Samhälle & Feminism

Min kära väninna "Zaza"

2009-03-04 07:06 #0 av: Tatsja

Detta är berättelsen om min väninna som jag har försökt stötta och hjälpa i många år. Hennes misshandel i hemmet och grymma slut.

Första gången jag såg henne, var en varm sommardag. Hon kom emot mig, när jag var ute med mina hundar. Det som slog mig var att hon hade långärmat, fast det var så varmt ute. Hon hade 2 barn med sig, som ville hälsa på mina hundar. Blygt, satte de sig ner och lät dem skaka tass.

-Hej, sa son, jag heter Zaza och det är är mina brorsbarn.
Jag presenterade mig och sen följde de hem för saft och kakor. Vi pratade och hon ville komma åter när hon hade lämnat barnen. Inga problem, sa jag.

På kvällen kom hon till mig och vi var uppe och pratade hela natten. Hon var nyinflyttad och nygift. Såg att hon såg sorgens ut och efter mycket om och men kom det fram att hon inte var riktigt lycklig.Men eftersom hon var 8 månader gången så ville hon försöka ge honom en chans.

Denna kväll fick jag veta att hon var misshandlad och kuvad av maken. Försökte få henne att förstå att det var bättre hon var ensam med barnet än i ett äktenskap som var så olyckligt.

Inget jag sa, fick henne att ändra sig. Hon såg honom i kärlekens rosenröda skimmer. Men jag lovade att jag skulle finnas där för henne.

Åren gick och Zaza fick 2 barn till. Jag har under hela denna tid funnits för henne och barnen. Många gånger kom hon med dem och var alldeles sönderslagen, men anmäla, vågade hon inte. Då ger han sig på barnen, var svaret.

Maken har alltid varit en dagdrivare och hans far har låtit honom jobba i sin firma. Fadern är domare
och modern advokat. Lön direkt i fickan, även om han inte varit där. Zaza har under alla åren varit den som arbetat och slitit för familjen.

Även när han satt inne för rattfylla, så lyckades lilla mor få ut honom. Sen skällde de ut Zaza och sa att det var hennes fel att han drack. Hon tog inte hand om honom ordentligt. Maken är runt 20 år äldre än Zaza och det var första gången han flyttade hemifrån, när han gifte sig med henne. Föräldrarna har alltid serverat allt på guldtallrik för honom.

När flickan var 6 år så misstänkte jag att allt inte stod rätt till. Lyckades få med henne för undersökning och mina misstankar bekräftades. Incest. Ny rättegång och på något sätt lyckades farmor få det till att brodern på 4 år var den som gjort det. Vi förstod ingenting. Hur kunde detta hända?

Hela tiden har de spridit skitsnack om Zaza och hennes familj. Hon var ju inte född i byn och den var liten. Mig har de mordhotat och försökt att både slå ner mig och mina djur, men även om jag är handikappad, så är jag envis. Så där gick de på proppen. Då började de snacka illa om både mig och min son. Tillslut så valde jag att flytta därifrån. Jag orkade inte längre, men släppte aldrig kontakten med Zaza. Fick henne att försöka flytta från byn och komma närmare hennes mor och far. Tänkte hon skulle få mer stöd då. Tyvärr höll det inte, han tog barnen och flyttade tillbaka till byn. Det var bara för Zaza att komma efter.

Sen kom julen 2008. Zaza ringde mig och grät. Han kom hem, glad som en lärka och på fyllan. Klär granen med barnen, lägger massa klappar under den och sen in i sovrummet. Packar några väskor och gick med orden. - God jul era j...ar. Det blir er sista gemensamma. Hon var av förklarliga skäl, livrädd. Jag försökte för hennes skull, ta kontakt med sociala myndigheterna, så hon skulle få hjälp att komma ur detta äktenskap. Med hennes mor hjälp, fick vi henne att ta kontakt med kvinnohus.

Äntligen fick Zaza lite ro i kroppen och kunde börja den långa läkningen. Då kom nästa dråpslag. Han ansöker om vårdnad om barnen. Zaza ringde och grät hysteriskt. Ny runda med myndigheter. Hur jag orkade, vet jag inte, men ibland får man oandade krafter.

Den 18 februari fick jag ett samtal från hennes mor tidigt på morgonen. Zaza låg på sjukhus med svåra knivskador, även hennes son var skadad. Alldeles chockad fick jag höra att maken kört omkull henne och sonen, hoppat ut ur bilen och knivhuggit henne och sonen flera gånger. Tur i oturen så kom det en ambulans som skrämde honom och sen fanns det en polisbil bara 2 minuter därifrån. Massa vittnen, finns det också.

Zaza gick bort utan att återfå medvetandet. Sonen klarade sig med inte livshotande skador. Fast psykiskt tog det hårt på honom.

Mannen är nu i häkte i väntan på rättegång. Grov rattfylla, 3.87 promille, mordförsök på sonen, mord på Zaza och våld mot tjänsteman, eftersom han viftade med kniven mot poliserna. De tog honom direkt. Blodig och med kniv i hand. Hans föräldrar vägrar inse sanning och vittnar att han var hemma hos dem. Men med alla vittnen och allt bevis, så håller inte det.

Jag sitter nu här med klump i bröstet. Samvetet undrar om hon levt om jag inte försökt hjälpa henne ur äktenskapet. Samtidigt vet jag att då hade han slagit ihjäl både henne och barnen. Men sorgen gör väl att man får sådana tankar. Pratar ofta med Zaza's mor och far. De har nu fått tillfällig vårdnad om barnen och besöksförbud för både han och hans föräldrar. Jag har ju en hemsk video i min ägo som polisen fått del i. Farmor har spelat in när både farfar och sonen begått incest på stora flickan.

Nu hoppas jag barnen och morföräldrarna får lugn och ro. Jag kämpar än för att de ska få all hjälp av myndigheterna. Synd allt kom försent för Zaza. Men hjälpa hennes barn, kommer jag alltid att göra. De ringer ofta till mig bara för att prata.

Detta var min berättelse om Zaza och hennes tragiska öde. Hon valde sitt alias själv, så jag fortsätter att kalla henne Zaza här inne.

Tatsja

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-04 07:08 #1 av: Tatsja

Vill med denna sanna historia, försöka få kvinnor att vid första slaget, ta ditt pick och pack och gå. Det är aldrig ditt fel om det går så långt. Lev inte kvar i det förhållandet. Ta hjälp att komma därifrån. Du mår då bättre.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-04 09:20 #2 av: phernilla

Zaza's historia är lika rörande varje gång jag läser om den. Man blir så förbannad över att det går till så här i vårt avlånga land. Typiskt att hans föräldrar ska vara nämndemän med, men vi får hoppas att det inte hindrar tingsrätten från att fälla honom, o hemskt gärna livstids fängelse, tack!

Vila i frid, Zaza!

Anmäl
2009-03-04 10:22 #3 av: [mia-38]

Vad hemskt tragiskt!!
Att stackars Zaza aldrig fick den lugn och ro hon så väl behövde i livet.
Det är mycket synd om hennes barn och jag hoppas att de bearbetar detta väl.
Tatsja, du ställde upp på henne så mycket du kunde. Vad mer skulle du kunnat göra?

Hoppas att den j....n får livstid!!

R.I.P Zaza

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-03-04 10:43 #4 av: Jennifersthlm

ja livstid, och hans föräldrar ska oxå straffas för mened, hatar folk som döljer, och försöker mörka människars hemska sidor...

Hoppas kvinnor som har det svårt läser detta och ser att det lätt kan gå åt skogen med fel män, att det finns så sjuka mäniskor

Anmäl
2009-03-04 10:49 #5 av: [mia-38]

Hur fasen kan de få fortsätta som domare och advokat efter nåt sånt här????
De har ju verkligen hjälpt till att ta död på stackars Zaza. Och detta med incest! Det är ju så man blir mörkrädd!!Förvånad

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-03-04 10:54 #6 av: Jennifersthlm

Ja helt galet, man blir ju helt galen när man läser och hör om sånt här,, känns som de borde finnas hårda straff men sverige är ettvekt land och det lönar sig nästan att begå brott här, och alla jävla galna män har fritt fram att utnyttja barn och kvinnor,, de har aldrig ngn talan, alla myndigheter tror ofta att kvinnan överreagerar och liknande..

Ja fan att man inte ska få vara barn utan att bli förstörd för all framtid, usch!!!

Anmäl
2009-03-04 12:32 #7 av: haltalotta

Det är verkligen en hämsk sann berättelse. Tyvärr finns det förmånga liknade fall som Zaza. Jag håller med om att man ska gå vid första slaget. Det vet jag av egen erfarenhet.

Jag har själv kunnat hamna i samma statistik som Zaza. Mitt ex försökte att kasta ner mig från en franskbalkong rätt ner i en högtrafikerad gata. Jag skrek som en stucken gris, men ingen brydde sig varken de nere på gatan eller grannar. Jag ryser varje gång jag ser en franskbalkong.

Min nuvarnade man vet att slår han mig så blir han polisanmäld och jag packar och flyttar för gått.

Det går inte säga det för många gånger: Gå vid första slaget.

Anmäl
2009-03-04 15:34 #8 av: [Tassy]

usha, det är verkligen en sorglig/otäck berättelse Rynkar på näsan

Kan bara hålla med; gå vid första slaget! Jag tillhör också de som kunnat hamna i samma statestik. Vad som hände är dock inget jag lägger ut offentligt.


Anmäl
2009-03-04 17:41 #9 av: Gullan402

Så ser tyvärr vardagen ut för många barn och kvinnor. Det är skrämmande men tyvärr inte helt ovanligt.
Zaza valde dock mannen, även om det var synd om henne. Jag tror säkert att hon vände ut och in på sig själv för att få familjen att fungera och se till sina barns bästa. Men tyvärr fungerar inte rättsväsendet i Sverige tillfredsställande. Många anmälningar om kvinnomisshandel läggs ner p g a tids brist för ev utredning. Däremot har ju lagen skärpts ifråga om kvinnofridskränkning i de fall det leder till åtal.
Jag lider med Zazas barn.

Anmäl
2009-03-04 19:24 #10 av: ChristineL

Jag hoppas verkligen den jäveln får vad han förtjänar! Fattar inte hur något sånt här kan hända, ändå sker det varje dag runt om i världen. Hur kan man vilja skada en annan människa på det sättet?

Tatsja, du har varit så stark som alltid ställt upp för din vännina, du förtjänar en plats på stjärnhimlen!

Anmäl
2009-03-05 09:38 #11 av: Tatsja

Inte då. Anser att man kan vara medmänniska. Jag är ju, trots min uppväxt, människoälskare och har alltid varit den som kallas *morsan*. Min dörr har aldrig varit stängd, Matbord och kaffe, varsågod. Ger gärna lite av mig själv. Jag blir glad om jag får göra någon annan glad.

Zaza var så lätt att älska, hon blev som en dotter för mig. Barnen kallade till och mig, mommoann. De visste att hos mig vankades alltid glass, hembakta bullar och saft. Behövde Zaza vila, så tog jag barnen och hundarna och gick på promenad. Gör fortfarande så. Barn har alltid ansett att jag har ungdomslokal hemma, även när de blivit äldre.

Hoppas min lilla berättelse om Zaza kan ge andra lite inblick om vad som kan hända och springa långt från en sådan karl

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-05 12:29 #12 av: phernilla

Tatsja:
Ja du Tatsja. Om det fanns fler som dig i världen så hade den inte sett ut som den gör! Det är bra att du skriver om Zaza o berättar hennes historia. Det kan hjälpa andra som sitter i, eller är på väg att hamna i samma situation som Zaza.

O jag håller med övriga talare! Gå vid första slaget!
Jag har levt med en kvinnomisshandlare! Jag gick inte vid första slaget, men... Tids nog så gick jag med, tack o lov. Där var det tal om både fysiskt o psykisk misshandel! Dock inte så grov som mot Zaza, men ändock... 

Anmäl
2009-03-05 14:24 #13 av: Rita-S

#12 det är just det. Det att gå vid första slager är inte alltid "bara att".
Jag gjorde inte heller det, men jag gick innan det blev så illa som för zaza här. Det är många som inte levt med en kvinnomishandlare alls nånsinne som sa till mig "men det är ju bara att..."

Nej det är inte det. Man måste övervinna sitt eget psyke först. Och sin frykt. Sin panik. Sin hjälpeslöshet som man kanske är innproggramerat av kvinnomisshandlaren via hjärntvätning. Man får hjälp som tatsja här gjorde. Eller man gör det i ensamhet, många kvinnor får ju inget stöd från nån sida.

Men visst borde alla kvinnor va så stärka att dom reser sig och går vid första lilla örfil.
Vore det bara så väl att alla klarade det genast...

Sen får vi inte glömma mitt i all kvinnomishandel at det faktisk finns menn som lever under samma terror från en kvinna. Kvinnor som lever under terror från kvinnor och menn under terror från menn. Det spelar roll vilket kön det är man lever med och vilket kön man har själv. Detta är inte bra oavsett..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-03-05 14:29 #14 av: vidja

Fruktansvärt! Usch...

Hoppas zaza får frid nu

Anmäl
2009-03-05 14:58 #15 av: mammiz

Usch! Vilken hemsk historia...Vilken härlig vän du verkar vara Tatsja! Hoppas zaza får ro nu...

Anmäl
2009-03-06 08:20 #16 av: Tatsja

Ja, jag hoppas hon har ro och ser att barnen har det bra hos hennes föräldrar. Pratade lite med dem i telefon igår. Vi har ju ständig kontakt. Hans föräldrar vet inte var jag bor nu, men de hade tydligen kommit med hot till mig. Bara kom, säger jag. Då får de se på andra bullar och inte hembakade. Är inte så rädd av mig längre. Vilket är på gott och ont. Men jag saknar min kära vän.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-07 18:21 #17 av: Millaris

Tack Tatsja för att du delade med dig av Zazas historia. Vilken härligt underbar människa du är. Och jag hoppas också att Zaza har fått frid nu.

 

Anmäl
2009-03-07 18:31 #18 av: siberlina

det  borde  finnas en regel i samhället  att , vid  första slaget    måste  man dra, lämna sin    man.man  hjälper varken sig   eller   mannen    eller  kvinnor  som     mannen  träffar   efter,,,,att   förhållandet tagit  slut, går man direkt    så  får jú inte mannen changsen   att  slå ihjäl en..

Anmäl
2009-03-07 23:57 #19 av: Sweelin

Nu rinner tårarna!Gråter

Anmäl
2009-03-08 09:02 #20 av: Tatsja

Har pratat med mormorn nu i helgen. Hon var lite hysterisk. Det hade kommit någon som ville över till ön och färjkarl vägrade. Han anade oråd. Tur det. Det var någon bror till farfar som skulle försöka ta ett av barnen. Hon har tur att han som kör färjan är hennes egen bror. De är väldigt misstänksamma mot främlingar.

Jag sa åt dem att ringa polisen. Så nu finns ett papper att ingen i den släkten får komma över. Det gick jättefort att få hjälp.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-08 18:04 #21 av: phernilla

Tatsja:
Ja, det är nog säkrast det. Dom barnen ska skonas från allt vad våld o skit heter för resten av deras liv! 

Anmäl
2009-03-08 18:56 #22 av: mayolica

Hela historien är verkligen fruktansvärd,hela hans familj verkar vara störd. Om farmor filmat när karlarna haft incest med flickan så kan man fundera hur sonen växt upp egentligen.

Tycker att hans föräldrar är minst lika skyldiga, och borde få ordentliga straff.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-03-09 04:56 #23 av: phernilla

Mayolica:
Jo, den där tanken har slagit mig med. Kanske inte så konstigt att pappan är som han är. Garanterat så har både hans mamma o pappa förgripit sig på honom som liten. Fy fan, säger jag bara! *SPYR* 

Anmäl
2009-03-09 06:37 #24 av: Tatsja

Tror nog de gjort det mot hans syster i alla fall. Bara för att farfar är domare och farmor advokat, så tar det lång tid att anklaga dem.

Blir väl som den där domaren som var pedofil, han fick ju fortsätta att arbeta och även döma i pedofilmål.

Men de är över 70 år och tyvärr, verksamma än. Hot har kommit till mig, som är överlämnat till polis och åklarare. Bra när de skriver, så man kan ge polisen det. Sen är jag inte så rädd av mig. Kom hit bara, så ska de få se på andra bullar.

Idag ska barnen gå till sin lilla skola och dagis. Några av zaza's släktingar har lovat ställa upp som livvakter, så inget händer. Mormor sa att det skulle vara minst 2 per barn. Skönt, då kan hon kanske pusta ut lite.

Jag är glad att de fortsätter hålla kontakt med mig. Även barnen vill ringa till mig ibland. Avståndet är ju svårt för mig. Tur det finns data och telefon.

Vila i frid, Zaza. Vi ser efter dina barn

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-15 23:57 #25 av: ariaam

Ja  man fattar inte att det finns såna människor som vill andra illa o speciellt dom som finns närmast! O hans jälva föräldrar då?! Den här mannen skulle få sätta sej i amerikanskt fängelse och få jobba av sitt straff med kula runt benet!! Dödsstraff skulle vara för lindrigt för honom!!

V.I.F Zaza.

Anmäl
2009-03-16 08:50 #26 av: Tatsja

"25 Vill inte han ska ha dödsstraff. Det är för lindrigt. Han ska lida tusenfalt mer än Zaza och alltid vara påmind om vad han gjort henne och barnen.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-16 10:14 #27 av: Leopoldine

Vilken hemsk tragisk historia. Det gör så ont att barnen också har farit så illa. Blir så jäkla arg när barn och djur inte har det bra.

Jag är övertygad om att Zaza var glad över din vänskap, men förstår hur du tänker.

Jag hoppas att barnen och morföräldrar få all tänkbar hjälp, på alla plan.

Ang mannen och hans föräldrar så tror jag att de inte är mentalt friska!!!!

Zaza R.I.P

Anmäl
2009-03-16 13:58 #28 av: ariaam

Ja, jag håller med dej Tatsja, han ska verkligen lida!!

Anmäl
2009-03-16 17:22 #29 av: Kisemisen

Usch, vad hemskt.
Vila i frid Zaza <3

Anmäl
2009-03-16 18:41 #30 av: Sweelin

Han ska verkligen inte ha dödsstraff! Då kommer han ju upp till henne!

Anmäl
2009-03-16 19:25 #31 av: Rita-S

#30 nej inte om han gör, sådana som han kommer inte till himeln vet jag :S Skräms inte nu :S

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-03-16 19:30 #32 av: Sweelin

#31 Just jah, puh!

Anmäl
2009-03-17 09:24 #33 av: Tatsja

Fast dödsstraff är för lindrig. Men livstid i sverige är också lindrigt, de kommer ju ut om några år.

Jag står i ständig kontakt med mormor och barnen. Försöker ge dem stöd och hjälp i denna sorg. Letar hur de ska kunna få hjälp och stöd. Även den lagliga biten. Tack och lov att vi lyckades få besöksförbud för hela hans familj så snabbt.

Men hans föräldrar har ju pengar och makt. Så jag väntar mig inte så långt straff. han får väl längst för våld mot tjänsteman

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-11-03 19:52 #34 av: Sara

Gråter

Anmäl
2010-11-04 13:52 #35 av: SweGizmo

:( uch, vad ska man säga?? och stackars flicka som blivit våldtagen av sin egan far och farfar och dessutom fått det inspelat på film!!! Hon kommer ju vara ärrad för livet...

Anmäl
2010-11-04 15:40 #36 av: Mosaik02

en fruktansvärd historia men det sånt sker tyvärr även här i trygga Sverige

en sak som inte tas upp är att när man väl går ifrån en man som misshandlar en så ökar risken väldigt mycket att man ska bli dödad tyvärr och nånstans inom sig så vet man det och det gör det ännu svårare att gå

och så sant det börjar inte med slag utan psykisk nedbrytande misshandel och när väl slagen kommer då är man redan fast

Tatsja du gjorde helt rätt i att finnas där för det är det enda man kan göra

jag tillhör den lyckliga skaran jag lyckades ta mig ifrån en misshandlande man men fick betala ett högt pris jag levde under dödshot i flera år och det helvetet va nästan ännu värre än att leva med honom

men mannen valde för några år sen att ta sitt liv jag vet inte varför men jag blev en fri kvinnan och det är jag så tacksam för Skrattande

Anmäl
2010-11-06 01:53 #37 av: teddybaby

Väldigt tagen blir man av er historia! Det går inte nog att understryka hur hemska händelserna som du beskriver låter. En tanke, noterade att du har en profilbild på ifokus. Du har säkert tänkt igenom det noga, men jag tänker bara på internet och dess möjliga konsekvenser.

Anmäl
2010-11-09 22:43 #38 av: SimsBrooke

R.I.P Zazza =( hemskt detta. Fattar inte hur folk kan göra så här.. =(

Sajtvärd för The sims ifokus
Personlig blogg Närketjejen
The sims blogg SimsBrooke

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.