Tips & Råd

Skaffa barn och leva gott med liten inkomst

2010-07-23 14:37 #0 av: Cindy

I dagens prylsamhälle kan det kännas tufft att ha råd att skaffa barn. Här kommer massa goda råd från en mamma om hur du får slantarna att räcka längre!

Fasta kostnader
Ha så låga fasta kostnader det går. Det avgör vad du/ni har att leva för. Ekonomisk stress sänker livskvalitén.

Välj en bostad som är mycket billigare än det du/ni max skulle kunna ha råd med (enligt banken och vad dom flesta anser) när ni skaffar den. 

Minimera kostnader för el och uppvärmning (ta hjälp av kommunens energirådgivare om ni inte vet hur).

Transporter. Är bilen nödvändig? använder man den lite kan det vara billigare med taxi eller hyrbil, går det att köra mindre bil? om ni behöver köra många mil har ni då en bil som som drar lite bränsle/mil?

Prenumerationer, hur viktigt är det för er med tidningar?   kanske räcker det att köpa  enstaka lösnummer stället?  läsa på nätet?  dela tidning med grannen? eller låna från biblioteket?

Ett bad utomhus under ett blommande äppelträd är inte bara för de som har råd med spa. Detta badkar är köpt på en kommunal återvinningsstation för 200 kr och klädd in med målade brädor. Fylls enkelt med en vattenslang genom badrumsfönstret.

Ett bad utomhus under ett blommande äppelträd är inte bara för de som har råd med spa. Detta badkar är köpt på en kommunal återvinningsstation för 200 kr och klädd in med målade brädor. Fylls enkelt med en vattenslang genom badrumsfönstret.

 

Prylar
Prioritera. Tänka igenom och prata igenom vad ni tycker är riktigt viktigt för att ha ett bra liv, då kan ni bli bra på att lägga pengarna på rätt saker för er.

Önska sig saker specifikt från mor- och farföräldrar när det är större grejer.

Göra i ordning begagnade grejer och låt barnen vara med. En begagnad cykel som är lite sliten är kanske inte kul, men om man får vara med och fixa i ordning den så kanske ni spraymålar den svart och målar eldflames eller dödskallar på och plötslig blir den är superhäftig? (billig spraylack finns t.ex. på Biltema).

Byta tjänster efter vad ni är bra på. Kompisen kanske kan klippa ditt hår och du kan byta bromsklossar på hans bil? Kanske är din granne haj på att laga trasiga tvättmaskiner och du kan i gengäld sitta barnvakt för honom en kväll?

Ärva kläder från släkt eller vänner eller köp begagnade från kollegor eller bekanta. Arrangera klädbytarkalas tillsammas med kompisar/kollegor/andra föräldrar på dagis.  (Funkar förstås jättebra även med skidor, skridskor, leksaker mm som några vuxit ur, andra behöver). Byta istället för att betala med pengar.

Ett exempel på prioritering: Samma kille som har

Ett exempel på prioritering: Samma kille som har denna lampa i sitt arbetsrum har en ny digitalkamera för 45 000 kr! Genom att hitta gratis eller billiga lösningar på det man egentligen inte tycker är så viktigt kan det bli pengar över för sånt man verkligen gärna vill ha även med liten inkomst.

 

Ha trevligt och må gott
Umgås med vänner,  spela spel och leka är kul och kostar nästan inget.

Knytkalas är en genialisk uppfinning!  Kan bli en jättebuffé utan att det blir jobbigt eller dyrt för någon och man får tillfälle att provsmaka nya rätter.

Picnic!

Pannkaks-barnkalas (eller våfflor) är populärt, enkelt och billigt.

Städa trädgården för pinnar och elda och grilla korv eller pinnbröd i brasan. Eld är kul!

Plocka blommor tycker de flest barn om och det är trevligt och känns lyxigt att ha fina buketter på bordet. Har du ingen egen trädgård så plocka hos någon du känner eller i skog, mark och dikeskantar. Till o med inne i storstaden kan man gå på safari och hitta vilda blommor om man letar lite! Man kan även botanisera/gå på blomsafari med lite större barn och leta upp blommorna i en flora och lära sig vad dom heter.

Biblioteket är en guldgruva. Från ca 2 års ålder är de flesta barn jätteförtjusta i att läsa bok ihop med en vuxen. Låna hög efter hög på biblioteket och det kostar inget.  Låna även tidskrifter åt dig själv så kan du läsa massor utan att köpa. Många bibliotek  har även "sagostund", pyssel och andra arrangemang för småbarn som är gratis.

Dansa!  Sätt på musik och dansa tillsammas! Jättekul och dessutom får man nyttig motion. Testa olika musik och se vad barnet gillar, det är inte alls säkert det är "barnmusik" som vinner, vissa 1-åringar går helt i gång på Bob Marley och det finns även de som redan från 2 års ålder tycker bäst om ACDC :-)

"Bilmatta", rulla ut ett par meter skyddspapp (sånt man lägger på golvet när när man ska måla) och tejpa fast det i hörnen. Med hjälp av några kritor, sax och lim/tape kan det bli en hel stad där leksaksbilerna kan köra på vägarna, det kan bli parkeringar, hus, affärer, trafikskylter... ja en hel värld när barnens fantasi sätter igång. Perfekt en ledig helg eller ett ruskigt höstlov när det är dåligt väder ute...

Odla om du har möjlighet. Odling kan göras på alla nivåer från nån kruka med basilika i fönstret, eller ett litet jordgubbslanne till hur mycket som hälst.  Barn brukar tycka det är kul att vara med att så och se det växa, och kan vara omåttligt stolta när man sen ska äta det de själva odlat.

artikel3.jpg

 

Semester
Stranden är oslagbar varma dagar och gratis. De flesta i Sverige har någon sjö eller havet inom räckhåll och de flesta barn älskar sand och vatten och kan underhålla sig själva i timmar med enkla leksaker (till småbarn räcker det med ett par plastburkar och nån sked). Tag med lunch/frukt/vatten i kylväska så ni slipper blodsockerfall (pinnglass är dyrt) och nåt att läsa i eller lyssna på till dig. Följs kanske med en kompis dit och gör en picnic av det?

Billiga biljetter. Om man kan anpassa sig efter vilka avgångar som är billiga och är ute i god tid kan man få tag i mycket billiga tågbiljetter. Flygbiljetter fås också för några hundralappar och när barnen blivit tonnåringar kanske en tur till London, Rom eller Paris kan vara en hit! 

Byta bostad på semestern.  Kanske känner du nån som bor på landet om du bor i stan eller tvärtom. Testa byta bostad en vecka?  Går även att leta nån att byta med man inte känner, t.ex. på www.homelink.org.uk  eller googla "home swapping"

Besöka nån du känner.  Kanske har någon gammal klasskompis flyttat till Berlin eller Istanbul?  Fråga om ni kan bo där några dagar, då kan semesterkassan räcka långt.

Tälta!  Har du inget eget tält så låna ett. Allemansrätten innebär ju att man kan semestra nästan var som hälst i Sverige sommartid utan boendekostnad.

artikel4.jpg

 

Mat
Ät grönsaker efter årstid så sparar du både pengar och miljö,  t.ex. kål och rotsaker på vintern.

Baka bröd sparar mycket pengar! Dessutom kan man få bättre kvalité utan diverse tillsatser eller onödigt socker. Nybakat bröd är gott, det doftar gott i huset och barnen tycker det är kul att vara med o baka.  En stor sats grovfrallor är praktiskt att ha i frysen, då kan man ta fram så många som behövs och slippa att det ligger framme o blir torrt.

Baka olika sorters piroger, inbakade korvar, "pizzabullar" mm och frysa in. Tas med som enkel picnicmat, till stranden, som resmat mm.

Plocka bär och svamp och frysa in eller torka.

Bär (färska eller frysta) mixade med lite vatten och eventuellt pyttelite socker serverade i fina glas... blir lyxiga isiga och nyttiga "bärdrinkar".  Mixen kan även frysas in till god, billig och nyttig isglass, så man med gott samvete kan äta isglass varje dag när det är varmt.

Ta rätt på äpplen.  Har du ingen egen trädgård med äpplen så finns det säkert nån du känner som har. I nästan varenda villaträdgård ligger högar med äpplen o ruttnar på sensommaren. Osötat äpplemos kan frysas in till bäbis. Torkade äppelringar är jättegott som godis eller i müsli.

Laga maten själv (undvik halvfabrikat och färdigmat).  Massor av riktig mat kan lagas från grunden på mindre än ½-timme både billigare och bättre. Gäller förstås även bäbismat. 

Köp mycket när det är billigt (t.ex. kött) och frysa in. De flesta mataffärer kör nåt system där det ibland är fläskkotletterna som kostar 49,90 en annan vecka är det nötfärsen eller skinkan som är billig/lockvara.

Laga stora portioner och frysa in resterna till egen "snabbmat" som kan plockas fram när det kör ihop sig.

Ha med matlåda till jobbet.

Släng inte mat, ät rester.

Poppa popcorn i rapsolja i kastrull som fredagsmys, lördagsgodis eller på barnkalas.  Populärt hos dom flesta barn och mycket billigare (och färre konstiga tillsatser) än köpta chips, snacks eller godis.

 

Text och bilder av: pyromanen

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2010-07-23 16:24 #1 av: Gudris

Mycket bra artikel, även för sånna som mig som har lite tid kvar innan det är dags för barn!

Anmäl
2010-07-23 17:04 #2 av: Sara

Jättebra artikel!

Anmäl
2010-07-23 19:36 #3 av: Maria

Jättebra artikelGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-07-26 23:43 #4 av: RuiXue

Jättebra artikel nu när jag och min man börjar gå i barntänkandeSkrattande

Jennie


Anmäl
2010-07-28 13:27 #5 av: Mitralis

Väldig bra artikel som passar allaGlad

Anmäl
2011-03-09 12:51 #6 av: candycandye

Underbar läsning!!!

Anmäl
2011-08-01 22:16 #7 av: MissInAction

Ja nu längtar man inte direkt mindre efter barn! Skrattande


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2011-09-07 12:59 #8 av: Slowie

Hej!

Bra text, jag skulle vilja använda den i en tidning för hemmaföräldrar, men jag har lite ont om tid..

Kan du maila mig på therese.murphy@haro.se

vänligen Therese

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.