Samhälle & Feminism

Gamla värderingar

2009-03-30 09:36 #0 av: Tatsja

Kvinnan ska stå vid spísen, en kvinna som är 10 från spisen är på rymmen.

Är det gamla värderingar? Nej, tyvärr så finns det män som fortfarande lever efter detta. Kvinnan ska både arbeta, ta hand om hemmet och barn, samtidigt som hon ska serva karl. Det lever kvar i vårt samhälle, samtidigt som vi -kvinnor -vill ha jämnställdhet. Men ändå uppfostras barnen i olika klasser.

Flickorna hjälper mor med hemmet och pojkarna följer med far på fisketurer och meckar bil. Även om vi vill att det ska vara jämnställt, så är samhället sjukt.

För att ändra detta, måste vi redan från början, börja ställa lite krav på det manliga könet och inte låta dem slippa detta. Låta flickorna följa med pappan, istället för att sönerna gör det och ställa pojkarna till att diska, hjälpa till med matlagling, gärna låta pappan göra detta med sönerna.

Jag har själv 2 söner och ser hur olika de är. Den äldsta har sedan han var 3 år, sagt att han ska bli bilmekaniker. Vilket han blev som stor. Den andra är den som älskar att städa och laga mat. Har sedan de var små, försökt att få dem vara delaktiga i hushållsarbeta, men blivit väldigt motarbetat av deras far.

Han är uppvuxen med en mor som alltid varit hemma och aldrig ställt krav på sina söner. Hon har till och med hällt upp filmjölk i en tallrik, strött över socker, rört om och gett dem skeden. Då var de ändå vuxna.

Första gången jag sa åt mitt ex att han fick diska, ringde han till lilla mor och gnällde. Lovar jag fick skäll av svärmor. Kämpade i många år för att få honom att göra saker och ting hemma. Tyvärr så fick jag honom aldrig att laga mat.

Sen har han alltid sagt åt stora sonen att kvinnans lott är i hemmet. Detta sitter i för honom än idag. Stora pojken är första barnet och barnbarnet, så både far och farmor har låtit honom komma undan. Andra pojken är en besvikelse för farmor, då han inte blev en flicka. Det är 5 generationer pojkar i den släkten. Han har aldrig varit riktigt godkänd av dem. Själv har jag försökt att inte göra någon skillnad på dem.

Jag har kämpat att få dem göra saker och ting hemma. Vilket har fungerat så länge pappa inte var hemma.

Idag, så har stora grabben ångrat att han inte lärt sig mer i speciellt matlagning. Men jag försöker ge honom råd när han ringer och frågar. Han är ju helgpappa och dottern behöver annat än makaroner och korv.

Min yngste, 29 år, har blivit mambo och hjälper mig otroligt mycket här hemma. Att ta dammsugaren och skurtrasan, är inget problem för honom. Diska och laga mat, går som en dans. Han har alltid älskat att vara med i köket och lära sig.

Vad vill jag nu med dessa rader? Jo, vi måste ändra vårt beteende och få både flickorna och pojkarna att hjälpa till mer hemma. Det har de med sig som lärdom i livet. Mat, är inte bara pasta och korv, det går fort att koka potatis också. Skär dem i mindre bitar, så kokar de fortare.

Börjar man i tidig ålder, så kan de grunderna. Sen är det viktigt att båda föräldrarna gör saker och ting hemma med barnen.

Visst finns det många karlar som både städar och lagar mat, men jag möter ofta detta beteende i förhållanden.

Stå på dig kvinna! Kräv att även du ska få lite omtanke av mannen.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-30 17:09 #1 av: gullenos

Jag säger bara sådär är det på mitt landställe (som ligger i en byhåla). Där är männen stolta över att dom typ inte kunde värma en billys pizza. Deras fruar gör allt för dom. Pinsamt säger jag bara...

Anmäl
2009-03-30 18:49 #2 av: hus-musen

Jo känner igen de där.. Så jävla larvigt! En karl som inte kan klara sig själv är ingen riktig karl i mina ögon. Samma gäller en tjej, vi ska kunna klara oss själva!

Naturligtvis så ska man fortfarande hjälpas åt och man ska kunna be om hjälp=) Om jag är bättre på att laga mat så gör jag gärna det, men jag vill då ha hjälp med dukning och diskning istället. Är killen bättre på att meka med bilen så får han gärna göra det, men jag kan fortfarande hjälpa till med att tex byta däck, tvätta bilen, byta olja mm=) Med samarbete så kommer man långt oavsett om man är kille eller tjej=)

Anmäl
2009-03-30 22:48 #3 av: elyse

Jag tror att det är nyttigt att bo själv ett tag efter att man lämnat föräldrahemmet, både för tjejer och killar. Min föräldrar flyttade ihop med varandra direkt från sina föräldrahem. Mamma var 19, men pappa var då 32 år och hade inte behövt lyfta ett finger hemma - det är klart att sådant märks! Min sambo (och hans systrar) är uppfostrad att klara sig själv, göra saker på egen hand; tvätta, laga mat, diska, fålla upp jeans etc. Självklart kommer jag att göra likadant med mina barn i framtiden! ^^

Anmäl
2009-03-31 10:12 #4 av: Tatsja

#3 tror också att det vore bra om de provade bo själva, men samtidigt måste de lära sig hemifrån hur ett hushåll fungerar. Annars blir det nog mest mikromat. Ser på mitt ex idag. han vägrar fortfarande laga mat och köper färdigt. Pizzerian och korvmojen ska ju också överlera, säger han.

Värderingar måste inpräntas från barndomen. Ett barn som får hjälpa till i köket, brukar lära sig mer och klarar nog av att bo ensam och laga egen mat.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-31 11:29 #5 av: quinn

Jag avskyr allt som har med hushållsarbete att göra.Skrikandes Jag fixar gärna i trädgården, klipper gräs, skottar snö..  grovröj är dock min och då ryker prylar om ingen håller i dem hårt.

Har en särbo som mer än gärna städar o fejar åt oss och varför inte.. det är hans barn/tonåringar oxå.   Pga min egna hälsoproblem lärde jag mig för många år sedan att prioritera men en f.d granne som hade mani på att städa fick mig att tappa lusten på det jobbet totalt. Sista halvåret vi bodde grannar innan hon flyttade dammsög hon 3ggr/dag och det hördes mer än väl för det var sommartid.

Jag prioriterar alltså tvätt. Lite skit i hörnena försvinner inte.

En man ska kunna sköta ett hushåll och jag vet inte om jag riktigt tror på det där med att en man bara kan göra en sak i taget. nog har jag sett män med både middag, bak, tvätt o småbarn på en gång.

Jag har 4 söner och har introduducerat dem tidigt i köket. anser att de ska ha egna hem innan de flyttar ihop med någon. Å andra sidan tycker jag att det gäller tjejer oxå.//

Anmäl
2009-04-06 16:08 #6 av: AidaHakimi

Det finns många unga killar som fortfarande tänker på det här sättet. Jag går i 9:an, och förtillfället har jag syslöjs med tre andra killar.

För några veckor sedan kläckte han ut en kommentar där han sa "Usch, fyfan jag täker inte göra det här. Det här fane mig kvinnogöra".

Jag behöll lugnet, men eftersom jag blivit uppfostrad av min mamma att aldrig låta en man klandra över mig blev jag OTROLIGT sur!

När han nämnde att det var kvinnogöra igen tappa jag masken och bara skrek åt idioten.

"Ja men stick då, jävla äckel. Ska jag berätta vad mansgöra är? Det är fane mig att gå och göra lumpen, dra till krig och komma hem med en förmögenhet till oss kvinnor så att vi sedan kan handla för pengarna"

Jag vet att det är fel att göra en sådan "jämförelser", för det blir inte bättre över att jag anklagar honom för att vara omanlig. Men jag blev bara så sur!

När jag får en kille får han diska och hjälpa till med maten. Annars kan han dra.

Anmäl
2009-04-06 22:29 #7 av: quinn

Det är synd när många unga  kommer ut på praktik t.ex inom vården. Vi har haft många på mitt jobb inom äldrevården som vare sig kunnat bre en smörgås eller bädda en säng. Detta gäller tyvärr både tjejer o killar ända upp till 18-19 år.

tyvärr blir man lite negativ till att ta emot dem efter dålig erfarenheter. De kommer inte för att vi ska vara deras morsor. ngt får  man lära sig hemifrån.

Anmäl
2009-04-07 09:43 #8 av: Tatsja

Det är då som jag säger. Vi måste redan från barnsben lära våra barn att "hjälpa" till hemma. Såg ett program om månglingar. De hade femlingar och en äldre son. En dag i veckan så fick ett barn ha sin dag. Då fick de lite mer uppmärksamhet, hjälpa till i köket med dukning, upphällning, avplockning och så vidare. Detta gällde både flickorna och pojkarna.

Så om vi redan från de är små, lär dem att det inte är tråkigt, så tror jag dessa barn är mer "husliga" av sig.

Hatar att höra kvinno- respektive mansgöra. Kvinnan sköter hem, mannen bilen. Varför kan inte en kvinna byta olja, stift eller tvätta bilen, medans pysslar i hemmet?

Vi pratar om jämlikhet mellan könen, men många föräldrar uppfostrar sina barn olika. Det är där som vi måste ändra vårt tänkade.

Lite röriga tankar, men jag hoppas ni i alla fall förstår vad jag menar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-04-07 12:48 #9 av: Maria

Jag kan glädja er andra med att jag känner inte alls igen detta och då tänker jag på min son och hans kompisar.

Jag har aldrig märkt att killarna skulle vara mer bortskämda. Snarare tvärtom så upplever jag dessa som mer husliga och kunniga i bl.a matlagning.

/Maria

 

Anmäl
2009-04-10 11:45 #10 av: Mammzing

Efter att blivit ensam med 4 barn. Visserligen vuxna mellan 25-18 år så har jag lärt mej omprioritera.

Det som är viktigt nu är samvaron, myset pratet. Goda middagar där vi hjälpts åt och haft skoj tillsammans.

Barnens far ville ha kliniskt rent innan och under dylika tillställningar.

Sen är jag och barnen såna att vi kan göra mat och byta däck parallelt.Lite oljebyte och fönsterputs kan vi ochså ta. Men för oss har samvaron blivit viktigast. Den fanns inte när jag levde med deras far.

Anmäl
2009-04-11 12:40 #11 av: Tatsja

#10 Har man blivit ensam, så måste man ju försöka göra saker och ting. Men vissa saker gör jag aldrig. Detta gäller bil. Alla, utom min yngste är bilmekaniker, så lite ska de göra för en middag.Flört

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-04-11 12:57 #12 av: elyse

Fast jag har heller inte gjort särskilt mycket hemma. Lagat mat, visst, men sällan städat och tvättat. Det gick dock utmärkt när jag flyttade hemifrån och var tvungen att göra det själv. Så svårt var det inte att lista ut hur tvättmaskinerna i tvättstugan fungerade...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.