Annons:
Etikettmenscykeln-och-mensskydd
Läst 14794 ggr
[Nötis]
2009-12-19 14:51

mensvärk som blir värre?

Jag har haft regelbunden mens sedan jag va ca 14år och har alltid "skrutit" med att jag bara hade mensvärk i en dag, och att det inte var så farligt.

Jag har ätit p-piller i ca 1år och då blev mensvärken ännu mindre, ibland hade jag inte ens värk. Men nu, dem senaste 4månaderna har jag haft sån mensvärk så att jag inte har kunnat röra mig, det hugger till i ryggen ibland så jag håller på att ramla omkull. Ibland upplever jag att jag har mensvärk även fast det kan vara 2veckor kvar tills jag ska ha mens.  Är det normalt eller borde jag kolla upp det? :/

Annons:
Cindy
2009-12-19 16:01
#1

Det låter som att du skulle göra dig själv en tjänst genom att söka upp en gynekolog (INTE barnmorska) och prata om dina besvär. Det kan mycket väl vara endometrios t.ex, som är väldigt vanligt och ofta orsakar menssmärtor som du beskriver.

Kolla in endometriosföreningens hemsida och se om du tycker att symptomen stämmer in på dig.

Hur gammal är du förresten?

Vänliga hälsningar
Cindy

[Nötis]
2009-12-19 18:48
#2

jag är 16 :)

[Nötis]
2009-12-19 19:00
#3

läste lite på hemsidan nu och ett utav symptomen kan vara återkommande "urinvägsinfektion", och det har jag ._. jag har haft urinvägsinfektion från och till sedan förra våren..

Cindy
2009-12-20 15:33
#4

Hur många av symptomen tycker du stämmer in? Jag tycker att du ska kontakta en gynekolog. Har du en bra relation med din mamma/pappa/äldre syskon som kan följa med? Kolla gärna in artikeln om gynekologbesök här på siten.

Enda sättet att säkert diagnosticera endometrios är via en titthålsoperation, men det tycker jag är lite drastiskt eftersom du är ung och precis börjat få problem. Skulle det hålla i sig ska du dock kräva en sådan, det fick jag själv göra när jag var 18 år och hade haft konstant mensvärk i ett halvår (dygnet runt, månaden runt).

Det som kan vara en bra lösning för att lindra dina smärtor och dessutom bromsa upp ev. sjukdom är att du går på p-piller eller gulkroppshormoner utan uppehåll för mens ett par månader. Hjälper detta så kan du fortsätta med det, det är faktiskt inte farligare än att äta p-piller "vanligt". Själv är jag mensfri på detta sätt sedan 9 år tillbaka nu just för att mens förstör mitt liv.

Vad gäller urinvägsinfektionerna så är det några saker man kan göra för att förebygga;
* Låt bli att bada utomhus (sjö/hav) eller duscha omedelbart efter.
* Kissa alltid efter att du haft sex.
* Klä dig varmt om rumpan.
* Du kan också köpa "kollodialt silver" på hälsokosten och ta 1-2 teskedar om dagen av, det hjälper iaf mig.

Vänliga hälsningar
Cindy

[Nötis]
2009-12-20 17:34
#5

typ 4 av symptomen stämde in som jag har hela tiden, och ett symptom som bara kommer ibland.. Men, jag ska kontakta gyn, har funderat på att göra det ett bra tag nu och sjukdomstesta mig, men det har inte blivigt av eftersom jag har grooov telefonskräck och har problem att ringa folk som jag inte känner. Men, ah.. nu har jag ännu en anledning till att tvinga mig själv till att ringa :#   

men, trodde att det va dåligt för kroppen att hålla undan mensen länge? :O är du säker på att det inte kan förvärra hela grejen? :/

ska prova det där med "kollodialt silver", kolla om det funkar :) kanske äntligen blir av med den här hemska urinvägsinfektionen >.<

Cindy
2009-12-20 20:37
#6

Nej det är inte det minsta farligt att hålla undan mensen. Det är samma risker som att äta p-piller som vanligt. Detta har jag fått bekräftat av två av sveriges duktigaste gynekologer på endometrios.

OM det är endometrios du har så är det mensen som förvärrar sjukdomen, och alltså hålla undan mensen som är "botet".

Vänliga hälsningar
Cindy

Annons:
[Nötis]
2009-12-20 21:02
#7

ow.. rätt enkelt botemedel isf :)

mongu
2009-12-20 22:20
#8

# 3 Vad har du fått för behandling för dina återkommande urinvägsinfektioner?

Det är otroligt viktigt att du blir av med dom och att du blir undersökt av läkare.

Du kan börja med att höra av dig till din VC så kan dom hjälpa dig vidare.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Cindy
2009-12-20 22:55
#9

Nej enkelt botemedel finns tyvärr inte, det är en kronisk sjukdom som en del (t.ex. jag) dras med i många år. Däremot är det väldigt få som får så mkt problem som jag har, och de allra flesta mår bra på en så enkel behandling.

Vänliga hälsningar
Cindy

mongu
2009-12-20 23:01
#10

# 9 Håller med dig om att endometrios är en kronisk sjukdom. Gör otroligt illa åt den som har den.

Är själv drabbad. Men knappt jag vågar nämna det så har jag inte haft besvär efter att min livmoder opererades bort.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

MissGT
2010-01-17 18:18
#11

Hoppas att det löser sig, även om jag svår för att tro på ordet "kronisk". Bara för att läkarna inte har hittat något sätt att bota sjukdomen på, behöver det inte betyda att den är kronisk :) (om det hjälper lite i situationen)

Cindy
2010-01-17 21:08
#12

#11 Kronisk använder jag för sjukdomar vars orsak inte försvinner av sig självt, oavsett om symptomen är konstanta eller ej. Även om endometrios följer menscykeln i de flesta fall, så är det inte säkert att man blir symptomfri ens i klimakteriet eftersom orsaken - endometrioshärdarna - finns kvar.

Vad du tror eller inte tror på är din frihet, men jag som lever dygnet runt med kroniska smärtor behåller min åsiktsfrihet att se min sjukdom som kronisk. Jag har inte varit smärtfri en dag på snart tio år - vad kallar du det?

Därmed inte sagt att trådskaparen har endometrios, det kan bara en läkare utröna.

Vänliga hälsningar
Cindy

MissGT
2010-01-17 22:21
#13

#12: Jag förstår hur du menar. Dock hör själ och kropp ihop och jag tror att om man bara arbetar med det så kan man bli av med det. Självklart är vissa sjukdomar svårare än andra, men att man kan bli av med sjukdomar med hjälp av förändrad kost, motion, och framför allt tankesätt är bara mitt sätt att se på sjukdomar. Vi är ju trots allt en helhet. Har läst om människor som blivit av med sin cancer utan cellgiftsbehandling och har själv fått en välfungerande sköldkörtel efter 3 år med problem (utan att några mediciner och också någonting som sägs vara kronisk med livslång medicinering) Jag ägnade varje dag åt att förändra mitt tankemönster då sköldkörteln började fungera sämre efter flera år som jag brydde mig om andra och glömde mig själv totalt. Det tog mig cirka 1 år, men nu har jag gått ner de 10 kg jag upp. Skrattande (utan förändrad kost eller motion)

Jag försöker inte övertala någon att tro på någonting, men kanske inspirera någon eller skänka lite hopp till någon? Flört

Kanske blev lite OT nu?

Annons:
Cindy
2010-01-17 22:30
#14

#13 Jag startar en ny tråd så vi kan fortsätta diskussionen!

Vänliga hälsningar
Cindy

Upp till toppen
Annons: