Sjukdomar

Titthålsoperation - Endometrios

2016-05-27 07:01 #0 av: [Mazamizari]

Så jag har en remiss från gynekologen och inväntar just nu ett samtal som ska berätta för mig när jag får min titthålsoperation. För jag misstänks ha Endometrios. Jag är upprörd över hela situationen egentligen för den första "specialisten" jag träffade sa till mig att jag hade en blod fylld cysta på min vänstra äggstock och det fanns ingen annan anledning än denna sjukdom till att det skulle vara så.

Sedan sa hon även att om den andra "specialist specialisten" ansåg att det var så med så skulle jag inte behöva någon titthålsoperation. För det var ju enda möjliga orsaken enligt henne. Så jag träffade gubben igår, och han tryckte som en galning mot äggstocken med ultraljudet. Jag fick så ont att jag hade ont resten utav kvällen med. Han behandlade mig som en idiot då jag försökte fråga saker eftersom den tidigare specialisten sagt något annat än honom och det enda han gjorde var att skriva en remiss för titthålsoperation.

Jag var så trött och förbannad igår och jag förstår inte varför jag inte kunnat få remissen på en gång istället? Och jag ville ju verkligen undvika titthålsoperation för operationer och nedsövningen skrämmer mig verkligen efter att ha sett hur min bror reagerat på det. Jag är rädd för att det ska göra ont och jag är rädd för vad de ska hitta.

Så om någon upplevt denna slags operation i samband med Endometrios utredningen, gjorde det ont? Och gynekologen sa att de kanske skulle försöka ta bort saker som inte skulle vara där på äggstocken och runt omkring. Gör de det ihop med titthålsoperationen och gör det jätte ont sen efteråt?

Jag vet inte vad jag ska känna just nu, jag är rädd och förbannad samtidigt då de olika gynekologerna sa olika saker. Jag har ingen erfarenhet av operationer (förutom att sätta in ett rör i örat som barn) och min lillebror led verkligen efter sin operation...

Anmäl
2016-05-27 08:31 #1 av: Thotis90

GÅ GÄRNA MED I IFOKUS.ENDOMETRIOS. DÄR KAN DU FÅ MÅNGA BERÄTTELSER

Jag genomgick en titthålsoperation hösten -14, efter att ha haft besvär med extrema menssmärtor i 10 år. Jag fick operationen beviljad då jag hade försökt bli gravid i 3 år utan resultat (varit gravid tidigare och då tog det sig direkt). Eftersom mina besvär var så tydliga var jag bombsäker på att jag skulle få en diagnos. 

På operationsdagens morgon kom läkaren som skulle operera mig in och förklarade vad endometrios var, hur operationen skulle gå till, att jag skulle ha 2 sår på magen och han inte hittade någonting,  att jag skulle ha 4 sår om han hittade någonting, att han skulle ta bort eventuella härdar/sammanväxningar/cystor osv. Han informerade mig om precis allt! Jag fick honom sedan som läkare. Han är fantastisk.

Vid uppvaket var jag väldigt groggy, men jag var så pass vaken att jag kunde knäppa upp knapparna på linnet och titta på magen. Jag hade 4 sår. Enkel matematik. Han hade hittat någonting. Jag försökte lyssna till vad sköterskorna vid änden på min säng pratade om. De stod med min journal i handen och jag fick det till att de hittat ett myom. 

Efter operationen var jag väldigt öm i överkroppen och det beror på att man ligger tippad så att man har huvudet neråt och fötterna uppåt samt att buken fylls med gas (för att få undan organen och då se bättre). Jag hade också kvar katetern då han opererat bort en stor härd vid urinblåsan. I vanliga fall tas katetern bort innan man vaknar, men min urinblåsa behövde avlastas för bästa läkningsresultat. Den fick jag ha i en vecka.

Det jobbigaste efter uppvaket var inte ömheten i överkroppen utan att jag hade ont i magen, hade ont i halsen och var torr i munnen. Jag kunde knappt äta. Det berodde på morfinet jag fick för magonten. Jag fick stanna kvar över natten p.g.a. katetern och fick inget besked förrän vid lunchtid. Min läkare kom in och sa att han tydligt kunde se att jag har endometrios och att han hade tagit bort allt. Han berättade också var härdarna satt och att han tagit bort en sammanväxning. Vi pratade sedan behandling. Jag fick välja mellan kombinerade p-piller där jag skulle blöda ur var fjärde månad, minipiller eller Synarela (nässpray som försätter kroppen i konstgjort klimakteria). Jag valde minipiller. Behandlingen har fungerat felfritt. 

Ömheten i överkroppen försvann efter 2-3 dagar. Det var smärtorna från katetern som var värst. Så fort jag rörde mig minsta lilla kändes det som att någon drog i hela innanmätet. Jag fick också urinvägsinfektion och smärtsam underlivssvamp som tog 1 månad att bli av med. 

Jag var extremt trött efter operationen och började inte piggna till förrän efter 8 veckor. 

Jag ångrar inte operationen. Om jag hade kunnat dra tillbaka tiden så hade jag ändå valt att gå igenom den.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2016-05-27 09:14 #2 av: Åsa S

Oj det lät som extra komplicerad operation det vanliga vid titthålsoperation på många ställen är att man går hem några timmar efter operationen och katetern dras bort rätt snabbt vanligtvis för de vill man ska upp och röra på sig. Man brukar ofta bara vara sjukskriven någon vecka ifall man opereras med titthålsoperation.

