Tips & Råd

Råd vid förstoppning & trög mage

2012-03-10 19:01 #0 av: Cindy

Många sjukdomar och mediciner kan orsaka att man får kronisk eller ständigt återkommande förstoppning. Här följer några goda råd för hur man kan leva bättre med en trög tarm, skrivna utifrån personlig erfarenhet.

1. Se över vad du äter

  • Vad gör man lim av? Mjöl. Vad gör mjöl när det hamnar i tarmen? Klister.
  • Vad smörjer man saker med? Olja.
  • Vad gör kroppen med det den inte kan smälta, t.ex. fibrer? Bajs.
  • Vad förvärrar smärtorna? Gaser.


Alltså:
- Uteslut alla spannmål ur kosten. (Spannmål = odlade grässlag som vi odlar på åker och skördar.) Vete, havre och majs är värst, men även ris och annat kan ställa till det, prova dig fram.

- Var inte rädd för fett i kosten, och använd bara naturliga fetter från djur (ghee, smör, fett i kött) och de växter man kan pressa ut oljan ur utan kemisk process (olivolja, kokosfett, nötoljor, kallpressad rapsolja etc). Kokosfett har dessutom många otroligt bra egenskaper för hälsan!

Omega-3-fettsyror är anti-inflammatoriska och främjar även tarmen. De finns bl.a. i fet fisk. Ta gärna tillskott om du inte äter fisk några dagar i veckan.

Omega-6-fettsyror däremot är inflammatoriska och måste begränsas. Undvik margarin och vegetabiliska oljor från t.ex. solros, soja, palm eller när det bara står "vegetabiliskt fett".

- Ät bara vattenlösliga fibrer, dvs dom som finns naturligt i grönsaker, nötter och frukt. Extruderade fibrer från spannmål, potatis och annat sliter bara inuti en tarm som har det jobbigt.

En bra tumregel är att vattenlösliga fibrer kommer i naturlig förpackning (t.ex. ett äpple) med vatten redan tillsatt. Extruderade fibrer är torkade och kräver tillsatt vätska, och tar den mer än gärna från kroppen!

- Ät lättsmält mat, prova dig fram, men i regel så är fett, vitt kött, vit fisk och lätt kokta grönsaker snälla. Soppa är också bra, men koka din egen och använd aldrig pulversoppor som innehåller en massa skräp. Ju mer av maten kroppen kan smälta och använda sig av, desto mindre mängd avföring och gaser får man.

- Undvik mat som ger dig gaser. Det kan vara baljväxter, för stora mängder nötter, kålsorter, lök eller rotfrukter, mjölkprodukter, socker i alla dess former, prova dig fram.

Undvik snabbmat. Processad mat som helfabrikat, halvfabrikat, charkmat, snabbmat, friterad mat... Inget av det är hälsosamt, och allra minst för en stressad eller trög mage.

 

2. Underlätta för magen

- Ät regelbundet, minst tre mål fördelat på dagen. Ät inte inom 2 timmar före du ska lägga dig. Men småät inte mellan målen, utan låt tarmen vila också. Sitt ner när du äter, och ta dig tid att tugga och njuta av maten!

- Drick inte för lite. Förr trodde man att det var hälsosamt att dricka flera liter vatten om dagen, och att kisset ska vara genomskinligt. Riktigt så är det inte, men man ska ändå se till att få i sig vätska hela tiden. Ha alltid en vattenflaska till hands. Och drick just vatten, inte läsk, mineralvatten, mjölk, saft eller annat som bubblar eller har socker i sig.

- Rör på dig så mycket du förmår, då rör sig tarmarna också. Har du suttit och krystat utan att något händer, så ta en promenad innan du försöker igen!

- Sitt på rätt sätt! När du sitter på toa så ha fötterna på en låg pall. Tarmmusklerna jobbar bättre om man sitter och hukar (som när man bajsar utomhus på marken), och en pall hjälper dig härma den sitsen. Det kan också hjälpa att luta sig något framåt.

- Om något sitter fast i ändtarmen (d.v.s. att du skulle kunna känna avföringen med fingrarna), så kan du hjälpa krystningen genom att stimulera kring anus med en snäll våtservett (Savett Toilet får man spola ner!). Ett lätt tryck precis vid anusöppningen bakåt kan trigga igång tarmen.

- Var rädd om rumpan! Att gräva ut avföring eller torka sig massor med toapapper kan slita på den känsliga huden kring tarmöppningen och ge hemorojder. Torka först med våtservett, sen med lite toapapper.

- Stressa inte! Har du barn, jobb eller annat som bankar på toadörren för att få din uppmärksamhet, så kan stressen orsaka att tarmen vägrar jobba. Du ska ha lugn och ro när du sitter på toa, acceptera inget annat.

 

3. När inget annat hjälper

Har du varit förstoppad mer än 3 dagar så kan tarmen behöva en kick-start. Du bör diskutera med vårdupplysningen, apotekspersonal eller din läkare vad du kan använda dig av, men här är några tips:

- Koffein kan hjälpa till viss del, t.ex. ett par koppar starkt kaffe.

- Laxermedel (t.ex. receptfira Laxoberal, kan skrivas ut på recept) är droppar man tar som omedelbart men tillfälligt ökar tarmens aktivitet. Är förstoppningen lättare så kommer magen igång med lite rummel, men är förstoppningen svår så kan laxermedel göra ont utan större effekt. Ricinolja kan fungera som naturligt laxermedel.

- Klyx är en flaska med vätska man sprutar in i tarmen. Tanken är att intorkad avföring ska få lättare att passera ut, och att ha tarmen fylld med flera deciliter vätska i de flesta fall en kraftig tarmrörelse. Ska dock endast användas vid nödfall, och absolut inte på regelbunden basis!

Man gör bäst i att "bädda" på badrumsgolvet med ett par handdukar när man ska använda Klyx. Ligg på sidan i fosterställning, spruta in (hjälp kan behövas), och vänta. Man ska låta vätskan verka så länge man kan för bästa effekt, minst 20 minuter. Det kan vara svårt att vänta, men gör man inte det så är risken att vätskan är det enda som sen kommer ut.

Klyx finns på Apoteket receptfritt bakom disken, man får fråga efter den. Men din läkare kan också skriva ut det på recept.

- Bulkmedel är i princip koncentrerade kostfibrer. Dessa ska man undvika att ta regelbundet under en längre tid. De härmar vad kosten borde sköta, och ska därför bara användas regelbundet om kosten inte är tillräcklig.

- Fiberhusk är krossade psylliumfröskal som fungerar som ett naturligt bulkmedel. Psylliumfröskalen blir geléaktiga när de blandas med vatten, vilket ger en större och mjukare avföring, och smörjer tarmen. Kan tas regelbundet under en längre tid. Kan antingen drickas utblandat i ett glas vatten, eller användas i matlagning.

 

4. Om du står på smärtstillande medel

Diskutera din smärtlinding med din läkare, somliga värktabletter kan orsaka dig mer förstoppning än andra. Om du behöver smärtstillande varje dag så förestå att du får dom i "depot-tabletter". De löses upp långsamt över ca 12 timmars tid, och ger därför en jämnare effekt på såväl smärta som tarmrörelser.

Att ta snabbverkande värktabletter kan vara behövligt ibland, men tar man dessa på en daglig basis så hamnar tarmen lätt i en ond av-på-av-på-cirkel.

Om du är ordinerad Oxycontin (mycket starka opiater!) så kan du diskutera med din läkare om det relativt nya preparatet Targiniq är ett alternativ för dig. De har samma verksammande smärtlindrande substans som Oxycontin, men också Naloxon som är en selektiv opiat-antagonist som delvis häver morfinets effekt på tarmen.

Relistor är en spruta som hjälper vid extremfall av opiatorsakad förstoppning. Är receptbelagd som man får subkutant (vanligast i magen). Den har nästan alltid effekt och används mycket på cancerpatienter.

 

5. Om förstoppningen varat längre än en vecka

Uppsök läkare! Du kan behöva hjälp på akuten eller rent av bli inlagd för att få hjälp att få igång magen. Vänta inte längre än en vecka bara för att det känns skamligt att be om hjälp att få bajsa, det är en naturlig funktion som vi är beroende av för att kunna leva. Läkarna träffar massor av förstoppade patienter på akuten hela tiden, det är inget att skämmas för!

 

 

Fotnot: Denna artikel är inte skriven av vårdpersonal, utan av en lekman med stora egna erfarenheter. Du bör alltid diskutera återkommande eller kronisk förstoppning med din läkare. Se denna text som goda råd, inte ordination!

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2012-03-11 15:09 #1 av: Chestnut

Jättebra artikel!

Har själv under hösten fått bli inlagd ett par gånger pga tillfällig svår förstoppning. Inte kul... Fast å andra sidan är det inte kul att inte ha gjort nummer två på över en vecka heller!

Sen vill jag lägga till ett eget tips; det finns en spruta som heter Relistor som hjälper vid extremfall av opiatorsakad förstoppning. Är receptbelagd som man får subkutant (vanligast i magen). Den har nästan alltid effekt och används mycket på cancerpatienter.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-03-11 18:08 #2 av: Cindy

#2 Tack! Jag hoppas att den ger någon nytta, så man slipper experimentera sig fram och läsa på i obskyra delar av internet, som jag behövde. Mycket har jag tyvärr lärt mig av nära anhörigas svåra tarmproblem.

Oj, jag visste inte om att det fanns en sådan spruta, bra tips!

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2012-03-11 18:42 #3 av: Chestnut

#2 Är väldigt få läkare som känner till den också, det är tydligen inte så vanligt... Men effekt har den nästan alltid om det är opiater som orsakat eller underhåller stoppet!

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-03-11 18:52 #4 av: Cindy

Jag lade till Relistor i artikeln, och även Fiberhusk som jag av någon anledning glömt bort fram tills jag nyss gjorde kokospannkakor med det! Glad

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2012-03-11 19:52 #5 av: Chestnut

#4 Jättebra! Kanske bara att den snarare ska läggas under punkt 4 eftersom den hjälper främst när man får opiater?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-03-11 20:26 #6 av: Cindy

#5 Sant, fixar!

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2012-03-11 20:44 #7 av: Chestnut

#6 Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-07-18 17:53 #8 av: OttoIsTheShit

Jätte bra artikel. Synd att det inte hjälper mig :) har nog testat allt + lite till å inget hjälper

Anmäl
2012-12-30 02:33 #9 av: Anonym

Jag har tvärt-om-problem. Jag blir sällan förstoppad, men jag har däremot problem med för lös avföring (fast ibland blir det förstoppning av det). Troligtvis som resultat av stress-mage i kombination med regelbundet intag av både morfintabletter och vanlig paracetamol/ibuprofen som smärtlindring.

Har testat massa olika saker och att sköta kosten är ett bra verktyg, dock fungerar inte alls den i artikeln beskrivna kosten. Det gör det bara värre (trots att jag fått råd om den även till lös mage). Men psyllisfrön i vatten är faktiskt jättebra. Försöker komma ihåg att ta ett glas om dagen med 1-2 msk frön.

Men bra känns det som om det aldrig kommer bli =(

Anmäl
2013-09-02 13:32 #10 av: KallaMigMimmi

Bra artikel!! att hålla sig borta från spanmål behöver påminnas om och omigen!:) #4 Å hur gör man husk kokospankakerna Cindy?:)

Anmäl
2013-09-03 09:19 #11 av: Shine

Mycket bra artikel. Tumme upp!

Anmäl
2014-05-01 10:26 #12 av: Juliasundstrom

Vilken bra artikel! Jag står på oxycontin och oxynorm och har haft jätteproblem med detta, men här var bra tips!

Medarbetare på Skolios Ifokus.

Anmäl
2015-05-17 12:04 #13 av: [Blue_Lugia]

Det här kan vara till hjälp!
Går på järntabletter just nu och äter katrinplommon och annat som håller igång magen varje dag pga att jag är orolig för total förstoppning. En gång, aldrig mer! Hur!

Anmäl
2015-05-17 23:23 #14 av: Lojs

Jag har läst att äpplen och bananer kan vara bra i förebyggande syfte, fråga mig inte hur bra källan är dock, jag minns inte var jag hittade infon. =)
Fiberhuskgrejen var intressant, låter ju logiskt. 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2015-05-18 02:34 #15 av: IceTee

Har hört att man ska försöka gå på toa samma tid varje dag också för att förebygga!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-02-25 18:39 #16 av: [Crystal93]

BlommaVärdefulla tips!

Jag har haft en långsam tarm mestadels av mitt liv men sen i ungdomen så bestämde jag mig för en undersökning, eftersom 1x varje månad eller varannan månad verkar inte naturligt. Hursomhelst.. så gick jag till flera undersökningar men ingen av dem kunde finna felet, utan en av dem även sa "du har en ovanligt ren och fin tarm"Förlägensen dess har jag vant mig.

Anmäl
2016-02-26 21:03 #17 av: Maleficum

Skulle kunna rekommendera att läsa Charmen med tarmen: Allt om ett av kroppens mest underskattade organ av Giulia Ender, även om man inte har problem med förstoppning eller andra problem med magen.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-02-27 12:10 #18 av: [Crystal93]

BlommaTack, Maleficum! Det ska jag givetvis göra.

Anmäl
2016-02-29 13:47 #19 av: OlgaMaria

#16 Menar du att du gör nr 2 endast 1 gång i månaden eller varannan månad?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-02-29 14:33 #20 av: [Crystal93]

OlgaMaria: Det kan skifta mellan en gång i månaden till varannan månad.Glad

Anmäl
2016-02-29 14:42 #21 av: OlgaMaria

Men kära nån vad jobbigt det låter. Äter du ordentligt? Om jag är förstoppad mer än en vecka tappar jag aptiten totalt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-02-29 19:42 #22 av: [Crystal93]

Som barn va det svårast, eftersom vi inte förstod varför och vi provade flera varianter av kost, motion och magmediciner men efter flera undersökningar,
så förstod vi att det inte fanns så mycket mera att göra, än att vänja sig.

Jag äter mestadels när jag känner mig hungrig,
ca 4-5x om dagen, var tredje timma och i lagom portioner.

Det kan jag förstå!Glad
Dem flesta brukar ju "gå" varje dag eller åtminstone varje vecka.

Anmäl
2016-03-16 09:31 #23 av: Marja Te

Härligt med en så upplysande och bra artikel!

Mjöl gör man lim av :) Haha underbart pedagogisk beskrivning!

Gäller detta i huvudsak svenska spannmål eller kan man vid kronisk känslighet mot förstoppning försöka med sojamjöl, quinoamjöl, kikärtsmjöl, mandelmjöl o.s.v.?

Är det alltså själva formen mjöl som är boven, eller svenska spannmål? Tacksam för svar!

Anmäl
2016-03-16 18:09 #24 av: Ladydragon

Xyloproct salva finns receptfritt på Apoteket och som man kan använda både före och efter toabesöket salvan bedövar en del och lindrar obehaget/smärtan

Movicol och liknande medel som innehåller Makrogol pulver man löser upp i vatten är skonsamt mot magen dock kan ta det ta lite tid 1-3 dagar innan man får effekt

Anmäl
2016-03-16 22:50 #25 av: [lillelull]

Så trevlig artikel! Glad Jag får ju dock ändå äta movicol  och cilaxoral varje dag ovasett kost, äter väldigt mycket mediciner  som förstoppar dagligen så det är ett måste för mig  men det är aldrig fel att försöka hjälpa till med att iaf inte slänga i sig dålig mat som gör det värre. 

Anmäl
2016-03-16 22:57 #26 av: [lillelull]

Skulle gärna dock vilja tillägga en sak att om det är någon här som står på morfin preparat så ska man inte använda bulkmedel.

 Det förvärrar förstoppningen och kan faktiskt göra saken värre än vad det redan är och bli helt stopp i värsta fall.

Anmäl
2016-03-16 23:01 #27 av: [lillelull]

Vet inte om de är nödvändigt att sticka in det i artikeln men det kanske man kan göra,  tyckte det kunde vara viktigt att informera om det! Glad

Anmäl
2016-07-11 10:24 #28 av: tiger tok

Toppen,denna artikel hjälper mig oerhört mycket då jag alltid får förstoppning vid ägglossning!

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.