Annons:
Etikettsjukdomar-åkommor
Läst 83502 ggr
Cindy
2012-03-12, 00:21

"Det är bara mensvärk"

Fyra små ord som kan göra sådan otrolig skada, speciellt om de sägs av en barnmorska, mamma eller gynekolog. För bland det viktigaste för en endometriosdrabbad tjej är att få behandling så fort besvären börjat! Och mensvärk är det vanligaste symtomet.

Genom all tid jag som endometriosdrabbad tjej spenderat på internet för att diskutera med mina medsystrar, så är det i alla fall en sak vi alla har gemensamt oavsett hur olika våra symtom är:

Vi har alla någon gång hört orden "det är bara mensvärk" uttalas när vi frågat om hjälp när mensvärken blivit olidlig.

Det kan tyckas välmenat, det kanske är välmenat, men det kan bli så otroligt fel. Visst finns det mensvärk som är just bara mensvärk, men sen finns det sjukdomar som har svår mensvärk som symtom, och vad man då gjort med sin välmenade kommentar är att säga åt en sjuk kvinna att hennes symtom inte är något att bry sig om.

Och även om det nu bara var mensvärk, så är det en onödig kommentar eftersom det finns lindring att tipsa om istället. Om någon klagar på tandvärk, så tycker de flesta genast synd om denne. Om en man fått en smäll i skrevet så är det knappast någon som säger "ryck upp dig, det är bara testikelvärk".

För många endometriosdrabbade - och vi är beräknat 200 000 bara i Sverige - börjar problemen redan i tonåren, ibland rent av med första mensen. Många tiger och lider sig igenom sina första år med smärtsam mens. En del söker hjälp hos skolsköterskan eller ungdomsmottagningen men blir bortviftade med "ta en ipren, det är bara mensvärk".

Några få har turen att hamna i kunniga händer och får en tidig diagnos behandling. Resten kan gå hela livet och tro att det är normalt att svimma, kräkas eller ramla ihop av mensvärk. Att det är normalt att behöva stanna hemma en dag eller två från jobb eller skola, eftersom mensen börjat. Om ens mamma eller syster har liknande problem utan att ha sökt hjälp, så kan man själv lätt tro (eller få höra) att det är precis som det ska vara.

Inget kunde vara längre från sanningen! Om mensvärken är så svår att den hindrar en från att leva livet precis som vanligt - då är något fel.

"Men hur farligt kan det vara? Det är ju faktiskt mensvärk även om det är endometrios!" är en fråga jag får ibland. Komplikationerna av att gå med obehandlad endometrios kan vara allt ifrån "inget speciellt mer än värken" till dödsfall. Det vet vi nu efter att Emilia dog. (Läs mer här.)

Att ha endometrios, speciellt om den är obehandlad, kan bl.a. leda till:

 • Kroniska smärtor.
 • Regelbunden frånvaro från skolan, och sämre betyg.
 • Regelbunden frånvaro från jobbet, vilket kan leda till en irriterad arbetsgivare och oförstående kollegor, plus sämre ekonomi.
 • Att kvinnan inte tar heltidsjobb eftersom hon upplever det som svårt att klara av, med sämre ekonomi som följd.
 • Oförmåga eller svårighet att skaffa barn.
 • Svårighet att ta hand om befintliga barn som man hade velat.
 • Att relationer går i kras då partnern/vännen inte längre orkar.
 • Försämrat eller obefintligt sexliv.
 • Depression.
 • Svårigheter att umgås med familj och vänner, resa, sköta hemmet och annat som borde vara självklart att klara av själv.
 • Problem med tarmarna, från IBS-liknande besvär till så svåra att delar av tarmen måste opereras bort. Kan leda till stomi-påse.
 • Problem med urinvägarna, från smärtor vid toabesök till så svårt att de och/eller urinblåsan kan ta permanent skada och behöva opereras. Kan i värsta fall leda till inkontinens eller att alltid behöva kateter.
 • Att tvingas operera bort äggstock(ar), äggledare och/eller livmodern.
 • I enstaka extrema fall: dödsfall eller självmord.

Kort sagt: endometrios kan påverka alla aspekter av livet! Alldeles för många kvinnor kämpar med sin smärta fram till klimakteriet, utan att veta att deras problem var en sjukdom. Och alldeles för många lider helt i onödan eftersom det finns behandlingar att prova.

Så nästa gång en tjej eller kvinna i din närhet klagar på (eller visar tecken på) sin svåra mensvärk igen, fråga henne om hon känner till endometrios. Du har en chans på tio att det är vad som orsakar värken, eftersom uppskattningsvis var 10:e kvinna har endo.

Och du kvinna som sökt hjälp men inte fått gehör, eftersom det "bara är mensvärk" - sök hjälp av en annan gynekolog! Acceptera inte att du ska behöva ha ont, bara för att någon inom vården missat att läsa på om endometrios. Om du inte orkar kämpa ensam, be någon följa med dig på läkarbesöken.

Det kan ta tid att hitta en läkare som tar "mensvärken" på allvar, men ju mer känd denna osynliga och anonyma kvinno-folksjukdom blir, ju fler kommer att ta sina patienter på allvar. För att det ska hända måste vi kvinnor kräva att bli tagna på allvar när vi söker hjälp för gynekologiska problem.

Läs mer om endometrios här, och mer om behandlingar här. Och när du ändå är i farten, läs om myter och missförstånd kring endo här.

Vänliga hälsningar
Cindy

Annons:
PogoPedagog
2012-03-12, 18:40
#1

Vad glad jag blir att du är tillbaks här cindy och kämpar på med att sprida fakta kring denna sjukdommen, eftetrsom stora delar av vårapparaten tydligen inte gör det. Du hjälper nog många människor i och med det här. Tack!

Cindy
2012-03-12, 18:56
#2

#1 Oj, tack! :-)

Vänliga hälsningar
Cindy

Ratlings
2012-03-14, 14:15
#3

Cindy, jag måste bara fråga dig - om man har riktigt svår mensvärk men den blir bättre när man tar ppiller kan det ändå vara endo? :)

// Lise
When nothing goes right, go left!

[Vargöga]
2012-03-14, 14:59
#4

Jag hade en extrem mensvärk så jag låg typ dubbelvikt i sängen när det var som värst. Kunde inte gå i skola eller jobb. Sökte någon enstaka gång tror jag och blivit viftad med just det där. Det är bara mensvärk och vissa får lite ondare än andra. Det hjälpte ju knappast mig då.

När jag sedan fick barn så lindrades mensvärken efter att töserna kom ut. Nu har jag ingen mens längre och det är så skönt att slippa denna smärta.

Cindy
2012-03-14, 17:50
#5

#3 Jupp. Att ta p-piller stryper kroppens östrogenproduktion, vilket svälter endon. Så det är vanligt att p-piller lindrar. #4 Fy vad trist att du behövt ha det så :-(

Vänliga hälsningar
Cindy

Ratlings
2012-03-14, 18:16
#6

#5 Hm okej, kanske borde kolla upp det i sånafall. Jag ligger dubbelvikt, spyr, gråter och har en otrolig smärta. Har även andra problem med magen såsom nästan alltid illamående och smärtor. Men alla prov visar negativt..

// Lise
When nothing goes right, go left!

Annons:
Cindy
2012-03-14, 22:01
#7

#6 Det ska du absolut göra! Tills du fått hjälp kan du börja med mens var 3:e månad, det finns det ingen gynekolog som motsätter sig.

Vänliga hälsningar
Cindy

Ratlings
2012-03-15, 09:22
#8

#7 absolut :)

// Lise
When nothing goes right, go left!

Hanna
2012-03-24, 21:58
#9

Nu blev jag fundersam. Innan jag började med p-piller hade jag sådana svåra menssmärtor att jag nästan spydde, inga värktabletter hjälpte och jag fick vara hemma från skolan och ligga i sängen i fosterställning.

Sajtvärd på reptiler ifokus.
Medarbetare på leopardgecko ifokus

Ruzicka
2012-04-09, 16:15
#10

Hm, nu var jag hos gynekologen i förra veckan (vilket katastrofbesök!) och när jag nämnde för henne att jag trodde att jag eventuellt kunde ha endometrios avbröt hon mig mitt i en mening och sade att "Det är vanligt att unga kvinnor har mycket ont."

"Ja, men jag har väldigt ont, ibland så mycket att jag inte kan ta mig ur sä-"

"Jag skall kolla på ultraljudet sedan då.." avbröt hon mig och sade sedan inte inte ett ord till om det.

Jag trodde att man inte kunde se endometrios på ultraljud i de flesta fall?

(Fast hon verkade inte så kompetent överhvudtaget. Jag har mått dåligt och haft problem efter min P-stav, som togs ut två dagar efter nyår på grund av problemen och jag har fortfarande lika mycket problem. Jag pratade med någon här på Kvinnor iFokus om vad det kan vara och de sade överkänslighet mot gulkroppshormon.. Läkare å andra sidan sade att allt såg prima ut och det är nog bara som jag inbillar mig, testa Lactal vettja!

.. nej, nu bara gnäller jag, förlåt! >.< Men jag är så trött på läkare som inte tar sina patienter på allvar!)

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Jetaime
2012-04-10, 19:12
#11

Jag har haft extrem mensvärk sen första gången jag fick min mens. Jag har legat i sängen eller på golvet och skrikit och gråtit av smärta, åkt hem från skolan eller stannat hemma från skolan nästan varje gång.

Och har jag vatt någon annanstans än hemma när värken har kommit, har jag liksom inte visst var jag har skullat bli av.. Har suttit/legat på golvet på allmäna toaletter i stan eller i skolan och önskat att jag inte fanns. Jag fruktade det varje gång.. Jag ville bara dö.. Började dock käka p-piller för ett år sen och då blev det lite bättre..

pavor-nocturnus
2012-04-16, 13:26
#12

#10 Åh fy >.< Jag är fullkomigt mindblown över att det finns läkare som är så arroganta och ignoranta att de vägrar lyssna på sin patient. Visst att det i många fall säkert inte är någon större fara, men går man in med den iställningen kommer man missa de gånger så det ÄR farligt.

Nu har jag tack och lov både en husläkare och gynekolog som inte bara är riktigt bra på vad de gör, utan de är underbara i patientkontakten också. Det finns säkert någon här som kan tipsa om en bra gyn i närheten av dig :) (bor du i norrort till sthlm så har jag ett bra tips)

Cindy - keep up the good work ;)

Ruzicka
2012-04-16, 18:03
#13

#12 Heh, jag bor i Tyskland.. och här är det lite annorlunda från i Sverige…

Doktorerna kallas inte "du", inte "ni" med efternamn, utan Herr/Fru Doktor. "Vad tycker Fru Doktor om detta?" "Hur mår Fru Doktor idag?" "Skulle Herr Doktor kunna hjälpa mig med detta?" Även om man har bokat tid får man vänta i minst 40 minuter. Det längsta jag väntat var tre timmar, och ingen tyckte att det var konstigt. Doktorerna går lite mellan patienter som de känner för, när jag tog ur min P-stav så lämnade doktorn mig blödande för att hon kände för att kolla till en annan patient. Det går 1-2 doktorer per mottagning, med 4-8 "sjuksköterskor", som bara finns till som receptionister och städhjälp.

