2009-12-03 12:59 #0 av: Cindy

Vad är PC-muskeln? Vad är den bra för? Och hur tränar du upp den?

Både kvinnor och män har en muskel i bäckenbotten som kallas PC-muskeln (det latinska namnet är musculus pubococcygeus), i folkmun kanske mest känd som "kniiip-muskeln". Den sträcker sig på båda sidor om vaginan från blygdbenet och ända bak till svanskotan. Muskeln är viktig att hålla i trim för att förebygga inkontinens. För kvinnan är den även en viktig drivkraft när man föder barn, och den behöver tränas upp igen efter förlossningen då slidan av naturliga skäl förslappats.

PC-muskeln har också en viktig funktion för kvinnans orgasmer - ju mer vältränad PC-muskel desto större blir möjligheten till intensivare orgasmer. Det brukar även vara mycket uppskattat av männen när kvinnan kniper till om penisen vid samlag, och slidan blir "tightare" av PC-muskelträning. PC-muskeln hålls delvis i trim genom själva orgasmen, då den jobbar febrilt, men man kan även träna sina kärleksmuskler regelbundet.

Så hur hittar man denna muskel? Har du ett gynekologbesök inbokat så be gynekologen att visa dig var muskeln sitter (passa på att i samma vända fråga efter g-punken!). Annars finns det två knep man kan pröva hemma:

För in ett finger, eller ett par knipkulor i slidan, dra sakta ut det och föreställ dig att du måste hålla tillbaka fingret i slidan genom att spänna musklerna. Då använder du instinktivt PC-muskeln. Pröva också att knipa till utan att ha något i slidan - det är just den knipövningen du vill lära dig!

Att försöka "knipa av" när man kissar är ett sätt att hitta PC-muskeln, men det ger kroppen fel signaler och ska inte användas som träning.