Etikettsjukdomar-åkommor
Läst 20158 ggr
Cindy
2012-03-05, 19:25

Myter & missförstånd om endometrios

Även om endometrios är en i stort sett anonym kvinno-folksjukdom, så finns det många myter och missförstånd som sprids. Här svarar Endometriosföreningen på de vanligaste.

"Menssmärtor är normalt"

Många kvinnor som söker hjälp för menssmärtor upplever att de inte blir tagna på allvar och får höra att deras mensssmärtor är ”normala” och ”är en del av att vara kvinna” eller att ”det är psykiskt betingat”. Andra får höra att de har en för liten smärttolerans.

Många kvinnor har smärtor under menstruationen. Men smärtor som påverkar det dagliga livet är inte normalt. Varje kvinna med starka menssmärtor bör utredas för att hitta orsaken till smärtorna.

"Du är för ung för att ha endometrios"

En omfattande studie på 80-talet avskaffade denna myt men den lever kvar hos många läkare. Det är relativt vanligt att tonåringar och unga kvinnor har endometrios.

"Hormonbehandlingar botar endometrios"

Hormonbehandlingar undertrycker bara symtomen av endometrios. En del kan bli helt fri från endometriosrelaterade symtom i flera år efter en hormonbehandling medan andra får tillbaka symtomen så fort de slutar med behandlingen.

"Graviditet botar endometrios"

Många läkare säger till sina patienter att skaffa barn så fort som möjligt bara så går endometriosen bort. Realiteten säger att graviditet i likhet till hormonbehandlingar, undertrycker symtomen för en tid, men botar inte sjukdomen i sig. Symptom kommer ofta tillbaka när barnet är fött. De flesta kvinnor kan förlänga tillbakakomsten av symtomen genom amning eftersom amning hämmar menstruationen.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att barn skaffar man för att man vill ha barn och inte som ett botemedel mot en sjukdom.
"Endometrios är en orsak till infertilitet"

De flesta kvinnor med endometrios kan få barn.

"Avlägsnande av livmoder och äggstockar botar endometrios"

Du blir av med menstruationen men inte nödvändigtvis endometriosen. Vid avlägsnande av allt inklusive all endometrios i buken kan man hämma fortsatt utveckling av sjukdomen.

"Som kvinna är det normalt att ha smärtsamma kramper vid mens"

Många kvinnor har ont precis då mensen startar men ihållande och allvarlig smärta är ett tecken på att något är fel. Studier har visat att ca 70 % av kvinnor med kroniska smärtor i nedre delen av buken har endometrios.

"Endast äldre, vita karriärkvinnor får endometrios"

Endometrios drabbar kvinnor oberoende av deras etniska ursprung, ekonomiska och sociala bakgrund.Denna myt har antagligen sitt ursprung i att kvinnor i karriären är mer benägna att söka läkarvård för sina smärtor.

"Endometrios kan förebyggas"

Idag vet man inte något sätt som kan förebygga uppkomsten av endometrios. En del läkare tror att det kan finnas ett visst skydd mot sjukdomen hos kvinnor som får barn tidigt. En tidig diagnos och behandling som tar bort mensen kan förhindra/fördröja sjukdomens utveckling.

Det finns vissa bevis på att kvinnor som använder P-piller under långa perioder har en mindre benägenhet att utveckla endometrios.
"Endometrios går att bota"

Tyvärr finns det inget bot mot endometrios – ännu. Det finns behandlingar som kan hålla sjukdomen under kontroll. Dessa kan göra dig mer eller mindre symtomfri under kortare eller längre perioder.

Därför är det viktigt att kvinnor med endometrios får hjälp och stöd genom alla stadier i livet och inte blir hemskickade efter en sex månaders hormonkur med orden ”du är frisk nu”.

Endometriosföreningen i Sverige

Endometriosföreningen är en ideell patientförening för kvinnor med endometrios. Föreningen är politiskt, religiöst och fackligt obunden. Föreningens mål är att stödja kvinnor med endometrios, sprida kunskap och information om sjukdomen och verka för en bättre sjukvård. Vi agerar för utökad forskning.

  • Vi sprider kunskap om endometrios hos läkare och allmänheten
  • Vi arbetar för snabbare diagnos och bättre behandling av endometrios
  • Vi ger stöd för endometriospatienter och deras familjer

Kontakta föreningen på ;%20document.write(%20'%3C//a%3E'%20);%20//--%3E%20%3C/script%3E%20%3Cscript%20language='JavaScript'%20type='text/javascript'%3E%20%3C!--%20document.write(%20'%3Cspan%20style=/'display:%20none;/'%3E'%20);%20//--%3E%20%3C/script%3EDen%20h%C3%A4r%20e-postadressen%20%C3%A4r%20skyddad%20fr%C3%A5n%20spamrobotar,%20du%20m%C3%A5ste%20ha%20Javascript%20aktiverat%20f%C3%B6r%20att%20visa%20den%20%3Cscript%20language='JavaScript'%20type='text/javascript'%3E%20%3C!--%20document.write(%20'%3C/'%20);%20document.write(%20'span%3E'%20);%20//--%3E%20%3C/script%3E)info@endometriosforeningen.com

Besök föreningens hemsida på www.endometriosforeningen.com där du kan läsa mycket mer om sjukdomen, behandlingar, myter och hur man söker hjälp.

Endometriosföreningens logga

Kvinna iFokus tackar Endometriosföreningen för att vi fick publicera denna artikel! Jag som är sajtvärdinna på Kvinna heter Cindy och har själv endometrios, och vill verkligen uppmana dig som har denna sjukdom att gå med i föreningen! Där finns mycket stöd och visdom att finna.

Vänliga hälsningar
Cindy

CelsiusT
2012-03-05, 20:25
#1

Bra artikel =P

Medarbetare på westernridning.ifokus

[silkesnosen]
2012-03-05, 21:09
#2

Bra artikel, mycket att lära om det här. Jag blir dock lite fundersam, mycket smärtsam mens kan man väl ändå ha utan att ha den här sjukdommen?

Jag har definitivt haft mensvärk, som fått mig att fullkomligt gå ikras och vara oförmögen att ta mig någonstans eller ens existera i mig själv. Jag åt P-piller en hel del år för att mildra, men det har börjat bli lugnare av sig själv efter 30…tror ju inte jag har det, dock. Måste finnas fler orsaker tänker jag till smärtor.

Cindy
2012-03-05, 21:54
#3

#2 Jag tror att jag hört en siffra på att ca 60% av de som har svår mensvärk tros ha endometrios. Så givetvis finns det andra orsaker också till att mensen/ägglossningen kan vara en plåga. Kramper precis när mensen kommer är inget konstigt, livmodern jobbar ju för att få igång blödningen. Då kan t.ex Ipren, en värmedyna och magnesiumtillskott hjälpa. Men oavsett orsak så ska man aldrig behöva acceptera att ha så ont vid mens att man inte kan fungera. Man ska orka upp ur sängen, klara av vardagsbestyren, umgås och gå till jobbet/skolan.

Vänliga hälsningar
Cindy

[silkesnosen]
2012-03-05, 22:33
#4

Har spenderat en hel del tid liggandes på golv på toaletter…usch tur att det lugnat sig.

Ladydragon
2012-03-06, 01:56
#5

har stött på allt du räknade upp i artikeln Rynkar på näsan

min mensvärk är extrem har vid flertal gånger hamnat på sjukhus då jag har blivit medvetslös utav mensvärken och fått stora doser Ketagan för att kunna vakna igen 
ändå säger läkarna att detta är helt normalt Obestämd

jag försöker att få diagnosen Endomitrios men det verkar va rent j-vla hopplöst

dom senaste två åren har jag nog sökt akut på Gyn runt 20 gånger på grund av mina smärtor

en fråga hur viktigt är det att äta P-piller eller sätta kroppen i klimakterium? vad riskerar man om man vägrar att äta dom tabletterna?

den enda hjälp jag har fått hittills är P-piller men av olika anledningar så vägrar jag konsekvent att äta dom och jag tror även att jag skulle vägra tabletter för att sätta kroppen i klimakterium

Cindy
2012-03-07, 02:46
#6

#5 Nu kan du läsa om behandlingar i denna artikel. Jag har försökt att svara så gott jag kan på vad som händer utan behandling i slutet av artikeln. Fråga på om det är något du undrar!

Jag tycker det är fruktansvärt att man ska behöva gå med sådana besvär utan att bli tagen på allvar. Mitt bästa tips är tyvärr att tjata, tjata och tjata tills de inte orkar med mer tjat och utreder vad som är fel. Om man inte själv orkar hålla tjatet igång så besök akuten och/eller ta med någon som stöd. Det är så jag fått hjälp i svensk sjukvård, vad det än gällt… Skrikandes

Vänliga hälsningar
Cindy

IngridSvensson
2014-09-21, 21:30
#7

Bra artikel! Fick reda på för två veckor sedan att jag hade endometrios. Den här artikeln hjälpte i mitt bearbetande.


Skråmyrs blogg
We will one day, Venture to the stars. 
RegnbågeStjärnor

IceTee
2014-09-21, 23:49
#8

Jag har p-ring och har inte varit utan p-medel på 5 år, så nu får jag bara ibland så ont att inget hjälper mot smärtan (några gånger per år), nu behöver jag bara en tablett (pronaxen) och då är det genomlidit. Har liksom antagit att eftersom jag nästan kan fungera när jag har mens (första dagen är det rätt tufft får jag erkänna) så har jag inget problem… Men vad ska man göra om man nu skulle ha det? Ingen verkar ändå ta en på allvar när man som tjej säger att man får jätte mycket mensvärk…

Medarbetare på Skor iFokus

Aleya
2014-09-22, 14:14
#9

#8 man går till gyn. Säger att man tror att man har det p g a olika symtom (räkna gärna upp vilka och ungefär när dom började) och så hoppas man att det är en vettig läkare som tar en på allvar. Det finns annars endometrios iFokus. Där kan du läsa om andras historier.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

IngridSvensson
2014-09-22, 20:38
#10

Jag hittar inte endometrios.ifokus faktiskt! Är den inaktiv eller så?


Skråmyrs blogg
We will one day, Venture to the stars. 
RegnbågeStjärnor

Upp till toppen