Fysisk hälsa

Avföring - HJÄLP

2016-10-31 10:13 #0 av: Carronella1

Hej!
Avföring står det mycket om på nätet, dess färg etc. Men det står inte om olika bruna nyanser...

Ljusbrunt?
Brunt?
Mörkare brunt?
Mörkbrunt?
Etc...

Jag fick idag mörkbrun avföring. Har inte mått dåligt, bara lite lös i magen senaste veckan.

Kan poängtera att jag suger på att dricka. T.ex i Lördags glömde jag dricka, inte förens vid 2 drack jag de första klunkarna. Kal det bero på att jag dricker sol en kratta? Eller kan det bara bli mörkbrunt ibland?

INTE SVART, jag är nyligen 15 år och vill inte bli skrämd av folk som skriver om blod i tarm/mage etc...

Dum som jag är så googlade jag nyss precis detta efter mitt toabesök. MAN ska inte göra de. Där står de bara CANCER, BLÖDNINGAR, FARLIGT etc...

Kan ni berätta om ni fått det någon gång etc o lugna ner mig?

Anmäl
2016-10-31 10:17 #1 av: Hera

Färgen varierar beroende på vad vi äter och dricker. Blod brukar man se direkt om det är det.

Anmäl
2016-10-31 10:26 #2 av: [tk1971]

Den som är väldigt orolig eller väldigt intresserad av ämnet kan ta hjälp av Bristol Stool Scale: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bristol_Stool_Scale

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-10-31 10:27 #3 av: Surpan

har du ätit nått som kan färga det mörkt kanske? :) Blåbär?

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2016-10-31 10:31 #4 av: Zadeira

Som Hera säger så påverkas färgen ofta av avd vi äter och dricker. Livsmedel med stark färg ge olika nyanser på bajs och kiss. Ex blåbär kan göra avföringen väldigt mörkbrun, rödbetor kan göra avföringen åt det rödbruna hållet och spenat kan göra avföringen mer åt det grönbruna hållet. Mycket järnrik mat gör också avföringen mörkare.

Sen påverkas färgen ofta också av hur bajset är, är man lös i magen är bajset nästan alltid väldigt ljust och tvärt om. Det beror på hur mycket vätska/galla som tarmarna suger upp innan bajsen kommer ut, desto längre det legat i tarmarna desto mer vätska brukar sugas upp av tarmarn (och desto fastare/hårdare konsistens brukar det vara på det som kommer ut).

Färgen är inte det enda som spelar roll utan det äräven bra att kolla på konsistensen. Avvikande färg och en konsistens som är väldigt annorlunda mot vadman brukar ha kan tyda på magbesvär, men även där får man kolla på vad man ätit och druckit.

Dricker man dessutom dåligt som du säger att du gör påverkas också avföringen.

Så se över vad du ätit och druckit när ditt bajs får en färg du tycker är annorlunda så ska du se att det säkert finns ett samband.


Anmäl
2016-10-31 11:26 #5 av: Fransu

Tror även rödbetor kan färga avföringen mörkare. Men jag tycker du ska avvakta och se hur det blir framöver. Tror faktiskt inte du behöver oroa dig.

Anmäl
2016-10-31 11:40 #6 av: Hera

#5 Precis som Zadeira skrev ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.