Annons:
Etikettsjukdomar-åkommor
Läst 88825 ggr
Cindy
2012-02-13, 03:25

Endometrios - den dolda kvinnosjukdomen

Endometrios är en mycket vanlig men dold sjukdom som drabbar ca 10% av alla kvinnor i fertil ålder. Vanligaste symptomen är mensvärk och svårighet att skaffa barn. Denna artikel innehåller texter från Endometriosföreningens hemsida.

Vad är endometrios?

Endometrios kommer av att livmoderns slemhinna (endometrium) finns på fel ställe; på t ex äggstockar eller äggledare. Endometrios är en vanlig men dold kvinnosjukdom som drabbar ca 5-10% av alla kvinnor i fertil ålder.

Det är en kronisk sjukdom som det ännu inte finns något bot för och man vet inte heller varför den uppstår. Det finns dock olika behandlingar att tillgå för att minska symtomen.

 • Orsaken till endometrios är delvis okänd
 • Endometrios är en "godartad" sjukdom
 • Vissa kvinnor med endometrios är symptomfria
 • Endometrios kan ge kroniska smärtor
 • Ungefär 10% av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios
 • Endometrios kan komma i alla åldrar
 • 25-50% av ofrivilligt barnlösa kvinnor har endometrios
 • Säker diagnos kan ställas med laparoskopi
 • Det tar i genomsnitt 5-10 år från sjukdomsdebut till diagnos

Livmoderslemhinna kommer ut i buken via äggledarna.Endometrios kommer ifrån de grekiska orden endo (invändig), metro (livmoder), osis (sjukdom). Livmoderns insida är klädd med endometriet (livmoderslemhinnan). Vid menstruation är det endometriet som stöts ut. Det blöder ner genom livmodertappen och slidan men det händer också att man normalt blöder ut i buken via äggledarna och äggstockarna. Vid endometrios kan dock inte all livmoderslemhinna som hamnat i buken tas bort av immunförsvaret utan finns kvar och skapar kronisk inflammation i buken. Slemhinnan kapslas in och kallas cystor.

Livmoderslemhinna kan hittas i eller på äggstockarna, utanpå livmodern, i livmodermuskulaturen (heter då adenomyosis) eller på uterosacralligamenten (området mellan livmoder och ändtarmen). Endometrios kan också hittas på tarmarna, blindtarmen, urinblåsan och diafragma. I sällsynta fall har endometrios hittats långt ifrån livmodern.

Endometrios är en godartad sjukdom men den leder ofta till svåra livslånga smärtor.

Endometrios spridning i buken

Symtom på endometrios

Symptom kan vara:

 • Kraftig smärta i magen, ofta i samband med menstruation
 • Riklig menstruation
 • Smärtor vid samlag
 • Smärtor i korsryggen och ut i benen
 • Smärtor när man kissar eller har avföring
 • Förstoppning och/eller diarré
 • Trötthet, utmattning
 • Förhöjd kroppstemperatur
 • Oförklarig barnlöshet
 • Uppblåsthet

Du kan lida av endometrios även utan att ha ovanstående symptom. Du kan också ha någon eller några av symptomen och ha andra symptom som inte står här ovan. Du kan också ha dessa symptom utan att ha endometrios.

Endometrios yttrar sig väldigt olika hos olika människor. Det är ofta orsaken till att det tar så lång tid att ställa diagnos.

Sjukdomen går i skov och har en tendens att återkomma och ge upphov till varierande smärttillstånd, trötthet och infertilitet.

Behandling och symtomlindring

Endometrios är en sjukdom där man endast kan lindra symtomen, ännu finns det inget botemedel. Behandlingen är inriktad på att lindra besvären genom:

 • Smärtstillande medel
 • Hormonbehandlingar (P-piller, gestagener (gulkroppshormon), GnRH agonister)
 • Operation (läkaren tar bort så mycket som möjligt av endometriosen)

Vilken typ av behandling man får beror på hur svår endometrios det är och var endometriosen sitter.

Många kvinnor med endometrios kan också må bättre av:

 • Kostomläggning och motion/fysisk träning
 • Kognitiv beteendeterapi (KBT)
 • Komplementära behandlingsmetoder som zonterapi, akupunktur, TENS, träning, kosthållning m.m.

**Kirurgi
**Går ut på att ta bort cystor/härdar och frigöra sammanväxningar.

 • Tar inte alltid bort alla smärtor
 • I kombination med medicinsk behandling förlängs tiden för återfall
 • Hysterektomi är inte en garanti för smärtfrihet

**Medicinsk behandling
**Går ut på att minska mensblödningen eller helt ta bort den genom att eliminera östrogenet. Behandlingarna är då oftast med:

 • P-piller
 • Gestagener (gulkroppshormon)
 • GnRH (gonadotrofa agonister)
 • Danazol
Endometriosföreningen Sverige
Endometriosföreningen är en ideell patientförening för kvinnor med endometrios. Föreningen är politiskt, religiöst och fackligt obunden. Föreningens mål är att stödja kvinnor med endometrios, sprida kunskap och information om sjukdomen och verka för en bättre sjukvård. Vi agerar för utökad forskning.
 • Vi sprider kunskap om endometrios hos läkare och allmänheten
 • Vi arbetar för snabbare diagnos och bättre behandling av endometrios
 • Vi ger stöd för endometriospatienter och deras familjer

Kontakta föreningen på ;%20document.write(%20'%3C//a%3E'%20);%20//--%3E%20%3C/script%3E%20%3Cscript%20language='JavaScript'%20type='text/javascript'%3E%20%3C!--%20document.write(%20'%3Cspan%20style=/'display:%20none;/'%3E'%20);%20//--%3E%20%3C/script%3EDen%20h%C3%A4r%20e-postadressen%20%C3%A4r%20skyddad%20fr%C3%A5n%20spamrobotar,%20du%20m%C3%A5ste%20ha%20Javascript%20aktiverat%20f%C3%B6r%20att%20visa%20den%20%3Cscript%20language='JavaScript'%20type='text/javascript'%3E%20%3C!--%20document.write(%20'%3C/'%20);%20document.write(%20'span%3E'%20);%20//--%3E%20%3C/script%3E)info@endometriosforeningen.com

Besök föreningens hemsida på www.endometriosforeningen.com där du kan läsa mycket mer om sjukdomen, behandlingar, myter och hur man söker hjälp.

Endometriosföreningens logga

Kvinna iFokus tackar Endometriosföreningen för att vi fick publicera denna artikel! Jag som är sajtvärdinna på Kvinna heter Cindy och har själv endometrios, och vill verkligen uppmana dig som har denna sjukdom att gå med i föreningen! Där finns mycket stöd och visdom att finna.

Vänliga hälsningar
Cindy

Annons:
Wisby9211
2012-03-01, 16:38
#1

Jättte bra artikel, jag är 19 snart 20 och har precis fått veta att jag har detta efter 10 månaders barnförsök utan resultat!

Madeleine - Medarbetare för Pudel.ifokus!

Ruzicka
2012-03-05, 16:27
#2

Hm. Det är ju lätt att bli lite hypokondrisk ibland, men jag har alltid grubblat över hur något så naturligt som mensvärk, kan göra så fruktansvärt ont. Varje gång jag har det ligger jag i sängen och gråter och flämtar i en-två dagar, resten av tiden försöker jag hålla mig hemma så mycket som möjligt. Det har hänt flera gånger att jag tror att den värsta värken är över så jag går ut på stan, där jag får en stark smärta igen och har inte ens kunnat gå 200 meter till busstationen för att åka buss hem, och får sitta i någon lugn gränd i någon timme tills det försvinner lite så att man i alla fall kan röra sig.. Skola kunde jag omöjligtvis gå till när det gjorde ont. Som värst var jag uppe i 8 ggr den dagliga dosen av Ipren under en dag, för att kunna hålla mig på benen.

Nu har jag iofs inte haft mens på ett långt tag (jag satte in en P-stav som fick mensen att hålla sig borta) så kanske har jag inte lika stora problem längre. Kanske var det bara "tonårsmensen", som min mamma har sagt till mig. Enligt henne skall det göra mycket ont i början av ens fertila ålder, för att sedan minska med tiden (är 20, snart 21 nu..). Nu vet jag ju inte om hon pratade i nattmössan eller om det ligger sanning i det.

