Kvinnokroppen

Försenad eller utebliven mens

2010-04-01 01:14 #0 av: Cindy

De vanligaste frågorna här på Kvinna iFokus rör menscykeln, så här kommer första artikeln i en serie om den!

De allra flesta kvinnor har en relativt stadig menscykel, och ungefär var fjärde vecka kommer mensen. Ibland händer det dock att den kommer senare än normalt, eller att kroppen helt hoppar över en menstruation.

Orsaker till detta kan vara:
* Graviditet
* Stress och oro
* Ändringar i kost & vikt
* Byte av eller slutat med hormonellt p-medel
* Ålder
* Sjukdom

 

Graviditet
Vi tar det mest uppenbara alternativet först - som gravid har man oftast inte mensblödningar (även om det förekommer), och därför är det väldigt vanligt att man blir orolig att man är gravid om mensen är sen.

Misstänker du detta så gör ett graviditetstest omgående, eftersom själva oron kan orsaka störningen. Antingen kan du köpa ett och göra hemma, eller kontakta ungdomsmottagningen, din gynekolog eller vårdcentral. Har du gjort ett tidigt test som visat negativt bör du testa igen efter en vecka om mensen ännu inte kommit. Hemma-testerna är lika säkra som de vården använder sig av.

 

Stress och oro
Den vanligaste orsaken till störningar i menscykeln är stress. Kroppen är en klok maskin som vet att det inte är lämpligt att bli gravid om kvinnan är stressad, och stänger därför tillfälligt ner reproduktionsförmågan.

Skulle din mens vara sen, så tänk först och främst igenom hur du mår och hur livet ser ut. Kanske har du jobbat/pluggat för hårt den senaste tiden? Är det någon relation som kanske behöver redas ut för att du ska må bra? Är du ledsen över något, eller kanske bara allmänt ur balans? Även hård träning kan kroppen tolka som stress.

Ta vara på kroppens signaler och ge dig själv en stressfri vecka, så ska du se att mensen kommer som ett brev på posten.

 

Ändringar i kost & vikt
För att fortplantningen ska fungera som den ska, är kroppen beroende av att du äter sunt. Om man bantar kan kroppen tolka det som svält, och under svält är det givetvis inte bra för varken mor eller barn att vara gravid, och det vet din kropp.

En viktig del av kosten för att menscykeln ska fungera som den ska, är fett. Könshormonet östrogen lagras i kroppsfettet. Har man gått snabbt ner i vikt eller ätit dåligt med fett, så finns det helt enkelt inte tillräckligt med östrogen för att menscykeln ska fungera!

Kroppen behöver också en rad olika vitaminer och mineraler för att sköta reproduktionsförmågan. Tänk därför på att äta allsidigt och näringsrikt, och ta tillskott om du vet med dig att du slarvar med maten.

Har man ätstörningar eller ämnesomsättningsrubbningar av något slag, är det väldigt vanligt att man också har rubbningar i menscykeln. Undertecknads personliga erfarenhet är också att en vegetarisk kosthållning kan rubba mensen, troligen p.g.a. att det är en kost med låg andel naturligt fett.

 

Byte av eller slutat med hormonellt p-medel
Om man byter från ett hormonellt p-medel till ett annat, eller framför allt om man nyligen har slutat med det, så kan kroppen behöva ett tag på sig att vänja sig. Det är normalt att mensen inte kommer precis som den gjorde när du tog p-piller, eftersom din kropp inte alls behöver ha samma hormonella takt som p-pillerkartan hade.

Dessutom kan det ta ett par veckor för kroppen att vänja sig vid att börja producera egna könshormoner igen, varför det kan bli ett hopp i menscykeln även om du hade en stadig cykel även före du tog p-piller.

 

Ålder
Har man inte haft mens längre än cirka fem år, så är det helt naturligt att menscykeln inte är helt stabiliserad. Den kan komma som ett klockverk på samma dag i flera månader, för att sedan utebli eller vara oregelbunden ett tag, utan att det behöver betyda någonting alls. Så länge kroppen växer och utvecklas, händer det ibland att den väljer att lägga resurserna på något annat än mensen emellanåt.

Och omvänt är det givetvis helt naturligt att menscykeln blir mindre och mindre reguljär ju närmare klimakteriet man kommer.

 

Sjukdom
Tyvärr kan det också vara så att menscykeln är rubbad till följd av sjukdom. Det finns flera gynekologiska sjukdomar (bl.a. endometrios, myom och PCO) som har menstruationsrubbningar som symptom. De flesta gynsjukdomar har dock flera olika symptom, så har du inte besvär i övrigt ska du absolut inte oroa dig i onödan!

Skulle din mens "krångla" i mer än ett halvårs tid, trots att den brukar vara regelbunden, rekommenderas att man kontaktar vården för att diskutera orsaken till detta.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2010-04-06 12:46 #1 av: Tina-A

Det här med att sluta med p-piller..

Jag slutade med minipiller för 3 veckor sedan och väntade att min mens skulle kommit ungefär 1 vecka efter, men den har fortfarande inte kommit.
Sista månaden jag åt minipiller hade jag ingen mens, så min senaste mens fick jag alltså i slutet på januari. Mensen som skulle kommit i februari kom inte. Slutade med minipiller i mitten på mars och den var beräknad att komma ungefär 1 vecka efter, alltså i slutet på mars.
Inte haft mens på alltså drygt 8 veckor.

Hur lång tid tar det för kroppen att komma igång egentligen?

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2010-04-06 15:54 #2 av: Cindy

Minipiller innehåller bara gulkroppshormoner, vilka är dom som dominerar efter att man haft mens. Det kan därför mycket väl ta lite längre tid för menscykeln att komma igång. Jag tycker dock att det kan vara värt för dig att ringa läkare och rådfråga nu när det gått nästan två månader.

Din kropp har antagligen helt enkelt inte haft någon livmoderslemhinna att stöta ut, eftersom den hålls väldigt tunn när man äter minipiller.

Läkare kan dock skriva ut starkare gulkroppshormonpiller som man tar några dagar för att "sparka igång" cykeln igen.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2012-04-13 20:45 #3 av: JoannaNi

Hur lång tid kan det ta innan man får sin mens efter att man slutet med p-ringer? Jag slutade för 4 veckor sedan, och skulle enligt kartan ha mens den här veckan, onsdag-torsdag. När bör jag bli orolig?

När jag väl fått min mens, kan jag räkna med att den blir regelbunden direkt?

 

Anmäl
2012-04-14 19:28 #4 av: fidojunior

Har inte haft mens på 3 år haha. Men igår var jag och lämnade blodprov då läkaren ska kolla på bl.a. mina hormoner och lite annat. Saker som stress, viktnedgång osv. har vi uteslutit. Har inte saknat mensen men känns lite spännande att se vad resultatet visar. :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.