Det är så det funkar här. Mentaliteten är inte att doktorerna jobbar inte för att hjälpa mig. Den är att doktorerna är snälla om de ställer upp och hjälper mig. Jag har gått till flera olika, men det är alltid samma sak. När de bestämmer sig för att jag är frisk så har jag inget att säga till om. Då är jag helt enkelt frisk. Det är bara det att jag inte är det.. :/

Corgisaurus - mitt huvud i ettor och nollor
Ni får gärna titta in och hälsa på.

Annons:
XeZafir
2012-05-31, 16:58
#14

Åh! Det är ju detta min äldsta dotter har! Hon är 20 år i dag och vi har gått till ungdomsmottagning mm för att få hjälp. Hon kräks, har ont och mår hemskt den första dagen på mensen och andra är hon bara i stånd med att "hänga ihop"!

Tänk om jag vetat tidigare…men nu vet jag och nu ska vi gå med kraftigare steg till gyn igen! Tack för informationen! Nu kan hon förhoppningsvis få en lindrigare mensturation!

[RMSLiners]
2012-07-05, 22:57
#15

Så jag kan med andra ord ha en sjukdom? Jag får nämligen sådan smärta att jag vrids in i mig själv, jag skriker, sparkar, gråter, spyr, hyperventilerar, kryper på golvet, får blodtrycksfall och rullar runt som en hund. Gynekologers kommentarer sen tonåren hittills har varit "det är vanligt bland kvinnor". Inget har gjorts åt det och än idag går jag med den smärtan när jag får mens, den håller i sig i ca 24 timmar och avtar sedan och då är jag totalt slut i kroppen och riktigt svag.

Har hotat min man med att jag ska kastrera mig varje gång den smärtan kommer.

Devya
2012-07-07, 18:55
#16
#15

Tar du någon värkmedicin helst?

Jag har grymma smärtor då jag får mens och då gäller det att ta tabletterna i tid. Om jag inte tar tabletter i tid så är det kört för min del och då mår jag lika dåligt som du beskriver det, men efter en tid så lär man sig att tajma det ganska bra. Tabletterna tar inte bort all smärta men det mesta och sen så hjälper min varmvattenflaska till samt i kombination med lite värksalva.

Om inte vanlig värkmedicin hjälper så måste du vara envis och uppsöka läkare och om inte han/hon tror på dig får du uppsöka en annan, tills du hittar någon som tror på att du har svåra smärtor och som vill hjälpa dig. Det finns ju starkare värkmedicin som man endast kan få på recept.

Har du berättat åt gynekologerna exakt det som du har skrivit här då?

[RMSLiners]
2012-07-07, 20:54
#17

#16 Ja jag brukar ta Naproxen men det är inte alla gånger de hjälper, beror helt på smärtans styrka.

Jag har besökt många gynekologer och berättat om min smärta, har till och med varit hos gynekolog, åkte dit via akuten, när jag haft smärtan och låg då där och skrek men de gjorde inte mer än en undersökning och sa att smärta är vanligt bland kvinnor. Alla gynekologer har varit män hittills.

Verkar inte som om gynekloger känner till det som står i artikeln.

Devya
2012-07-07, 21:13
#18
#17

Har du testat ketorin/ketomex/keto eller något som innehåller ketoprofen? Det är i alla fall det enda som fungerar för min del. Har nu gått från 25mg till 100mg men det är receptbelagt (får det från min syster som har samma grymma smärtor som jag)… Men sen igen verkar du har det mycket värre än mig eftersom du åkte till akuten.

Du måste nog försöka få bukt på det där, det går ju inte att leva med den där smärtan. Om jag inte skulle få min medicin skulle jag inte orka leva alls.

Men nej, de flesta gynekologer känner inte till det där med endometrios men försök nämna det nästa gång och försök verkligen att förklara exakt hur smärtan känns. Om en gynekolog inte lyssnar så gå till nästa. Det kan ju hända att du måste ta bort några cystor.

Den gången du åkte till akuten kan ju ha varit då en cysta sprack. Hemskt. Det hände min syster en gång också. Nu senast blev hon så sjuk att hon blev tvungen att ta hormoner så att hon inte får sin mens. Hennes kropp behöver nämligen läkas då den blev ordentligt skadad senast av alla cystor.

[RMSLiners]
2012-07-08, 22:03
#19

#18 Tror det var något med en cysta just då, det skedde när jag gick i 7an på högstadiet så det var några år sedan. 

Ska försöka boka tid till kvinnokliniken framöver, har pratat om detta med kvinnoklinikens kurator och hon gav mi rekommendationen att kräva en kvinnlig gynekolog som kanske kan förstå och sätta sig in mer i problemet.

Devya
2012-07-09, 00:05
#20

#19

Försök inte utan gör det. För det låter inte alls bra det där. Jag hade otroliga smärtor innan jag hittade den medicin som fungerade för mig. Du förtjänar att må bra och att åtminstone kunna fungera någorlunda då du har din mens.

Konstigt att de manliga gynekologerna inte har läst sig in på det här. Den enda gynekologen jag var till var en man och han var oerhört förstående.

Jag hoppas att allt ordnar sig för dig!

Annons:
Lilith
2012-07-10, 20:54
#21

Jag har alltid haft en väldigt lindrig mens, förutom för kanske två år sedan när jag fick en sådan otroligt kraftig mensvärk.

Då låg jag dubbelvikt i sängen, som de flesta av er beskrivit. Hade det här kanske tre gånger, uppsökte barnmorska (både min mamma och barnmorskan sa att det var normalt med kraftiga menssmärtor som ung, vilket jag tyckte var skitsnack).
Barnmorskan hittade inget på ultraljud och allt såg bra ut.

Nu har jag inte haft sådär ont på väldigt länge, men så har jag också haft en hormonspiral insatt de senaste 1,5 åren.

Kan även tillägga att min mamma alltid haft riktigt kraftiga smärtor, och hon svimma och fick stanna hemma från skolan som ung.

Mina frågor är:
Kan man få endometrios några gånger, eller är det permanent?
Och i sådana fall, kan det komma efter att först ha haft en lindrig mens och sedan utvecklas till kraftig smärta?

Praefatio
2012-09-19, 14:43
#22

Vilken intressant artikel, jag måste verkligen prata med min barndomsvän. Hon har extrema problem med menssmärtor och har genom vårt liv varit tvungen att sjukskriva sig i ett par dagar varje månad. Dessa dagar har hon bara legat i sängen, gråtit, kräkts, försökt lindra med vetekudde (vilket hon tyckte hjälper en del) och massor av smärtstillande.

Det låter ju som att hon är drabbad av denna sjukdom. Som uppvuxen i en lågutbildad familj utan datorkunskap så tror jag inte att någon någonsin har förstått att det är någon fel, man har bara försökt lindra.

missemel
2012-10-18, 22:47
#23

är det vanligt att man känner smärta innan mensen kommer? fick jätte ont innan och svimmade och nu hugger det till på höger sida till och från. Det har hållt på i snart 3 timmar..

[Tilde]
2012-11-26, 22:44
#24

Vad läskigt! Jag har svimmat, spytt, gråtit av smärta och legat helt orörlig i sängen med värmedyna och ipren för jag har haft så ont i samband med mensen. Förrförra året började jag dock med minipillerna Cerazette och har sedan dess både varit mensfri, men också smärtfri (från mensvärk i alla fall). Glad Jag vet inte om det var denna sjukdom jag har, men jag slipper i alla fall må dåligt av mens nu, thank god!

ell83
2012-12-01, 18:59
#25

Åh vad man blir ledsen av att läsa om hur många det är som blir felbehandlade och avfärdade av läkarna! Gråter

Jag fick min endo-diagnos för ett år sedan, efter mycket tjat från min sida (de flesta av de manliga gynekologerna ville skriva ut antidepressiva åt mig då de trodde smärtan berodde på min depression). Men till slut, efter tre års kämpande, fick jag träffa "rätt" läkare som ordnade med titthålsundersökning och konstaterade endometrios.

Kämpa vidare, alla starka kvinnor!

Lia
2013-01-23, 18:21
#26

Min läkare är otrooooligt bra! Vi är alla säkra på att jag har sjukdomen, då den även går i släkten. Och han sa sist "vi måste göra en titthålsoperation för att kunna sätta in behandling, men jag respekterar fullt om du inte vill göra det ännu". Han vet att jag är livrädd för allt sånt, och med min depression och allt så är det viktigt att ta det lugnt. Så jag är glad över hur han behandlar sina patienter! :)

Anonym
Anonym
2013-01-29, 16:16
#27

Får alla värk? Jag har ingen mensvärk alls, inga humörsvänningar utan är precis som vanligt. Tycker bara det är grymt äckligt med mens!

Fick mens i juni förra året, tror ni jag kommer få mensvärk? För jag har hört att det inte kan komma förrän efter ett par år. Hoppas verkligen inte det kommer..

Jag vill också ta p-piller för att slippa mensen, hur fungerar det? Hur ofta och mycket ska man ta och allt sånt?

Annons:
Lia
2013-01-29, 23:10
#28

Jag tar ju bort mens med p-piller pga min sjukdom. Tycker det är rätt dumt att göra det om man inte har besvär eller behöver preventivmedel. Och läkarna skriver inte heller ut det bara för att ta bort blodet. Det finns mycket biverkningar liksom. Dåligt humör, trötthet, svullnad är några av mina symtom av det. Och det ger även ökad risk för proppar. Så det är inget man stoppar i sig bara för att slippa kladdet. Jag tar mina piller varje dag utan uppehåll, och då får man ändå mens 3 ggr om året.

Timmorn
2013-02-01, 16:12
#29

Fy fan att säga att det är normalt att ha sådan mensvärk.I sådana fall kan det ju helt enkelt vara så att det är skitvanligt med sjukdomen endometrios eftersom att det passar inpå beskrivningen och vi bör göra en undersökning????!!!!

Jag är en sån där som har ända sedan jag fick min mens har jag aldrig haft menssmärtor. Har ätit ppiller sedan jag var 16 nu i 5 år. Det är helt ärligt nu som jag har börjat få menssmärtor då och då under de gånger jag pausar vilket jag tycker är konstigt att jag får det nu. I stil med tappad aptit, hugg i magen och värk etc. Har ju ändå haft mens i drygt 10 år så upplever det som konstigt att det kommer nu. Men har varit för lat för att gå och kolla upp det än, och då har jag inte haft i närheten av den smärtan ni upplever…

Försök att kämpa på och kräv en hjälp och en diagnos!! Ingen kvinna ska behöva ha så ont bara för att vi ska ha mens en gång i månaden!!
Och det är verkligen sjukt att så många läkare avfärdar ens upplevelser, har själv blivt avfärdad fast kring annat. Man måste verkligen vara frisk för att orka med att vara sjuk när man måste kämpa med läkarna om hur man känner.
Min mamma fick ett test och skulle hon pricka i vilken sorts värk hon kände etc. fick tillbaka till svar "amen såhär mycket olika sorters värk kan ingen människa känna"  Hepp….

We accept the love that we think we deserve - Perks of being a wallflower

“A dog is the only thing on earth that loves you more than he loves himself.” ― Josh Billings

Lia
2013-02-02, 09:37
#30

#29 men åh!! Varför låter man folk göra test, om de ändå inte tänker tro på resultatet? -.-' sur man blir på såna människor som inte tar en på allvar

Ribessa
2013-03-24, 16:57
#31

Jag äter nu p-piller och har inte i närheten av lika ont som jag annars har haft och blöder knappt. Dock redan ett halvår efter min första mens blev jag riktigt dålig, svimmade oftast för att jag blödde så mycket i så många dagar, och jag hade fruktansvärt ont och spytt en del gånger.

Min mamma har rätt allvarlig endometrios, och som jag har förstått så kan det vara ärftligt? Våran gemensamma gynekolog vet om saken, min mamma vet självfallet. Jag har iallafall fått hjälp så pass att pillerna tar bort det mesta men jag även käkar diklofenak, panodil + bricanyltabletter några gånger per dag då jag har mensvärk, hjälper bra faktiskt.

Men något mer än så har vi inte gjort. Vi är ju dock medvetna om vad det kan vara.

Lia
2013-03-27, 14:56
#32

31# jag ska genomgå operation för att fastställa diagnosen, även om vi redan vet att jag har det. På så vis kan man få behandling med sprutor. Det får man inte annars. Så du borde överväga det.

Cahira
2013-05-11, 23:39
#33

Vad är gränsen mellan vanlig mensvärk och endo? Jag får FETONT första dagen och det känns som att äggstockarna försöker slita lös sig från sina fästen och föda ut sig själva. Får ont både fram i magen, bak på ryggen och ljumskarna för att det krampar så enormt. Kallar det "Diaper of agony". 

Var värre som yngre, då låg jag och grät på soffan och kunde inte ens gå raktupprätt. 

Men denna första dag är även allt. Efter första dagen är det inga problem.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Lia
2013-05-13, 16:44
#34

#33  Gräns finns det inget riktigt som heter där. Antingen har man livmodern full av små cystor som sänder ut smärtsignaler (endometrios) eller så har man vanlig mensvärk. Och sen har ju alla människor olika smärttröskel. Jag klarar tex mer smärta än min pojkvän om vi utsätts för samma sak. Det är väldigt individuellt. Mensvärk som gör väldigt ont behöver inte vara endometrios, det kan vara så att man är oerhört känslig bara.

Enda sättet att faktiskt veta var "gränsen går" är att genomgå operationen som sagt.

Annons:
Cahira
2013-05-13, 17:20
#35

#34 tack :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Lorita
2013-05-19, 15:29
#36

när jag var 12 år så gick jag till skolsköterskan med min mensvärk, hon sa "det går över när du får barn" jag frågade när jag skulle skaffa barn?

Då blev hon tyst och jag fick remiss och hjälp, mitt första barn skaffade jag 15 år senare och hon hade rätt det blev mycket bättre, men jag behövde 15 år för att kunna bli en bra mamma

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Aleya
2014-12-25, 15:59
#37

Jag vill putta upp denna tråden. Och vill säga att vilka problem man än har med underlivet så gå till gyn!

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Sofiiaa010
2015-01-27, 19:31
#38

Hej! En nära vän till mig som bara är 13 har kraftig mens som gör så att hon inte kan göra något annat än att ligga i sängen. Om hon reser sig upp kan hon svimma eller ramla ihop. Hon går inte i skolan alls. Kan det här vara en förvarning till den här sjukdomen? Tacksam för svar

Aleya
2015-01-27, 19:47
#39

#38 kan vara bra att gå till läkaren för detta.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Devya
2015-01-28, 12:02
#40

#38 Du menar att hon går inte i skolan alls då hon har mens? Under hela den perioden?

Jag hade samma problem i den åldern men tydligen så har jag ändå inte endometrios. Smärtorna blev mer hanterbara efter 26 års åldern och nu behöver jag inte längre knapra i mig 11 piller om dagen då jag har mens.

Oberoende är det bra att uppsöka hjälp om det är på det viset. Jag gjorde aldrig det och ingen rådde mig någonsin till att uppsöka hjälp. Kanske mitt liv hade varit lättare på den tiden om jag hade gjort det.

Upp till toppen
Annons: