Annons:
Etikettkvinnokroppen
Läst 71982 ggr
Cindy
4/16/10, 8:19 PM

Menscykeln

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För att ni ska hänga med i svängarna under menscykel-temat så kommer här en sammanfattning om vad som händer i kroppen under menscykeln.

Menscykeln kallas det tidsintervall mellan två mensblödningar, och räknas från första dagen av mensen fram till dagen före den nästkommande. Rent krasst är menscykeln en serie av fysiologiska förändringar i kvinnokroppen som styrs av könshormonerna östrogen och progesteron, och cykeln är själva förutsättningen för att en kvinna ska kunna bli gravid.

Ordet menstruation kommer från det latinska ordet "mensis" som passande nog betyder "månatlig", eftersom längden på en menscykel i regel är ungefär en månad.

Menscykeln startar i puberteten, men exakt när är väldigt individuellt och kan variera mellan 8 och 18 års ålder, men vanligast i tolvårsåldern. Mensen upphör såsmåningom när kvinnan kommer in i klimakteriet, oftast mellan 45 och 55 års ålder.

Vad händer under menscykeln egentligen?

Själva menstruationen består av en vaginal blödning, då livmodern under några dagar "städar ut" den livmoderslemhinna som byggts upp men aldrig kom till användning i en graviditet. Det mesta man blöder ut är faktiskt slemhinna, även om man kan tycka att det är massa blod så är en normal blödning inte mer än två matskedar blod!

Efter att livmodern är tömd börjar östrogenet att arbeta i kroppen för att bygga upp en ny fin slemhinna. Efter 10-14 dagar är den färdigutvecklad och äggstocken får grönt ljus att påbörja nästa fas i cykeln - ägglossningen.

En av de två äggstockarna är nu redo att släppa iväg ett (eller flera) ägg, som vandrar ner genom äggledaren ner till livmodern. Samtidigt börjar progesteronet att ta överhanden, och förbereder livmoderslemhinnan på att ta emot ett befruktat ägg. Det är nu kvinnan har som störst chans att bli gravid!

Om så inte sker stöter kroppen ut både slemhinna och ägg igen, det vill säga en ny mens kommer, och cykeln startar om igen. Precis efter mensen är östrogenhalten i kroppen väldigt låg och progesteronet dominerar.

Sekret och flytningar

Förutom att livmodern producerar livmoderslemhinna, så tillverkar den även olika sorters sekret som har olika funktioner i menscykeln.

Precis efter mensen bildar ett tjockt sekret en liten "propp" i livmodershalsen. Denna propp bildas på uppmuntran av progesteronet, och är till för att hindra spermier och bakterier att ta sig upp i livmodern när den är oskyddad. Man har därför sällan några flytningar när menstruationen är slut. Äter man mini-piller eller andra gulkroppshormoner, eller om man är gravid, så har man också denna propp.

När ägglossningen närmar sig får man en flytning som spolar bort proppen. Därefter kommer en period av "våta" flytningar som beror på att andra sekret tagit vid, vars funktion är att fånga upp och skydda spermier från slidans ogynnsamma miljö, i väntan på att ägget är redo. Man kan uppleva att man är mer våt i underlivet än vanligt under den här tiden, och inte sällan är också sexlusten större.

Ett och ett halvt dygn före ägglossningen får kroppen en dipp i östrogenhalten och en topp av stresshormonet noradrenalin, vilket sätter igång produktionen av ett fjärde sorts sekret. Det som händer då är att de eventuellt "sparade" spermierna släpps fria och tillåts simma vidare till det väntande ägget - detta dygn är kvinnans fertilitet på sin topp och man har som störst chans att bli gravid!

Kort om kvinnans könshormoner

De två dominerande könshormonerna i kvinnokroppen heter östrogen och progesteron. De samspelar för att sköta kvinnans menscykel, men motverkar också i viss mån varandra.

Progesteronet, som också kallas för "gulkroppshormon", har som främsta funktion att förbereda inför graviditet, samt skydda fostret och förhindra ägglossning under graviditeten. Det bildas just i gulkropparna på äggstockarna.

Syntetiskt progesteron - som kallas gestagen - är det verksamma hormonet i p-medel som mini-piller, p-stav och hormonspiral, just på grund av sin förmåga att förhindra ägglossning.

Östrogenet börjar verka i kvinnokroppen redan i puberteten då det förvandlar flickan till kvinna, bl.a. genom att starta menscykeln och bröstens tillväxt. Under menscykeln är östrogenets viktigaste funktion att bygga upp en tjock livmoderslemhinna.

Det bildas främst i äggstockarna, men även i binjurarna, brösten och levern då östrogenet behövs även för benstommen och det centrala nervsystemet, samt skyddar mot hjärtinfarkt!

Syntetiskt östrogen används i vanliga p-piller (tillsammans med progesteron), men även som behandling för kvinnor som får besvär när de håller på att gå in i klimakteriet.

Bilden är från Wikipedia.

Vänliga hälsningar
Cindy

Annons:
Mitralis
11/26/10, 10:13 PM
#1

Bra skrivet och mycket intressantGlad



Maria
11/27/10, 10:31 AM
#2

Bra artikel.

Frågan är bara hur man kan säga att kvinnor tappar så mycket blod och får lågt HB och låga järnvärden på grund av rikliga blödningar då en normal blödning är ca 2 msk blod och en stor blödning rimligtvis kanske 4-6 msk blod?

En blodgivare lämnar en 1/2 liter vid varje tillfälle.Obestämd

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

pyromanen
11/27/10, 9:51 PM
#3

#2 fast det med matskedarna kan inte stämma. En riktigt totalt indränkt nattbinda är ju TUNG, medan en matsked vatten bara vägar 15 gram….  det måste bli mycket mer blod från en rejäl mens!  Kvalificerad gissning är att jag åtminstone droppar av mig 1,5 - 2 deciliter varje månad.  Och en blodgivare lämnar ju inte blod varje månad…

Maria
11/27/10, 10:47 PM
#4

I den mesta facklitteratur så anses 1/2 dl vara mycket mens.

Precis som #0 skriver i sin artikel så handlar det oftast om matskedar och därför tycker jag det är så konstigt att det sägs påverka HB i så stor grad.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

pyromanen
11/28/10, 8:47 AM
#5

Håller med om att om det är matskedar är det konstigt att det påverkar HB nåt märkbart.  Är det verkligen så små mängder som är normalt?  Vore lite kul att mäta vid nästa tillfälle (väga menar jag) Har en våg med 1 grams noggranhet jag använder i verkstan Skrattande

Maria
11/28/10, 9:04 AM
#6

Det lär ju inte gå att mäta/väga eftersom blodet är så utblandat med gammal slemhinna från livmodern så det enda är väl att lämna in det på analys för att avgöra blodmängdenFlört

Jag håller med dig och tycker att det är märkligt då så många kvinnor drabbas av av lågt HB och förklaringen är rikliga mensblödningar.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
[silkesnosen]
11/28/10, 11:48 AM
#7

mmm o man e verkligen en "fånge" och en  medpassagerare på hormonresan……tja en liten hormonboll e ja :)

pyromanen
2/4/11, 1:22 PM
#8

Nu kom jag ihåg att testa väga en nattbinda Skäms. 32 gram tyngre än en oanvänt (och det var långt ifrån personlig rekordFoten i munnen). Som #6 skriver vet man ju inte hur mycket av det som är blod,men efterom det är väääldigt blodfärgat kan det inte vara nån obetydlig andel blod.  Så jag lutar fortfrande åt att 2 matskedar inte kan stämma,i alla fall inte för mig, det måste vara mycket mer.

[Tassy]
2/4/11, 6:34 PM
#9

Det mesta utav mensen är faktiskt inte blod. Det krävs så fruktansvärt lite för att få något blodfärgat, jag vet då jag sitter på labb och separerar blod bland annat vid analyser (och ser därmed hur lite röda blodkroppar som krävs för att färga ett helt rör). Det mesta är slemhinna och andra vätskor i mensen. Där kan det ju skilja mycket mer som avgör mängden mens.

Cazzos
5/22/11, 12:02 AM
#10

Hur håller man koll? Alltså från första mensen till den andra osv.

Finns det nån menskalender online som man kan använda sig av eller är det enkelt att sköta det själv?


Mitralis
5/22/11, 10:04 AM
#11

#10 Det är superlätt. Jag skriver ett M på mensens första dag och så många dagar som det är. Sedan räknar jag 28 dagar från mensens första dag och där börjar den andra.
De flesta har 28 dagar men en del har 25 och andra 32 osv, så du får skriva ner din egen cykel några gånger så vet du sedan Glad
Jag har en vanlig fickkalender, men det finns en online på Libresse också.



Cazzos
5/22/11, 12:43 PM
#12

#11 Tack så mycket Glad

Jag har inte fått min första mens ännu och när jag ändå är på G så är det bra att vara förberedd Tungan ute


Mitralis
5/22/11, 1:10 PM
#13

#12 Ah, om du inte fått din första mens än så kanske det är bäst att förvarna dej om att det kan vara extremt hoppigt i början. Det tog exempelvis tre månader mellan min första och andra mens, har jag för mej. Det kan ta upp till ett år innan den stabiliserar sig men om du skriver ner när du får den så är det lättare att hålla koll när den börjar stabilisera sig framöver Glad



Annons:
Cazzos
5/22/11, 7:26 PM
#14

#13 Det ska jag tänka på, tack Skrattande


pyromanen
3/3/12, 8:28 PM
#15

Ni som är "sjukvårdskunniga": Blodlevrar,kan det också vara bara en liten andel blod + en massa annan vätska o grejer eller är det mer rent blod?

Mitralis
3/4/12, 1:52 AM
#16

#15 Jag skulle gissa att det är blod uppblandat med bland annat livmederslemhinnan som stöts ut vid mensen.



Upp till toppen
Annons: