Klimakteriet

Östrogen farligt för kvinnor

2009-07-15 11:32 #0 av: Tatsja

Kvinnor som äter hormonersättning mot klimakteriebesvär löper högre risk att drabbas av äggstockscancer

En dansk studie med över 900 000 kvinnor som gjorts och de har följt kvinnorna i 10 år, visar att de som tar östrogen för klimateriebesvär, löper större risk för äggstockscancer, än de som inte tog något.

Ingemar Persson, professor på Läkemedelsverket anser att studien är mycket intressant, då den för det första bekräftar andra resluta och att den också bygger på ett stort material och på väldigt tillförlitliga uppgifter..

När vi kvinnor får besvär i klimakteriet, är det för att det kvinnliga könshormonet östrogen naturligt minskar i kroppen. 
Vi får då som hjälp när det är som värst, ett tillskott av östrogen , ofta  kombinerat med andra sorters hormoner.

Dessa medicinerna har varit mycket omdebatterade, bland annat för att de ökar risken för bröstcancer.

Nu har de danska forskarna även tittat på en annan cancerform, nämligen äggstockscancer. Uppgifter från över niohundratusen kvinnor ligger till grund för resultatet.

Det visar sig att det är upp till fyrtiofyra procent högre risk att få sjukdomen för den som äter hormonpreparat jämfört med kvinnor som inte gör det.

Eftersom äggstockscancer är relativt ovanlig innebär riskökningen i praktiken ett nytt cancerfall bland drygt 8 000 kvinnor som får behandling.

Tomas Riman är överläkare på kvinnokliniken i Falun. Han får många frågor från patienter om risken för cancer och menar att man måste väga nyttan mot riskerna.

- Om det kommer någon som söker för klimakteriebesvär är det ju viktigt att man behandlar det eftersom livskvaliteten annars hos de här kvinnorna är väldigt dålig, vilket de förstås upplever subjektivt. De rekommendationer som Läkemedelsverket har nu är att man använder de här medicinerna under så kort tid som möjligt i så låg dos som möjligt. Tyvärr så har man ju inte hittat något preparat som är likvärdigt med östrogen för att lindra de här besvären, säger Tomas Riman, överläkare på Falu lasarett.

KällaL sr.se

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-20 19:30 #1 av: isa

TAck för värdefull information!

Anmäl
2009-07-21 10:33 #2 av: Tatsja

Varsågod. Bra att ni gillar den.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-21 11:35 #3 av: Maria

Någonstans säger det ju sig själv att det blir förändringar när hormonbalansen blir lägre (eller högre). Det kanske finns en mening bakom. Vi ska kanske inte tillföra hormoner och försöka lura kroppen att fortfarande vara i fertil ålder.

Jag tycker det är jättebra med dessa långtidsstudier som verkligen kan följa upp...

För ca. 10 år sedan så var det ju mer regel än undantag att ta hormoner vid klimakteriet.

/Maria

 

Anmäl
2009-07-22 09:43 #4 av: Tatsja

Fast ett alternativ måste de komma upp med. Inget roligt med dessa klimakteriebesvär. Svallningar när man bara sätter på sig skor.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-22 15:22 #5 av: Maria

Det finns alternativ inom naturläkemedlen.

/Maria

 

Anmäl
2009-07-23 10:36 #6 av: Tatsja

Sen är det nog olika på oss kvinnor vad som hjälper.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-23 11:13 #7 av: Maria

#6 Säkert  är de så att vi är olika

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.