Sex & Samlevnad

Kvinnans orgasmer

2009-12-03 12:58 #0 av: Cindy

Vad är egentligen en orgasm? Detta är en av de absolut vanligaste frågorna sexualrådgivare får från kvinnor.

Det självklara svaret är att det är själva höjdpunkten på stark njutning, okontrollerbara spasmer som gör att underlivet rytmiskt drar ihop sig.

Vad som är svårare att svara på är hur man vet att man fått en orgasm. De som frågar har oftast upplevt en mindre intensiv sorts orgasm och stannat vid den, och har alltså en hel del kvar av kroppens orgasmiska kraft att upptäcka.

Kvinnans orgasm är mer avancerad än mannens, detta hävdar neurologerna Paul Reading och Robert Will. Den är ett resultat av ett invecklat händelseförlopp högt upp i hjärnan. Tyvärr är den också svårare att uppnå än mannens, men i gengäld kan kvinnan få både multipla och mycket längre orgasmer. Mannens orgasm startar i en mer primitiv del av hjärnan kallad hypotalamus, som även är centrum för okontrollerade reflexer.

 

Orgasmer är bra för kvinnokroppen!

Läkaren Susan Lark har kommit fram till att orgasmer lindrar PMS, vilket beror på att kroppen frigör "må bra"-ämnen vid orgasm.

Ämne nummer ett heter oxytocin, vilket gör att vi känner oss intima, sänker blodtrycket, normaliserar smärttröskeln och minskar stresshormonerna. Det andra ämnet är det avslappnande hormonet dopamin, och det tredje är endorfiner - kroppens smärtbekämpare som även hjälper mot depressioner. Många som har svårt att sova vittnar om att det är mycket lättare efter en orgasm, eftersom det kort sagt gör att man känner sig avslappnad både fysiskt och psykiskt.

Psykologen Lonnie Barbach menar att kvinnan behöver en orgasm då och då för att bli av med kroppens spänningar och öka det psykiska välbefinnandet. Hon hävdar också att frånvaron av orgasmer kan leda till vaginala infektioner, men detta är inget bevisat.PC-muskeln tränas

En annan fördel med orgasmer är att PC-muskeln tränas vid orgasm, vilket sätter fart på en god cirkel - ju mer vältränad PC-muskel man har desto intensivare orgasmer kan man uppleva. PC-muskeln (musculus pubococcygeus) sitter i bäckenbotten och är känd som "kniiip-muskeln". Det är också den som måste hållas i trim för att motverka inkontinens.

Läs gärna artikeln om PC-muskeln också!

 

Klitoris är nyckeln!

De flesta kvinnor upplever intensivare orgasmer vid onani än tillsammans med en partner. Detta kan bero på väldigt många olika faktorer, men de vanligaste är troligen dåligt självförtroende och dålig självkännedom. Om man inte vågar säga till sin partner hur man vill ha det, eller helt enkelt inte vet själv, så är det givetvis svårt att uppnå orgasm.

För somliga handlar det helt enkelt om att man behöver kontroll över stimulansen så den blir "perfekt", och fram tills vi uppfunnit telepati så är det svårt för en partner att uppnå perfektion.

Majoriteten av alla kvinnor behöver klitorisstimulans för att få orgasm, och detta är något som många heterosexuella par missar! Det handlar inte om att penisen inte är skön eller att mannen inte "räcker till", men han får snällt inse att även fingrar och tunga är viktiga för sexuell stimulans!

Följaktligen är det A och O att varje kvinna experimenterar med sig själv och lär känna sin kropp. Vi är alla olika, men kvinnokroppen är en i princip obegränsad källa till olika sorters orgasmer. Kvinnan kan komma en gång eller flera, och i väldigt stor bredd av intensitet - från små pirrande lustdrabbningar till långa vågor av intensiva dunderorgasmer!

 

Olika sorters orgasmer

Vi kan komma av klitoral, vaginal och anal stimulans, men även av smekning av starkt erogena zoner som insidan av låren, halsen etc. En del kvinnor får orgasm av ren upphetsning!

Relativt nyligen upptäcktes att klitoris som vi ser den bara är toppen på ett isberg. Klitoris har två "ben" som förgrenar sig i underlivet och löper längs med de yttre blygdläpparna - som en ituskuren banan. Benen har fäste på varsin sida av slidan, ganska nära slidmynningen. Genom att smeka från klitoris, ner längs med de inre blygdläpparna över urinröret, och in en liten bit i slidan stimulerar du hela klitorisorganet.

En annan stor upptäckt är givetvis den av den berömda G-punkten som upptäcktes 1944 av gynekologen Ernst Grafenberg. Den sitter cirka fem centimeter in i slidan på den främre väggen, precis bakom det område som känns lite rynkigt, och ungefär i samma höjd som urinblåsan. Den stimuleras bäst genom kraftigt tryck, vilket många kvinnor tycker gör dom kissnödiga. Men vågar man trotsa kissnödigheten i början så brukar resultatet bli starka vaginala orgasmer.

En del kvinnor får så kallade "fontänorgasmer", vilket ofta felaktigt förväxlas med att man läcker urin. Vätskan - vars mängd kan variera från några droppar till en deciliter - kommer från "Skenes körtlar" som mynnar ut i urinröret, men forskarna är än så länga oense om hur den uppkommer. En del av de få kvinnor som upplever denna sorts orgasm skäms och upplever att det är något fel på dem, vilket är totalt nonsens. Precis som alla andra ska de bejaka sin kropp och njuta av den.

Det ryktas om ytterligare en kraftig zon i slidväggen, som benämns som A-punkten, eller A.F.E-zonen (förkortning för Anterior Fornix Erogenous). Docenten Olle Johansson är en av de i läkarkåren som ställer sig bakom att zonen faktiskt finns, och beskriver den som mycket mer utspridd zon en liten bit framför livmodertappen. Också den stimuleras bäst med starkt tryck, till exempel vid samlag bakifrån eller med en lång böjd vibrator. A-punktsorgasmen sägs representera en resa till månen i jämförelse med "vanliga" orgasmer som då representerar en resa över Atlanten. Med andra ord är den värd att leta upp!

Avslutningsvis vill jag ge några enkla tips som kan vägleda dig i orgasmletandet:

  • Fantisera mera - tillåt dig att bli ordentligt upphetsad av det just du tycker om att fantisera om, släpp alla spärrar av skam och lämna vardagens problem utanför sängkanten.
  • Slappna av och kom ihåg att sex och onani inte är någon tävling. Blir du förtvivlad över att du inte får orgasm så startas lätt en ond cirkel. Lämna all oro, stress och nervositet bakom dig och ha som målsättning att ha det skönt, och fixera dig inte vid att få orgasm. Den brukar komma tillslut när man lärt sig slappna av och njuta av stunden, det är ytterst få kvinnor som verkligen inte kan få orgasm.
  • Tillåt dig själv att leva ut din njutning. Stöna, skrik, flämta och vrid dig i sängen bäst du vill. Ligg still och knäpptyst om det är det du vill, och strunta i vad partnern tänker om det. Kroppen brukar hänga på psyket, så häng med i svängarna och följ dina impulser.
  • Våga pröva nya vägar! Bryt gamla rutiner och pröva nya ställningar, platser och sexleksaker.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2009-12-03 17:41 #1 av: Aviendha

Riktigt bra artikel! Sådant behövs mer än man anar :)

Anmäl
2009-12-03 17:53 #2 av: Bergspuman

Särskilt bra var avsnittet om "Klitoris är nyckeln".

Att våga släppa loss med sin partner, på samma sätt man gör när man är ensam med sin njutning, kan vara en ganska jobbig övergång. Och det fordrar en stabil och trygg relation.

Men det är också viktigt att BERÄTTA för sin partner. Tala om det som inte låter sig överföras med telepati :-). De flesta karlar är inte tankeläsare, men snälla och vill att deras tjejer ska njuta. Så talar man om hur man vill ha det och vad man önskar sig, har man kommit en bra bit på vägen.

(Kämpar själv fortfarande med detta...)

Anmäl
2009-12-09 00:13 #3 av: Mariaairam

Väldigt bra skrivet och intressant såklart :)

Anmäl
2009-12-09 11:28 #4 av: pernillaa

Du är ju suverän på det här med artikelskrivande! Meeer vill vi se! =D

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-12-09 21:19 #5 av: Sofieen

Kanonbra artikel. Du kan verkligen skriva, för jag antar att det är du som skrivit dom =)

# 2 Precis. Vi måste kunna berätta hur vi vill ha det. Har man vart tillsammans ett tag ska det inte behöva vara något problem, snarare en självklarhet. Men är man tillsammans med någon ny kan det ju bli svårt.

En lite rolig sak, under Klitoris är nyckeln står det att man oftast får en starkare orgasm själv än med en partner.. men så är det inte för mig =) Det är nog just det.. för att man pratar om hur man vill att det ska vara.

 

 

Anmäl
2009-12-13 14:52 #6 av: Puma5016

#5 Jag har de precis som du...Med min partner är ju de bästa :)

När de gäller den där fontänorgasmer...har jag fått upplevt med min partner många gånger om och om igen...........

Jag finner inga ord ;)

Den väldigt bra artikel ,det är mycket intressant!!!!!!

Anmäl
2009-12-13 20:49 #7 av: LinnB

Kanonbra artikel! Du är ju riktigt grym på det här. :)

Anmäl
2010-02-26 14:12 #8 av: Juvela

Kan bara hålla med. Kanonbra artikel! A-punkten var nåt nytt :)

Anmäl
2010-02-26 17:05 #9 av: Bella-R

Toppenbra artikel!

Anmäl
2010-02-28 21:06 #10 av: Druke

Jättebra artikel, Epicindy! Du är verkligen duktig på att skriva :)

Anmäl
2010-02-28 21:43 #11 av: Sofieen

Fråga; Är det vanligt att få fontänorgasmer utan orgasm? Alltså bara att det kommer vätska men att man inte upplever någon skön känsla förutom vanlig g-punkt-stimulations-skönt?

Skäms

 

Anmäl
2010-03-04 15:46 #12 av: Puma5016

Ingen aning.Vet att jag upplevde orgasm,,,hela jag skakade Skäms

Anmäl
2010-03-04 20:33 #13 av: Sofieen

# 12

Aha! Det vill vi också uppnå Glad Men det går liksom inte.

Anmäl
2011-04-23 14:17 #14 av: Mia_w

#13 koppla av, låt det ta den tid det tar. Njut istället och låt dig överraskas av den då den kommer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.