Annons:
Etikettklimakteriet
Läst 18494 ggr
Tatsja
7/15/09, 11:50 AM

Vad beror klimakteriet på?

Under övergångsåldern förändras hormonbalansen kraftigt i kroppen. Bland annat minskar äggstockarnas tillverkning av de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon, som också kallas progesteron. Det är den minskade mängden östrogen som gör att man får övergångsbesvär som till exempel svettningar, värmevallningar, sömnproblem och svängningar i humöret.

De flesta kvinnor går mellan 45 och 55 års ålder in i övergångsåldern, klimakteriet. Klimakteriet brukar hos den enskilda kvinnan vara i ungefär fem år. Det börjar något år innan man får sin sista mens och pågår i några år därefter.

Mängden östrogen i kroppen varierar under en kvinnas liv. Före puberteten är halterna mycket låga, men efter den första mensen som brukar inträffa i 10 till 15-årsåldern, följer cirka 40 år med höga och svängande nivåer av östrogen i blodet.

Därefter sjunker halten östrogen och stannar på en konstant låg nivå ungefär fem år efter den sista mensen.

Östrogen och gulkroppshormon påverkar alla organ i kroppen, men framför allt livmodern, slidan, brösten, skelettet och hjärnan.

I början av menscykeln bildar äggstockarna östrogen under ungefär två veckor. Då stiger halten östrogen långsamt i blodet. Östrogen gör att slemhinnan i livmodern växer och blir tjockare och att antalet körtlar i slemhinnan ökar. Efter ägglossningen bildas i ena äggstocken en så kallad gulkropp, som tillverkar både gulkroppshormon och östrogen under två veckor fram till nästa mens. Gulkroppshormonet gör att det bildas näringsrikt sekret i körtlarna i slemhinnan. Om ägget är befruktat kan det slå sig ner i slemhinnan och en graviditet kan utvecklas.

Om ägget inte är befruktat tillbakabildas gulkroppen. Då sjunker halten östrogen och gulkroppshormon i blodet. Slemhinnan i livmodern skrumpnar och stöts sedan ut med nästa mensblödning.

Östrogen och gulkroppshormon påverkar också bröstkörtlarna så att de växer och utvecklas. Därför kan brösten kännas spända, särskilt under puberteten och om man är gravid. Många kvinnor känner också av bröstspänningar under den sista veckan före mens.

Även hjärnan påverkas av östrogen och gulkroppshormon. Östrogen gör att man mår bättre och blir gladare och jämnare i humöret. Gulkroppshormon kan ha motsatt effekt, och göra att man känner sig irriterad eller nedstämd. En del kvinnor känner av detta under de sista sju till tio dagarna före mensen. Kraftiga besvär under den sista veckan före mens brukar kallas PMS, premenstruella spänningsbesvär.

När den sista mensen närmar sig sjunker halten östrogen långsamt i blodet, och ungefär fem år efter den sista mensen är nivåerna konstant låga, precis som före puberteten. Den sista mensen, eller menopausen, inträffar hos svenska kvinnor i genomsnitt vid 51 års ålder. Det är normalt att ha sista mensen vid alltifrån 45 års ålder till 55 års ålder.

Menopausen beror på att ägganlagen i äggstockarna har tagit slut. Äggstockarna kan därför inte reagera på de hormoner som stimulerar ägganlagen att mogna till befruktningsbara ägg.

En flicka har som mest ägganlag när hon är i fosterstadiet, ungefär i graviditetsvecka 20. Då har fostret sju miljoner ägganlag. Vid födelsen har antalet sjunkit till en miljon och i puberteten är antalet nere i 500000. Bara cirka 600 ägganlag mognar till befruktningsdugliga ägg. Resten tillbakabildas gradvis och i 50-årsåldern finns det få ägganlag kvar. Det är därför som möjligheterna att bli gravid minskar med stigande ålder.

Kvinnor som röker får i genomsnitt sin sista mens två år tidigare än kvinnor som inte röker. Annars har tidpunkten för den sista mensen inte förändrats under de senaste hundra åren. Däremot inträffar den första mensen ett till två år tidigare idag, än för hundra år sedan. Det hänger förmodligen ihop med förbättrade levnadsförhållanden.

När man är i övergångsåldern är det vanligt att man får

  • oregelbundna blödningar
  • svettningar och värmevallningar
  • besvär från slida och urinvägar
  • humörsvängningar och sömnproblem.

Mer än hälften av alla kvinnor får besvär med svettningar och värmevallningar. Knappt en tredjedel av alla kvinnor upplever att deras besvär är så svåra att de behöver läkarvård och behandling.