Har inte endometrios men har för några veckor sedan tagit bort en cysta på äggstocken 10X16cm hade önskat jag hade fått titthålsoperation men cystor måste  tas ut hela. Trots öppen bukoperation var jag bara kvar 1 natt, katetern drogs på morgonen när jag vaknade dagen efter för då skulle jag upp och gå (jag vägrade gå upp och gå samma dag som jag opererades rörde på bena istället). Väldigt jobbigt de första veckorna men nu såhär nästan 4v efter mår jag hyfsat bra och är rätt pigg men jag kan ju inte göra något tungt fysisk än + framåt kvällen sväller magen och såret gör ont, men en sån där gördel som håller ihop allt lindrar, så jag ex. kan gå ut med min man nån kväll ibland. Måste ev opereras igen och då kommer jag böna och be om titthålsoperation för det är lindrigare för kroppen och man måste inte vara sjukskiven ett par månader.

Fick rätt mycket smärtstillande medel även oxycontin men det slutade jag rätt snabbt med hemma jag mådde bättre utan dem jag fick rätt många biverkningar av dem jag nöjde mig med de där superalvedonen jag fick. Så nej så jätteont har jag inte haft, haft vanlig mensvärk som gjort ondare.

Kateter är dock inget farligt jag jobbade i många perioder med kateter som längst i 3v med kateter och jag har tungt fysiskt jobb man vänjer sig. Det är bara första veckan man känner visst obehag. Men som sagt det vanliga är att den tas bort snabbt.

Anmäl
2016-05-27 11:25 #3 av: Thotis90

#2 Katetern brukar som sagt tas bort innan man vaknar, men då jag blev opererad intill (och på) urinblåsan var det bäst att låta den sitta kvar för att läkningsprocessen skulle gå så bra som möjligt. Urinblåsan skulle helt enkelt inte belastas i början. Det var katetern som gjorde att jag fick stanna kvar över natten. De ville se att allting fungerade normalt innan jag fick åka hem. Jag blev sjukskriven i 3 veckor, men det tog som sagt 8 veckor innan jag började känna mig pigg igen. Det var tur att jag var arbetslös under den här tiden.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2016-05-27 11:36 #4 av: Åsa S

Ingen på den avdelningen jag låg på (enbart kvinnor de gjorde bara gyn operationer) fick sin kateter borttagen innan de vaknade, de sa de ville se att man mådde bra efter operationen och kunde klara sig till toaletten innan man drog bort den så det är nog olika på olika ställen.

Anmäl
2016-05-27 11:38 #5 av: Thotis90

#4 Givetvis är det olika beroende på var operationen sker, precis som att alla personer är olika. Ibland går en rutinoperation bra, ibland händer det saker på vägen. 

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2016-05-27 13:39 #6 av: [Mazamizari]

#1 Så de kommer alltså operera bort sånt som inte ska vara där ihop med titthålsoperationen om de hittar något? Så man slipper gå dit igen för att göra det senare?

Anmäl
2016-05-27 13:49 #7 av: Åsa S

Ja de brukar ta bort allt som är fel som de ser skulle ju vara dumt annars om de måste göra flera operationer. Hos mig hittade de tyvärr en mindre kul överraskning när de analyserade min cysta så jag måste kanske ta bort andra äggstocken med + livmodern men det var inget de visste vid operationen. Men detta är något du kan diskutera med din läkare och fråga exakt vad som ska göras och vad de gör ifall de hittar mer. Jag fick prata med min läkare innan operationen så jag kunde ställa frågor som uppkommit + diskutera hur hon skulle operera + hon kom och besökte mig ca 4ggr under det dygnet efteråt som jag var kvar så man kunde fråga om det var något man var orolig över.

Anmäl
2016-05-27 13:50 #8 av: Thotis90

#6 Det händer att de bara går in i buken för att kolla och tar bort eventuella härdar/sammaväxningar/cystor vid ett annat tillfälle, eller inte tar bort de alls. Det beror på vart och vem som opererar dig. Du borde få information om detta på operationsdagen. På det sjukhuset som jag opererades på är det standard att man tar bort det man hittar.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2016-05-27 17:17 #9 av: pyromanen

Kag gjorde titthålsop för att sterilisera mig. Men det visade sig jag hade massvis med sammanväxningar. Bland annat låg tarmen fel och var hopväxt med en äggledare och med bukhinnan. Kirurgen hade då "städat upp" därinne. Hade inget kateter alls, förmodligen för att blåsan inte var inblandat i röran.
Hör till de som inte mår illa alls av narkos utan båda gångar jag varit sövd har jag vaknat med känslan att "shit, såhär gott har jag inte sovit på länge". Tyckte tryckandet i överkroppen efteråt var jobbigast, annars gjorde det inte ont.

Anmäl
2016-05-28 07:46 #10 av: [Mazamizari]

#9 Varför tryckte det i överkroppen efteråt? Ifall du vet.

Anmäl
2016-05-28 08:16 #11 av: Åsa S

Vid titthålsoperation pumpas koldioxid in i buken efteråt kan det kännas i övre delen av kroppen. Det är en biverkning av koldioxiden.

Anmäl
2016-05-28 09:00 #12 av: [Mazamizari]

#11 #9 Går det över fort?

Anmäl
2016-05-28 09:37 #13 av: Thotis90

#12 För mig gick det över efter 2,5 dag.

Medarbetare på Bloggande, Endometrios, Ensamhet, Motionspepp och Ångestsjukdomar Stjärnor

Anmäl
2016-05-28 22:04 #14 av: pyromanen

Tror det tog 3-4 dagar för mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.