Är det lätt och tydligt att se på en gynekologisk undersökning? Jag var på en alldeles nyligen och gynekologen sade ingenting. Nu är det ju som sagt lätt att bli hypokondrisk, men eftersom jag alltid har haft onaturligt stark mensvärk är det kanske värt att kolla upp..

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Cindy
2012-03-05, 16:41
#3

#2 Nej, att ha så ont som du beskriver är INTE normalt, och någon slags extra smärtsam "tonårsmens" finns inte. Troligen har sådana myter uppstått då en del kvinnor får mindre besvär av sin endometrios efter att de fött barn, eller att man helt enkelt lär sig bita ihop och tiga om sina smärtor när man blir äldre.

Nej, endometrios syns tyvärr inte på en gynundersökning, såvida man inte har en större cysta som syns vid ultraljud, eller om man haft fruktansvärd otur och endometriosen växt igenom slidväggen. Enda sättet att säkert ställa en diagnos är med titthålskirurgi då de går in och kikar i buken. Men har man klassiska symtom så kan man behandla mot endometrios och se om man blir bättre, och på det sättet ringa in endo som diagnos.

Jag tycker inte alls att du ska känna dig hypokondrisk! Att du fått mindre ont när du har p-stav är inte alls konstigt, och är i mina ögon ytterligare ett tecken på endometrios. Du ska absolut prata med en gynekolog om detta.

Man ska aldrig någonsin acceptera att ha så ont av sin mens att man inte kan leva sitt liv. Kan man inte hålla sig på benen pga smärta så är något fel, det är aldrig normalt.

Vänliga hälsningar
Cindy

Ruzicka
2012-03-05, 16:56
#4

#3 Frågan är om gynekologen är så intresserad av att testa behadling mot endometrios ifall jag inte i nuläget har några problem? Jag tog ut den tidigare nämnda P-staven för två månader sedan eftersom jag fick problem (tror någon här på siten sade att jag antagligen var överkänslig mot gulkroppshormon, så hela mitt "system" är utslaget.. mensen har ännu inte dykt upp, och ingen av problemen jag fick har blivit bättre heller..), och gynekologen lär väl vilja fokusera på dem först..

Usch, man skall aldrig googla efter sjukdomar, då hittar man bara fler symptom! Enligt Wikipedia är riklig menstruation ännu ett av symptomen på endo.. och jag har alltid haft jättestora blödningar. Största OB-tampongen måste bytas varje timme så att jag inte blödde över.. Nej, jag får nog ta upp det här med gynekologen i alla fall!

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Cindy
2012-03-05, 17:03
#5

#4 Dina problem hör antagligen ihop, och jag tycker att din gynekolog har en skyldighet att utreda om du också har endometrios. För har du det (och tyvärr så låter det du skriver som att det är så) så ska du behandlas för det, och kan du inte ta preparat med gulkroppshormoner så blir det hela genast mer komplicerat.

Kan inte din gyn klura ut vad som händer i din kropp, så ska du begära att han/hon remitterar dig till någon som vet mer och kan hjälpa dig!

Ja, rikliga blödningar är också ett symtom. Likaså oregelbundna blödningar, extremt sparsamma och andra konstigheter i blödningsmönstret.

Tänk på att endo är fruktansvärt vanligt - var tionde kvinna har det - så ser du dig omkring så förstår du att de allra flesta kan leva sitt liv normalt trots endo, förutsatt att man får rätt hjälp.

Gå gärna in på endometriosföreningens hemsida, där finns massor av bra texter du kan läsa för att vara förberedd när du ska prata med gynekologen.

Vänliga hälsningar
Cindy

Ruzicka
2012-03-05, 17:08
#6

Jag skall läsa på lite och prata med henne om detta nästa gång vi ses. Jag skall ändå boka tid idag för problemen med P-staven, så det blir nog i slutet av veckan. ^^ Tack för hjälpen!

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Annons:
Cindy
2012-03-05, 17:12
#7

Lycka till! Och jag finns här om du har frågor.

Vänliga hälsningar
Cindy

CelsiusT
2012-03-05, 20:10
#8

Jag funderar också på om jag kanske har detta. Ska ta upp det med min barnmorska när jag träffar henne på onsdag.

Jag har alltid haft så omänskligt kraftiga mensvärker att jag inte vet vart jag ska ta vägen. När jag var tonåring låg jag alltid och grinade i fosterställning både vid ägglossning och vid mens och ibland även därimellan. På UM fick jag starka receptbelagda smärtstillande och dessa hjälpte ibland till viss del. Men det var stora doser som jag fick ta regelbundet för att det skulle hjälpa något och ibland hjälpte ine det ändå.

När dom starka smärtstillande inte hjälpte så fick jag tillslut p-pillerm, cerazette vilka jag valde för chansen att bli av med blödningarna vilka var/är så stora att jag blöder igen allt med mensskydd heter. Tack och lov blev jag av med mensen och det mesta av smärtan också. När jag slutade så började jag menstruera igen men då ganska lite och hade inte farlig mensvärk. Men inom ett år så var det i full gång igen.

Har alltid fått vara hemma några dagar runt mensens början och idag har jag svårt att sköta mitt jobb när jag ska ha mens. Denna månaden hade jag tur för jag hade mensvärk under tor-fre och sedan kom mensen på lördag så då låg jag i soffan lör-sön och slapp sjukskriva mig från jobbet (lite pinsamt att sjukskriva sig varje månad och dyrt dessutom). Tur jag hade sambon här under helgen så han kunde sköta hästarna, för ut och gå fungerar bara inte, har svårt att ta mig från soffan till toan =S

Jag har alltid funderat på om något är fel på mig. För jag hade mensvärk, ganska regelbundet, i över 1 år innan min mens debuterade. Låg i fosterställning och grinade av smärta från underlivet. Mamma frågade några gånger om det var så att jag hade fått min mens, men nej den höll på sig men ändå hade jag mensvärk.

Dock så har både min mamma och min syster lika fruktansvärda menstruationer som jag så det är nog ärftligt - är endometrios det?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Cindy
2012-03-05, 20:14
#9

#8 Det låter tyvärr som att du har klassiska endometriosproblem, och du ska absolut begära att få det utrett! Be din barnmorska om en remiss till en duktig gynekolog som är insatt i endometrios. Och acceptera inte ett nej, ibland får man tyvärr tjata och kämpa för att hamna rätt.

Jag tycker oavsett diagnos att du ska välja ett hormonellt p-medel som håller mensen borta. Man ska inte behöva lida som du gör!

Om du får din endodiagnos så kan du kontakta Försäkringskassan för att ansöka om att slippa karensdagarna. Det är många endokvinnor som är hemma varje månad, och då har man rätt till ersättning på karensdagen.

Ja det finns forskning som pekar på att endometrios kan vara ärftligt. Min mamma, storasyster och faster är samtliga drabbade. Jag hoppas att min lillasyster slipper plågan…

Vänliga hälsningar
Cindy

CelsiusT
2012-03-05, 20:32
#10

#9 Tänkte be barnmorskan nu på onsdag om att få prova cerazette igen. Den var trots allt väldigt bra, men frågan är om jag kommer bli deprimerad igen, det klarar jag inte då kan jag inte äta dom.

Vad jag alltid funderat mkt på och som jag alltid varit lite orolig för är just det faktum att jag hade mensvärk (rejäl sådan) redan under ett helt års tid INNAN mensen debuterade. Tycker det verkar konstigt. Men aldrig något som jag sökt för (mamma trodde nog bara att jag hade mens och inte vågade berätta).

Om jag nu börjar äta cerazette och det då tar bort symtomen för mig. Är det ändå lönt att söka för endo och kommer dom bry sig om det om jag då är symtomfri? Enda behandlingen idag handlar väl om att få bort symtomen? Och lyckas man med det, spelar det då någon roll om man vet att man har endo eller inte?

Medarbetare på westernridning.ifokus

CelsiusT
2012-03-05, 20:37
#11

Nu när jag är vuxen så märker jag att jag ofta "håller igen" för smärtan. Biter ihop och resonerar att "det är såhär det är att vara kvinna". Dock så fungerar det inte alltid och ibland bryter jag ihop och börjar gråta pga att smärtan blir för stor för att jag ska kunna bita ihop. Så ja jag anser ju inte att detta är normalt. Men jag har alltid fått höra att det är normalt att ha mensvärk och att jag bara är klen och borde bita ihop, så då gör jag liksom det. Men som sagt, ibland går det bara inte längre.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Cindy
2012-03-05, 20:40
#12

#10 Det är bra att ha en diagnos när man t.ex. har med Försäkringskassan att göra. Om man blir sjukskriven för sina smärtor eller vill slippa karensdagar så måste man tyvärr ha läkarintyg.

Det stämmer att enda behandlingen i nuläget (förutom kirurgi) är att mota olle i grind genom att hålla mensen borta. Lyckas du med det och blir smärtfri så behöver du knappast be om en titthålsoperation för diagnos. Men för ändå en diskussion med en gynekolog om dina misstankar och ge din "menshistoria", så att det finns i din journal om du en dag skulle bli sämre. Då går det snabbare att få diagnos, eftersom problemen är dokumenterade sedan tidigare.

Om du blir deprimerad av t.ex. Cerazette så kan jag rekommendera dig att fråga om du får prova det nya preparatet Visanne. Det är gulkroppshormon speciellt framtaget för att verka mot endometrios, och har därför inte lika mycket biverkningar som andra gulkroppshormonpreparat. Tyvärr går det inte än på högkostnadsskyddet, men endoföreningen håller på att lobba för en ändring.

Vad gäller din smärta året före mens så har jag faktiskt inte hört något liknande förut. Du hade inte konstiga flytningar eller annat som kan ha varit tecken på att din ägglossning kommit igång? För de kan ju också vara smärtsamma.

Vänliga hälsningar
Cindy

Cindy
2012-03-05, 20:42
#13

#11 Jag blir så ledsen när jag läser vad du skriver. Nej, det är inte normalt. Nej, du ska inte behöva stå ut med det. Du kan få hjälp, du kan må bättre! Acceptera inte att behöva ha ont! Lägg all energi du orkar ett tag på att få hjälp att slippa ha ont, det lönar sig absolut i längden.

Vänliga hälsningar
Cindy

Annons:
MrsCecilia
2012-03-06, 10:50
#14

Jag är glad att det uppmärksammas! Jag har haft det hela mitt liv och har genomgått omfattande operationer, Ivf, varit i kemiskt klimaktarie- you name it.

När jag läser era inlägg är det oxå viktigt att ni hittar rätt gynekolog, för sjukdomen kan inte diagnostiseras med bara ultraljud och undersökning. Det krävs titthål för att man ska vara säker.

Jag tror jag sprang till tio olika läkare innan jag kom till någon bra innan jag fick diagnosen. Nu finns det två bra endometrioscentrum man dessutom kan kontakta.

Fråga gärna mig om det är nåt ni undrar över. Eller Pm om ni inte vill fråga här.

__________________________________
Medarbetare på Cornish Rex ifokus

hoppetossan
2012-03-06, 16:26
#15

Intressant att detta tas upp just nu när jag fått reda på att jag troligen lider av detta. Har allid haft svåra menstruationssmärtor,alltid ont i ländryggen vid mens och ägglossning, har varit akut med kraftig magvärk till akuten tre gånger då de misstänkte blindtarm, vilket det inte var och de kunde inte förklara vad det var. smärtan satt i ca en vecka åt gången och gick sen över. ena gånge hittade de rester av inflamation bakom eller i livmodern, kommer inte ihåg för det var längesen.

Nu gick jag till gynekolog för att jag började få ont av samlag och då sa han att det kunde vara endometrios och att jag skulle äta visanne och om det blev bättre så var det endometrios, först åt jag 6 v och gick tillbaka, det hade blivit lite bättre. och nu så har jag ätit ytterliggare 2 månader med då bytat till Orgametril och ska dit igen om 2 veckor för att få domen.

antar att det är rätt stor sannolikhet att jag har endometrios, men räcker det att äta dessa tablette roch sen en förbättring för att med säkerhet veta att det är det jag har?

Är dock besviken på gynekologen som sa: du har nog endometrios, ät detta och sedan skickade hem mig. han har aldrig förklarat vad det innebär utan bara gjort snabba undersökningar och gett mig piller, så det jag vet har jag läst på internet och då är det lätt att bli uppskrämd.

MrsCecilia
2012-03-06, 21:00
#16

# Nej, man kan inte diagnostiseras utan titthål. Gyn kan gissa men det kan ju lika gärna vara nåt annat. Det är urdåligt att det bara är nåt han slänger ur sig och sedan skickar hem dig.

Det var samma för mig, jag fick ta reda på all info själv. Endomtriosföreningen är suverän, där finns en massa information och de finns även på FB.

Kotakta en kvinnoklinik eller en annan gyn, du har rätt att veta var det är du inte mår bra av.

__________________________________
Medarbetare på Cornish Rex ifokus

CelsiusT
2012-03-07, 13:53
#17

#12 Det här nya preparatet, är det säkert även mot graviditet? Ang min "för tidiga mensvärk" så ja jag hade flytningar, men inga blödningar. Jag har ju aldrig träffat någon gynekolog än, men däremot så har jag kontakt med barnmorskan på UM och där har jag ju mer eller mindre varje gång klagat på mina smärtor så där borde det vara journalfört. Fick utskrivet stark smärtlindring från UM men det hjälpte inte. Sen fick jag ju cerazette och det hjälpte nästan helt då mensen försvann helt (dock smärtor ibland ändå, speciellt på morgonen när jag tömmer blåsan från att den varit väldigt full). Dock blev jag ju kraftigt depremerad. Men nu när jag varit utan några år och mitt liv fungerar bra i övrigt så tänker jag prova igen, nu är jag ju inte tonåring längre och livet är mer stabilt. Fick idag 3mån cerazette och tänker prova det igen och hoppas det fungerar. Barnmorskan sa att om det inte fungerar så kan man prova vanliga mini-piller som innehåller lägre dos hormon, dock negativt att det är så kort tid man får glömma.

Pratade med barnmorskan om endo och hon sa att det mkt väl kunde vara det, men hon tyckte att vi först skulle hitta ett hormonbaserat preparat som passar mig för att få bort "symtomen", men om vi inte lyckas efter att provat flera olika så tyckte hon att man kunde då börja fundera på en eventuell utredning. Låter vettigt tycket jag.

Medarbetare på westernridning.ifokus

hoppetossan
2012-03-07, 15:04
#18

# 16 tack för svaret, ska kolla närmare på endometriosföreningens hemsida och kontakat en annan gynekolog för en second opinion.

#17 om du menar Visanne som det nya preperatet mot endometrios så skyddar det inte mot graviditet.

Carolalar
2012-04-10, 15:37
#19

Hej!

Efter att ha ställt min diagnos själv så har jag nu efter 20 år av smärtan från helvetet fått tid för operation på Endometrioscentrum i uppsala. Så stå på er om ni har så ont vid mens.

Kyss/Carola

finfisk
2012-06-16, 16:02
#20

det där med titthålet, hur fungerar det?

Annons:
Devya
2012-06-26, 13:22
#21

Min syster har endometrios och har gått igenom en liten operation. Det är mycket möjligt att jag själv också har endometrios eftersom jag har samma symptom som henne.

Min syster vill att jag uppsöker en gynekolog och att jag kräver en titthålsoperation om det inte syns på ultraljud. Hon försöker skrämma upp mig med att jag kanske inte kommer att få barn om jag inte tar itu med det hela. Men vad kan de egentligen göra om det är så att jag har endometrios? Det är sällan de kan göra något åt det och inte vanligt att de opererar som jag har förstått det. Sen kommer det väl ändå bara tillbaka.

Om jag inte kan få barn senare i framtiden så må det så vara. Det finns ändå alltför många barn där ute som är i desperat behov av föräldrar.

Smärtan (som gör att jag spyr och måste sjukskriva mig från gång till gång) har jag blivit van med efter 15 år. Jag har lärt mig en hel del tricks för att kunna klara av det lite bättre. En massa värktabletter, mobilat salva och värmedyna samt att jag veckan innan motionerar och stressar på mer än vanligt. Det lindrar åtminstone litegrann.

Det enda som kanske oroar mig är att jag har börjat få de här samma starka smärtorna under ägglossningen, vilket har gjort att jag har de här "menssmärtorna" lite för ofta. Jag vet inte om det har något att göra med endometrios eller om det är något annat.

PogoPedagog
2012-06-26, 17:00
#22

#21 Som jag minns det från alla artiklar här på sajten var det viktigt att få diagnos för att i så fall börja skjuta upp mensen? Var det inte så att det blir värre med tiden ju mer endometrios vävnad som läcker ut i magen? Därför kan dey ju vara viktigt för dig att kolla upp det oavsett om du vill ha biologiska barn eller inte.

Devya
2012-06-26, 17:59
#23

#22 Jag vill helst inte börja på med att skjuta upp min mens, tycker inte om att manipulera med hormonerna och därför går jag inte ens på p-piller.

Om något värre händer så får jag skylla mig själv. =/ Jag vet bara att jag har varken tid eller ork över att börja på med att kolla upp det där, plus att jag hatar läkare och allt vad det heter. Jag har fått mera besvär än hjälp tack vare dem.

Agda
2012-06-27, 10:56
#24

#23: Jag tycker absolut att du ska kolla upp det! Det läkarna kan göra vid titthål är att bränna bort härdar och ta bort chokladcystor. Sen efter operation ska man gå på hormoner så att man slipper få härdar och cystor igen. Visst att det kan vara jobbigt med hormoner, men de ska ändå efterlikna de hormoner vi har i kroppen. Kan vara värt eventuella biverkningar utav dem än att behöva dras med smärtan.

Eftersom din syster har diagnos tycker jag att du ska uppsöka hennes gyn. för den läkaren måste ju veta något om sjukdomen då (finns ju vissa gynekologer som är helt okunniga av endometrios).

LOLslashFREAK
2012-08-25, 17:45
#25

På något sätt har jag alltid känt att min mens är onormal, eller att jag är det på något sätt. De första 1-2 åren av min mens kände jag knappt någonting, bara lite svagt irriterande värkande, men inget att bry sig om. Men de senaste två åren har jag haft sjukt jobbiga mensvärkar.

Dock inte så att jag har spytt eller svimmat. Jag ligger ihopkurad i sängen och svettas, skakar och mina händer och fötter domnar typ bort. När det är som värst kan det även göra ont upp i slidgången, eller vad man ska säga. Voltaren eller 1 Ipren + 2 Panodil hjälper oftast, men när det är som värst så hjälper ingenting. Värst är det de två tre första dagarna av mensen, jag brukar blöda i 7 dagar. Andra dagen kan jag även ha diarré.

Är detta tecken på den här sjukdomen? Rynkar på näsan

Galenpanna

missemel
2012-10-18, 22:37
#26

Vill verkligen inte operera mig men jag tycker mina symptom stämmer in ganska så bra. Måste man gå till gyn för att kolla upp det eller kan de röntga en direkt?
Svimmade innan av smärtor så är helt livrädd att jag måste ta massa sprutor å blodprov o.s.v.

MrsCecilia
2012-10-19, 06:36
#27

#25, 26 Ni måste boka tid hos en bra gyn som kan remittera er vidare.

Titthål är så gott som smärtfritt, ni får gå hem samma dag. Det är bara ta tjuren i hornen och ringa i dag. För endo utvecklas och växer och blir mycket värre med tiden.

Man har ofta problem med magen och urinblåsan vid endometrios, det hör i hop.

__________________________________
Medarbetare på Cornish Rex ifokus

Annons:
VeronicaKahlbäck
2012-11-13, 13:06
#28

Har jag missuppfattat något eller påstås det att man alltid har denna sjukdom vid extrem menssmärta?

Jag har väldigt rikliga blödningar, har två mediciner eftersom jag inte har preventivmedel där det ena är minskar blödningen och det andra är muskelavslappnande vilket fungerar ypperligt.
Enligt precis alla utbildade inom området jag träffat beror det på kramper och har aldrig varit något konstigt kring det..

Alla kvinnor i min släkt har haft problem med extrema menssmärtor, speciellt de första åren för att sen bli något bättre, pratar alltså om det läget då "vi" svimmar frekvent..

Det finns inga problem med barnlöshet, snarare överfertila då det ingen ens behövt anstränga sej och från min mammas sida har jag ärvt det "fantastiska" med att bli gravid trots preventivmedel..

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Lina Strindlund
2012-12-12, 19:55
#29

Hej alla starka kvinnor! Glad

Nu blev jag hypokondrisk, jag hade sådär jobbigt en period, de sa att jagskulle gå hem o ta både alvedon o ipren. DÅ insåg jag att jag måste STRESSA MINDRE. Och det gjorde jag och besvär minskade ganska fort (inom 1-2 månader) Men kommer alltid en viss mängd PMS. Vet ej om jag har endometrios, men kanske. Hade inte hört talas om det förrän idag, när jag läste om det HÄR. SÅ tack för info.

tänkte på det här med KOST. Jag tror det har väldigt stor betydelse. Jag har börjat intressera mig för rawfood. Jag tror inte jag kommer göra det 100%, men att äta mer rawfood vore nog bra för alla!

Här en inspirerande video, en härlig tjej, man blir så glad o peppad av henne. Kolla in hennes olika baknings-videos, de är underbara! Och nyttiga, och goda! Jag har bl.a. testat blueberry-tarts. Skrattande

kramar // Lina


Medarbetare på Rexkanin iFokus och Omplacering iFokus.

Mina största intressen är Hälsosam livsstil, Djurens välfärd och Kristen tro. 

BlackSpiritWolf
2013-02-03, 20:42
#30

Många av symptomen stämmer in på mej. Fyfan Rynkar på näsan

Var 9 när mamma sa att det var normalt att ha så jävla ont som jag hade. Låg dubbelvikt i sängen, kunde inte röra på mej, blödde igenom bindan efter en halvtimme och värktabletter funkade inte. Stannade hemma från skolan tills mensen var över. Fattar inte att mamma inte såg hur jävla dåligt jag mådde av skiten Rynkar på näsan

Jag tyckte, och tycker fortfarande, att det inte är normalt att ha så jävla ont. Då gjorde det förbannat ont tre dagar i streck, nu är det dock bara en dag men så intensiv som den är så vägrar jag gå nånstans alls under dom dagar som mensen håller på. Om en 9-åring inser att det inte är normalt att ha så ont då borde vuxna också göra det tycker man. Varje gång svär jag på att nu jä**** åker livmodern och hela skiten ut. Det är inte värt att ha ont. Har dock inte kommit till skott, då jag varken litar på eller tycker om läkare. Varenda en jag har stött på har varit pundhuven allihopa. Till och med när jag hade akut öroninflammation tyckte läkarna att det inte var nåt att bry sej om, dom sa att jag var överkänslig och skulle ta en ipren så skulle jag se att det blev bättre. Dock hade jag redan tagit det rekomenderande antalet ipren redan och det hade inte hjälpt. Ibland tror jag att jag själv som patient har mer vett än vad läkarna har… Obestämd

(rambling on. sorry Skäms )

Anna4077
2013-02-11, 08:15
#31

Nu blir jag lite arg. Har varit hos läkaren med min mage i över ett år med kamera upp i eändan, rönken med kontrast vätska och gyn undersökningar utan resultat. Känner mig som en idiot och klen. Haft problem med mensen sen den dagen den kom. Första månaderna kräktes jag och i gymnasiet var jag sängliggandes. Nu har jag haft jätte ont i magen utan att någon hittar något trots grundliga undersökningar. Blev skickad till gynekolog då läkaren såg på rönken att min livmoder såg lite förstorad ut. Då barn är min största önskan var jag förkrossad och såg detta gå upp i rök. Gick till gynekolog igen och det var inget fel allt såg bra ut. Trots detta ligger jag i sängen vid ägglossning as we speak och får reda på att det kanske är något fel ändå?! Hur ska man göra för att få bra vård? Vart ska jag vända mig? Jag ska till kirurgi mottagningen på sjukhuset för vidare undersökning av magen då gynekologen inte hittade något. Kan det alltså finnas en enkel förklaring till mina problem? Brukar kunna överleva med typ en låda Alvedon vid mens och sedan ca en karta vid ägglossning men idag blev det inget jobb :(

Anna och taxen Max

Upp till toppen
Annons: