Kvinnokroppen

Prolaktin

2014-02-17 18:32 #0 av: Hera

Det finns flera orsaker till varför menstruationen uteblir. De vanligaste orsakerna är graviditet, stress och viktnedgång. Men det kan också bero på hormonrubbningar. Det kan kännas skönt att slippa ha mens men när den försvinner en längre tid tyder det på att något inte står rätt till i kroppen. Här kikar vi närmare på Prolaktin!

Vad är prolaktin?

Prolaktin (PRL) är ett hormon som är bl.a. är viktig för amningen hos kvinnor. Det stimulerar mjölkproduktionen i mjölkkörtlarna efter en graviditet. Signalsubstansen dopamin hämmar utsöndringen av prolaktin. Prolaktin i sin tur hämmar utsöndringen av hormoner som är viktiga för ägglossning, därmed kan kvinnan få ett naturligt skydd mot att bli gravid igen under amning.

Det som styr allt detta är området hypotalamus i hjärnan. Hypotalamus fungerar som en överordnad för det endokrina systemet (hormonsystem). Med hjälp av en körtel, hypofysen, producerar och utsöndrar den olika hormoner bl.a. prolaktin. Ibland kan det bli fel i hypofysens funktion som gör att höga halter av prolaktin utsöndras utan att man ammar eller ens har varit gravid. Förhöjda värden av prolaktin kallas hyperprolaktinemi och kan bero på en godartad tumör på hypofysen, Prolaktinom. De vanligaste effekterna av det är att mensen upphör och/eller vit vätska från brösten.

En godartad tumör

Hypofystumörer är godartade tumörer och Prolaktinom tillhör de vanligaste hypofystumörerna. Tumör är ett ord som skapar oro hos många, då det ofta förknippas med cancer. En tumör kan man säga är en klump med celler och behöver inte vara farlig. I detta fall är den ofarlig. När höga koncentrationer av prolaktin utsöndras via hypofysen kan tumören växa, ju högre prolaktinnivå som utsöndras desto större tumör. I värsta fall kan tumören trycka på kringliggande områden och påverka synen.

Symtom

De vanligaste/mest kända symtomen är:

  • Mensen upphör eller är oregelbunden
  • Vit vätska från brösten
  • Svårigheter med att bli gravid
  • Nedsatt sexuell lust
  • Huvudvärk
  • Koncentrationssvårigheter 
  • Synpåverkan

 

Diagnos och behandling

Om man misstänker för högt prolaktinvärde vänder man sig till en läkare, oftast en gynekolog och/eller en endokrinolog (specialist på hormoner). För att se om man har för höga nivåer av prolaktin tas ett enkelt blodprov. Om provet visar förhöjda värden gör man också en magnetkamera-undersökning (MR) för att se om det finns förändringar på hypofysen som visar på ett Prolaktinom. Vanligast behandlas detta med läkemedel som sänker prolaktinnivån.

Egen erfarenhet

Jag själv fyller 20 år i år och fick reda på att jag hade Prolaktinom efter att jag hade varit utan mens i ca 3 år. Jag var bara 15-16 år när menstruationen upphörde men det tog tid för mig innan jag uppsökte läkare pga. rädslan för att behöva göra en gynekologiskundersökning (som inte alls behövdes) och för att jag inte saknade mensen, vilket gjorde att jag inte heller tänkte på den. Det var inga konstigheter med att utreda varför min mens helt var borta. Ett enkelt blodprov hade svaret och jag blev skickad vidare till en endokrinolog för att sedan göra en MR-undersökning. Sedan dess har jag ätit medicin för att sänka värdena och under våren 2013 fick jag tillbaka min mens som nu är regelbunden.

Jag hade aldrig hört talas om hormonet prolaktin tidigare. Det var helt nytt för mig och jag har märkt att det är många som inte känner till denna typ av tumör eller hormon som kan ställa till det, därför tyckte jag att det var passande att skriva en artikel om det. Även fast jag inte planerar några barn för tillfället.

ARTIKELFÖRFATTARE; fidojunior


Källor
Haug Egil, Bjålie G. Jan, Sand Olav, Sjaastad V. Øysten (2007), Stockholm: Liber
Människokroppen - Fysiologi och anatomi sid. 194-195

Simonsen Terje, Aarbakke Jarle, Hasselström Jan (2004), Stockholm: Natur och kultur
Illustrerad farmakologi 2, sid. 316-317

Svenska Endokrinologföreningen, Prolaktinom, http://endokrinologforeningen.se/index.php/prolaktinom 2014-01-21 kl. 18:24
Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2014-02-17 20:33 #1 av: Aleya

Mycket intressant artikel. Tummen upp

Bra gjort!

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2014-02-17 20:50 #2 av: Hera

Ja det är en bra artikel :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.