Annons:
Etikettkvinnohistoria
Läst 16230 ggr
SaraC
2010-04-30 02:16

Kvinnohistoria [Del 4]

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sexualitet, samlevnad, menstruation och hygien är huvudämnena den här gången.

Bad.jpg

Foto: www.alotofphotos.com

Renlighet & hygien

I det gamla bondesamhället var man måttligt intresserad av att städa, smuts sågs som en del av vardagen och bondhustrun hade många betydligt viktigare sysslor att avverka om dagarna. Men 1800-talet blev hygienens och medicinens genombrottstid. Här lyckades man ta itu med många folksjukdomar, som ofta var direkta följder av brister i den personliga hygienen och oren miljö. Ironiskt nog har vi idag börjat gå "åt andra hållet", det talas nu om att vi har bristande resistens mot sjukdomar på grund av att vi blivit "för" renliga.

Under 1800-talet bar kvinnorna samma kläder inomhus som vid mjölkning och mockning i ladugården, hon fäste bara upp kjolarna något. Och hon bar alltid samma skor, om hon hade skor alls vill säga. En ganska rejäl kontrast mot dagens kvinnor, eller hur? Vi byter kläder för alla möjliga ändamål, vi har särskilda träningskläder, arbetskläder och vi byter från myskläderna vi bär hemma till något mer välklätt när vi ska ner på stan.

1800-talets bönder hade inte heller någon uppfattning om att det skulle vara skadligt att avstå från att tvätta sig, tvärtom så var det bra att vara smutsig då frös man inte lika lätt. Man tvättade sig i regel en gång i veckan, på lördagen eller söndagen, och då var det oftast enbart ansikte, händer, armar, hals och öron som fick sig en genomgång. Vid jul tog man sig ett bad. Badandet skedde efter ålder och värdighet, husfar först och tjänarna sist, alla i samma vatten och tunna givetvis. Tvättandet och badandet var absolut inte främst för att bli ren, utan det var rituella handlingar. Traditioner, seder och gamla vanor.

Menstruation

Total nakenhet ansågs som synnerligen skamlig och det ska ha varit ovanligt att ens äkta makar visade sig för varandra helnakna. Bondekulturens inställning till kroppsutsöndringar var däremot inte alls blygsamt. Kvinnans menstruationsblödningar såg som en rening och man smög inte med eller skämdes över mensskydd. Däremot kunde kvinnor betraktas som orena under blödningen i den mening att de ansågs kunna bringa olycka, till exempel för jägare. Men det var alltså ingen "hygienisk orenhet".

En ganska vanlig uppfattning var att man enklast befruktade en kvinna under menstruationen. Vidare säger en del berättelser att om man önskade en pojke skulle man försöka under de dem följande dagarna efter mensen och ville man ha en flicka var det från den femte till den åttonde dagen som gällde.

Tvåsamhet

I dagens samhälle upplevs tvåsamheten som norm, men i det äldre bondesamhället hade tvåsamheten och familjebegreppet ingen självklar position. Det var gården och gårdshushållet som låg till grund för det sociala, och den uppfattning som vi idag har av det äkta paret existerade inte. Äktenskapet var en grundsten för produktion och reproduktion, den symboliska och emotionella laddning tvåsamheten har idag fanns inte på långa vägar i samma utsträckning. Även om det äkta paret ingick i en viktig produktionsgemenskap innebar inte detta automatiskt att de alltid levde tätt samman. I 1800-talets borgerliga miljöer försvann den gamla arbetsgemenskapen, mannen blir försörjare och kvinnan hemmafru. För att hålla familjen samman skapas en ideologi som starkt betonar de emotionella bandens betydelse för familjesammanhållningen.

Bröst.jpg

Foto:  www.alotofphotos.com

Sexualitet

Inom den viktorianska kulturen var det mesta som hade med sexualitet att göra tabu. Bondekulturen hade dock en mer okomplicerad syn på detta, här var friheten större och förbuden var färre. På landsbygden fick man oftast redan på tidigt stadium bekanta sig med fortplanting genom att betrakta djurens uppvisningar på området. Dessutom hade man oftast inte enskilda sovrum på den här tiden, utan vanligen sov hela familjen i samma rum. Även om vissa menar att sängen på den här tiden var sovplats och att det var utomhus eller i lador och liknande man ägnade sig åt sexuella aktiviteter.

Sex på den här tiden var högst troligt vanligen rakt på sak och något förspel med kyssar och smek var troligen heller inte något vanligt inslag.

Källförteckning
  • Frykman, Jonas. Löfgren, Orvar. (1999) Den kultiverade människan. Liber.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Cindy
2010-04-30 22:51
#1

Tackar och bockar för en superintressant artikel!

Vänliga hälsningar
Cindy

SaraC
2010-05-17 22:41
#2

#1 Tack så mycket Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: