Sjukdomar & Åkommor

Endometriosveckan 5-11 mars

2012-03-05 13:21 #0 av: Cindy

Den 5-11 mars 2012 är veckan då kvinnosjukdomen endometrios uppmärksammas i hela världen. Här på Kvinna iFokus kommer vi dra vårat strå till stacken med artiklar, länkar och intervjuer kring "endo".

Det uppskattas att ca 10% av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios, kvinnosjukdomen som tyvärr alldeles för många lider i det tysta av i tron att deras svåra mensvärk är normal.

De vanligaste symtomen är:

  • Kraftiga smärtor i buken, ofta i samband med mens
  • Onormala mensblödningar (kraftiga, oregelbundna etc)
  • Samlagssmärtor
  • Smärtor i ryggslutet och ibland även ner i benen
  • Smärtor vid tarmtömning och vattenkastning
  • Svårighet att skaffa barn
  • Trötthet och energilöshet

Trots att sjukdomen varit känd för läkarvetenskapen länge, och trots att den drabbar så otroligt många kvinnor (och därmed deras familjer, jobb och livskvalitet), så vet man ännu inte varken exakt vad sjukdomen beror på eller hur den ska botas. Allt läkarna i dagsläget kan erbjuda är lindring.


Vill du veta mer om endometrios?

Läs mer om vad endometrios är i denna artikel, och se gärna filmklippet nedan där överläkaren Matts Olovsson (som startade och driver Nationellt Endometrioscentrum i Uppsala) och en endometriosdrabbad kvinna berättar mer.

Det finns ett flertal artiklar om endometrios här på sajten. Kolla under "Artiklar" och klicka på kategorin "Sjukdomar".

Du kan också besöka Endometriosföreningens hemsida på www.endometriosforeningen.com där du kan läsa mycket mer om sjukdomen, behandlingar, myter och hur man söker hjälp.


Vill du berätta?

Under endometriosveckan kommer vi att publicera olika artiklar och intervjuer kring endometrios här på Kvinna iFokus. Men ju mer information vi får ut, desto bättre! Därför efterlyser vi endometriosdrabbades egna ord!

Har du endometrios och vill dela med dig av din berättelse eller någon specifik erfarenhet? Kontakta mig (Cindy) eller skriv själv ett inlägg. Du kan givetvis vara anonym om du vill.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2012-03-09 10:34 #1 av: EeWeeM

Jag tillhör den gruppen som levt med den svårare sortens endo hela mitt liv och har lärt mig att leva med helvetet i tystnad.

Jag borde känna gläjde över att denna helvetessjukdom nu äntligen uppmärksammas men fortfarande har jag väldigt svårt att prata om detta då det "förstört" så många år av mitt liv och efter att valsat runt i en ointresserad vård i flera år så gav jag upp och tröttnade på att få möta en massa ointresse av vården och har istället lärt mig leva med skitet.

För egen del har jag gett upp vad gäller att bli fri från endo och leva med den smärta det innebär men för alla andra unga generationer av kvinnor så hoppas jag verkligen att de kommer bli tagna på allvarfrån och med nu och i  framtiden pga sjukdom nu börjar uppmärksammas.

Jag kanske låter som en bitter gammal tant men...det är jag inte,jag är bara väldigt trött på vården och  "gav upp" och även om det nu plötsligt blivit uppmärksammat  pga det tragiska dödsfallet så är jag ännu inte övertygad om att vården kommer att möta en med den respekt och förståelse som de borde ha  för sjukdommen så jag är inte direkt motiverad att söka hjälp igen då jag inte ännu är övertygad om att de kommer bry sig.

Har haft endo sedan 12års ålder.Mvh EeWeeM

Anmäl
2012-03-10 01:07 #2 av: Ladydragon

1# du är inte ensam....

jag har oxå "givit upp".....man kommer till en gräns då man inte orkar tjata längre

för min egen del så beror det oxå på att jag har smärtstillande som funkar emot smärtorna och då är det lättare att ta dom och hålla tyst än att fortsätta att bråka i all oändlighet Rynkar på näsan

 

Anmäl
2012-03-10 02:50 #3 av: Cindy

#1 Jag har också haft endo sedan jag fick mens, och har kronisk värk sedan 11 år. Men nånstans har jag ändå lyckats att inte ge upp, i alla fall inte helt. Och som ni kanske märker på alla artiklar jag skrivit denna vecka, så är det även min förhoppning att nästa generation endotjejer ska ha mer kunskap, och kunna kräva bättre vård.

Kan jag dra ett strå till den stacken, så kan jag stå ut med smärtan.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.