ser dubbelt, inte kan fokusera på föremål framför mig, läser väldigt hackigt och känner att ena ögat inte alltid hänger med) och hens svar blir då att jag borde gå till närmaste ställe som sålde glasögon, typ apoteket, mataffären ECT. Och köpa ett par att ha som läsglasögon i en månad för att känna hur det känns. Jag känner dock att jag skulle behöva ha glasögon ständigt. Problemet är att jag kommer börja plugga om 2 månader och behöver få detta fixat innan dess. Då undrar jag:

Har ni själva fått vanliga billiga glasögon "ordinerade" av läkare? Och är det bara jag som tycker att det låter mysko?

Borde jag boka en ny tid snart och be om en annan specialist?

Har du haft dold skelning och vad har du fått för glasögon i så fall?

Ber om ursäkt för långt inlägg och tack på förhand

Anmäl
2016-11-24 23:18 #1 av: IaMiaMaria

Ja jag tycker det låter konstigt. Jag har också dold skelning men fick efter utprovning hos ortoptist prismor inslipade i mina glasögon. Hade iof vanliga glasögon sen tidigare och den vanliga optikerna har inte upptäckt min skelning utan det gjorde ögonläkaren då jag fick träffa han pga huvudvärk och då fick jag gå till en ortoptist då ögonläkaren inte är specialiserad på skelningar.

Anmäl
2016-11-25 11:03 #2 av: Luisa

#1 tack för svar! :)

Var hos 3 olika optiker som alla hittade min skelning medan ortoptisten säger att den inte är så värst stor o.O jag tror nog att jag bokar en ny tid hos en annan person eftersom jag vill ha glasögon nu och inte om 2 månader :/

Anmäl
2016-11-25 11:07 #3 av: IaMiaMaria

Min skelning är också väldigt liten och syns inte alls för andra. Men jag märkte av den med dubbelseende och trötthet i huvud och ögon framåt kvällen då jag började bli trött. Ortoptisten sa att jag var bra på att korrigera skelningen själv, men det tar ju mycket kraft. Så det känns mycket bättre nu sen jag fick nya glasögon med prismor i, ögonen får vila. Så det kan absolut vara värt att träffa en annan.

Men det kan ta tid att prova ut rätt prisma också. För mig så fick jag en klisterlapp med ränder på på mina vanliga glasögon. Så jag vet inte hur de gör om man inte har glasögon sen innan.

Lycka till!

Anmäl
2016-11-25 22:11 #4 av: mollyt

Hej Luisa,

Jag är en vidareutbildad optiker och jobbar på ögonsjukhus. Till att börja med skulle jag säga att det beror på hur gammal du är och om din dolda skelning gör att ögat pekar inåt eller utåt när du blir trött. Sedan spelar det roll om optikern hittat några styrkor i botten när han/hon har testat. För olika glas hjälper eller stjälper beroende på om ögats muskler vill dra ögat utåt eller inåt i viloläget. Så det KAN vara så att ett par enkla +1 läsglasögon från apoteket kan räcka för dig men det behöver inte vara så att det hjälper för alla "med dolda skelningar" om du förstår hur jag menar. Det är tyvärr mer komplext än så.

Jag antar från din text, att du ska börja studera, att du är någorlunda ung (under 40?) vilket innebär att du borde ha ackommodation kvar = ögats funktion att ändra formen på linsen i ögat för att ställa in fokus på nära håll. Man kan ha en muskelförsvagning här som gör att ögat helt enkelt inte orkar med = man ser dubbelt när man vill läsa. Det brukar bli ännu värre efter en stund eller om man är trött. Detta leder ofta till huvudvärk då ögats muskler får överarbeta, blir dock nästan alltid bättre med glasögon.

Ögonläkare har inte alltid jättebra koll på dessa refraktiva funktioner tyvärr, så om det endast är läkare som sagt att du ska köpa ett par +1 så kan det vara så att denne inte visste vad som kan hjälpa och därför föreslagit det enklaste han/hon kom på. Min erfarenhet av ortoptister är att de skiljer sig mycket beroende på vilken inrikting de har... många ger bara prismaglas för att lösa ett problem men åtgärdar inte orsaken (obs: går inte alltid att lösa) medan andra är duktigare på ortoptisk träning. I vilket fall, som en del i träningen kan då vara att köpa sådana färdiga glasögon som du beskriver i ditt inlägg. 

Såååå... inser att jag kanske inte direkt kan svara på dina frågor. Beroende på vem som sagt vad och vad denne haft för eftertanke med färdiga läsglasögon så kan det mycket väl vara det rätta för dig. I vilket fall tycker jag absolut att du ska få hjälp med detta inför dina studier, annars kommer det bli väldigt tufft att studera! Skicka gärna PM om du vill fråga något vidare - jag är ingen jätteregelbunden besökare av Kvinna-forumet så jag kan säkert missa svar om du skriver här i tråden.

Anmäl
2016-11-26 17:43 #5 av: Luisa

Tack för svar! :)

#3 minns du hur lång tid det tog för dig innan du fick rätt prisma? :)

#4 jag skulle få remiss till ortoptist men det är mycket möjligt att det var en läkare som tog emot mig.

Jag sprang i alla fall iväg och köpte 1.0 glasögon på apoteket och det går mycket bättre att läsa med dem på. Dock har detta par en "ruta" längst ner på glasögonen som verkar vara typ som ett förstoringsglas, vet du vad det är för något och varför det finns? :)

Anmäl
2016-11-26 23:47 #6 av: IaMiaMaria

Det tog nog nästan ett år med många besök och många olika klisterlappar på glasögonglaset.

Anmäl
2016-11-27 11:54 #7 av: Agafia

#5 det kallas progressiva glasögon , den lilla " rutan " tittar du i vid nära håll , som när du ska läsa en text .

Anmäl
2016-11-28 14:32 #8 av: Luisa

#6 Ajdå hoppades på att det kunde lösas på någon månad :/

#7 Tack för svar! :) Jag klurade ut det andra dagen med glasögonen när jag blev lite mer van, men bra att få det bekräftat :)

Anmäl
2016-11-28 20:39 #9 av: mollyt

#7 nästan, det kallas för bifokala glas. För att det alltså finns två styrkor i glasen. Ett progressivt glas är ett glas med en steglös ändring av styrkan, alltså de har också en lässtyrka (mer plus) nere i glaset än om man tittar rakt fram men det finns ingen ruta i glaset utan styrkan ändras steglöst.

I ditt fall TS så skulle jag kanske använda ett par glas utan ruta, som istället har +1,0 i hela glaset så att du inte störs av "förstoringsrutan" när du ska läsa. Annars får du hålla pappret närmare så kommer du se tydligare genom rutan. Hur nära du får hålla beror på vilken styrka det är i rutan. Ju starkare desto närmare hamnar fokus.

Anmäl
2016-11-29 06:11 #10 av: [tk1971]

Jag har också dold skelning. Jag har opererat ena ögat för ca 10 år sedan. Jag vet inte om det hjälpte, jag skelar fortfarande ibland, och när jag t.ex. ser på tv måste jag ibland anstränga mig mycket för att inte se en dubbel bild. Tyvärr säger optikerna att det inte går att korrigera mer, "det blir inte bättre än såhär".

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.