Det första tecknet på att den sista mensen närmar sig är oregelbundna blödningar. Till en början kommer menstruationerna oftare. Om man till exempel har haft mens var fjärde vecka tidigare, är det vanligt att den kommer var tredje vecka i stället. Det är helt normalt och ett tidigt tecken på att äggstockarna har börjat att åldras.

Nästa steg är att menstruationerna kommer med längre mellanrum, i bland kan det gå tre till fyra månader mellan blödningarna. Om det har gått mer än sex månader sedan den sista blödningen är det mycket troligt att menopausen, den sista mensen, har inträffat. Efter ett år kan man vara säker på att man inte kommer att få någon mer mensblödning.

Vissa kvinnor har däremot helt regelbundna menstruationer ända fram till den sista mensblödningen.

Svettningar och värmevallningar är vanliga besvär. De beror på att kroppens termostat kommer i obalans i samband med de hormonella förändringarna i övergångsåldern.

En värmevallning brukar upplevas som en värmevåg i höjd med bröstet som förflyttar sig uppåt över halsen, ansiktet och hårfästet. Man blir röd i ansiktet och värmevågen följs av svettningar som utgår från hårfästet och ansiktet. Det kan ibland droppa från håret och ansiktet.

En svettning brukar oftast pågå under två till tre minuter. Men den kan variera i tidslängd från några sekunder till en timme.

Det är vanligt att man vaknar av svettningarna flera gånger varje natt. Ibland kan man behöva byta lakan.

Eftersom de här symtomen beror på att kroppens termostat är i obalans kan också så kallade kylvallningar förekomma. Det är inte lika vanligt som svettningar och värmevallningar. Kylvallningar brukar upplevas som frossa och att man fryser även om man sover under extra täcken.

Hur svåra besvär man har och hur ofta svettningarna, värmevallningarna eller frossan kommer varierar. Det finns kvinnor som inte upplever några besvär alls, mensen bara försvinner.

Man kan också få besvär från slidan och urinvägarna. De orsakas av en förtunning och uttorkning av vävnaderna. Man kan få besvär av torra slemhinnor i underlivet med sveda, klåda, och sparsamma blödningar. Det kan också göra ont vid samlag.

Svårt att hålla tätt

Muskler och slemhinnor i slidan och urinröret är inte lika elastiska som tidigare. Därför kan musklerna inte tillsluta urinröret lika bra. Urin kan då läcka ut från urinblåsan när man hostar, nyser, skrattar eller hoppar. Man kan också ha lättare för att få urinvägsinfektioner.

Besvär från slida och urinvägar brukar komma något eller några år efter den sista mensen. Besvären beror förmodligen både på låga östrogennivåer och på att man blir äldre.

Under åren närmast före och efter den sista mensen är det vanligare med psykiska besvär, som till exempel depressioner. Man kan drabbas av lättare förändringar i humöret och bli mer irriterad. Sömnproblem uppträder ofta också under den här perioden av livet.

De nattliga svettningarna och torra slemhinnor i underlivet kan också göra att man får minskad sexlust. Det är alltid bra att prata med sin partner om de förändringar man går igenom.

Det är helt normalt att ha oregelbundna blödningar under övergångsåldern. I sällsynta fall kan de vara tecken på cellförändringar i livmoderslemhinnan. Då brukar blödningarna vara helt oregelbundna. Ibland kan de pågå i två till tre veckor med bara en veckas uppehåll, eller komma tillbaka bara någon dag efter avslutad mens. Känner man sig osäker på om blödningarna är normala eller inte bör man söka hjälp på sin vårdcentral eller hos sin gynekolog. Om man får en blödning mer än ett år efter sista mens ska man alltid söka gynekolog för undersökning.

Andra sjukdomar som kan ge klimakterieliknande symtom som till exempel svettningar är sköldkörtelsjukdomar, diabetes och lymfkörtelcancer.

Se även : Östrogen farligt för kvinnor
Klimakteriet

Källa: Wikipedia

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Annons:
LinaK
7/20/09, 1:09 AM
#1

Vilken bra artikel ! Inte för att jag är nära detta stadiet i livet ännu men ändå intressant att läsa.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Tatsja
7/20/09, 10:14 AM
#2

Tackar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Maria
7/20/09, 4:07 PM
#3

Jättebra artikel.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Tatsja
7/21/09, 10:43 AM
#4

Det är så många kvinnor som inte vet så mycket om klimateriet, så det var därför jag valde att lägga ut detta. Även om det blev långt

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Upp till toppen
Annons: