Klimakteriet

Klimateriet

2009-07-15 11:41 #0 av: Tatsja

När man är mellan 45 och 55 år brukar man komma in i klimakteriet, som också kallas övergångsåldern. Det som händer under klimakteriet är att man får allt mindre av könshormonet östrogen i kroppen, tills det stannar på en låg nivå där det håller sig resten av livet.

Klimakteriet brukar börja något åren mellan 45 och 55, beroende på när man har sin sista mens.sen  pågår den  i ungefär fem år. Rökande kvinnor får sin sista menstruation i genomsnitt två år tidigare än de som inte röker.

Många lider av besvär under klimakterier, medan andra känner sig som vanligt. 85 procent upplever någon sorts obehag. Det är vanligt med så kallade värmevallningar, en sorts plötsliga vågor av hetta med efterföljande svettningar. Man kan också få humörsvängningar och sömnproblem, torra slemhinnor och besvär med urinträngningar, alltså att ofta känna sig kissnödig.

Kvinnor som motionerar har ofta mindre besvär av klimakteriet.

Om man har stora problem med svettningar, värmevallningar och sömn, kan man få tabletter, plåster eller gel med östrogen som minskar besvären. Eftersom risken att få bröstcancer kan öka något om man använder östrogen i många år, ska det bara tas under en begränsad tid.

Har man bara underlivsbesvär kan det räcka med slidpiller eller slidkräm med östrogen. Eftersom östrogenet då bara verkar i slemhinnan i underlivet och inte påverkar resten av kroppen finns inga risker med behandlingen.

Ibland kan akupunktur och avslappningsövningar minska besvären.

 

Om man har svåra besvär kan man söka vård på en vårdcentral eller en gynekologmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Se även: Östrogen farligt

Källa: Wikipedia.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2010-02-26 11:54 #1 av: Mehadlin

"Kvinnor som motionerar har ofta mindre besvär av klimakteriet."

Vore ju ett lysande skäl till att börja träna mer... ;-).

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.